Sudenpentu osaa päättää yhdessä. Hän tuntee iltahiljentymisen rakenteen ja osallistuu sen suunnitteluun ja totetukseen. Sudenpentu hiljentyy.

Valikko

Osallistun laumani iltahiljentymisen suunnitteluun ja toteutukseen


Tavoite:

Sudenpentu osaa päättää yhdessä. Hän tuntee iltahiljentymisen rakenteen ja osallistuu sen suunnitteluun ja totetukseen. Sudenpentu hiljentyy.

Kuvaus:

Lauma suunnittelee ja toteuttaa yhdessä oman iltahiljentymisen. Kun turvalliset ja tutut raamit iltahiljentymiselle on luotu, voi jokainen lapsi vuorollaan (vaikka parin kanssa tai pienissä ryhmissä) toteuttaa hiljentymisen muille.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Katsomustaidot Luovuus Organisointitaidot Ryhmähenki
Johtamistaito johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 1 h
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Johtajan tehtävä: Akela auttaa sudenpentuja yhdessä päättämisessä. Hänen tehtävänään on huomioida laumansa sudenpentujen katsomukset. Akela antaa ideoinnin helpottamiseksi sudenpennuille esimerkiksi tekstejä, laulun sanoja tai muita vinkkejä. Hän ohjaa sudenpennut hiljentymään.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minä uskon

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Opin rukouksesta. Mitä rukous on? Rukous on sitä, että ollaan yhteydessä jonkun suuremman kanssa. Rukouksessa tuodaan omat huolet, kiitollisuudenaiheet, tärkeät asiat sille suuremmalle kannettavaksi ja päästetään niistä irti sekä luotetaan huolenpitoon. Rukouksessa tunnistetaan siis omia tunteita ja sanoitetaan niitä. Turvallisessa laumassa voidaan kertoa kuka kenenkin rukouksia kuulee ja millaisista asioista rukoillaan tai voisi rukoilla.

Huolten polttaminen. Ulkona kynttilän tai nuotion luona tai sisällä takan ääressä, voidaan polttaa huolia. Jokainen sudenpentu ottaa paperin ja miettii asioita, jotka häntä huolettavat. Paperi sytytetään varovasti palamaan tai heitetään tuleen. Oman huolen saa sanoa ääneen ennen polttoa, jos haluaa. Monesti huolista puhuminen tai niiden ajatteleminen saa asiat jo tuntumaan pienemmältä. Tässä yhteydessä on hyvä keskustella sudenpentujen kanssa siitä, että kenelle he voivat kertoa huolistaan. (Akela huolehtii turvallisen tulen käytön ja opastaa sen lapsille. Lauma muistaa kysyä tarvittaessa luvan tulen tekemiseen.)

Lauma rakentaa kokoontumistilaansa erilaisia alttareita, jotka edustavat itselle tärkeitä asioita (esim. kiitollisuus, pelot, toiveet, toiset ihmiset ja eläimet). Sudenpennut kiertävät eri alttareilla ja pysähtyvät kunkin luona hetkeksi miettimään niitä asioita. Sudenpentu laittaa alttarille esimerkiksi kiven sen merkiksi, mitä asiaa ajatteli. Tarkoitus on, että sudenpentu oppii sanoittamaan mielenpäällä olevia asioita. Akela tuo alttareiden tekemistä varten esimerkiksi kuvia tai tauluja. Tämä aktiviteetti onnistuu mainiosti myös lauman retkellä metsässä.

Iltahiljentymisen symboliikka. Kukin sudenpentu valitsee vuorollaan, mitä asioita iltahiljentymiseen tulee: runoja, pyhiä kirjoituksia, musiikkia, kuvia… Akela perehtyy lapsille sopivaan materiaaliin ja tuo sen tullessaan.

Akela voi pyytää hartauden suunnitteluun ja toteutukseen apua seurakunnasta. Seurakuntien nuorisotyönohjaajat, lapsityön papit ja monet muut ovat hyviä auttamaan ja ohjaamaan sudenpentuja hartauksien suunnittelussa.

Lauma jakautuu pentueisiin tai pareihin. Jokaisen ryhmän tehtävänä on valmistella iltahartaus tulevaan laumailtaan. Akelan tehtävänä on korostaa, että hartaus saa olla juuri sellainen, kuin sudenpennut tahtovat, samantapainen kuin laumassa on ollut johtajien pitämänä tai ihan toisenlainen. Olennaista on, että sudenpennut pohtisivat, mitä he haluaisivat saada toiset sudenpennut iltahartauden aikana ajattelemaan. Akelan kannattaa kerätä sudenpentuja varten valmiiksi aiheita satukirjoista, Raamatusta, lauluista tai muusta vastaavasta. Sudenpennut valitsevat mieleisensä aiheen ja kehittävät sen ympärille lyhyen kokonaisuuden, esimerkiksi valitsemalla laulun, tekemällä aiheesta kuvaelman tai vuoropuhelun, keksimällä rukouksen tai kehittelemällä jotain sellaista toimintaa, johon muutkin voivat osallistua, esimerkiki kynttilöiden sytyttäminen tai jonkin oman asian sanominen. Myös hiljentyminen satuun tai tarinaan on hyvä hartaus. Harjoitellut hartaudet pidetään tulevissa laumailloissa vuorollaan.

Akela luettelee iltahartauteen / hiljentymiseen kuuluvia ja ei kuuluvia asioita. Sudenpennut ottavat rivissä askeleen eteenpäin, jos heidän mielestään akelan kertoma asia kuuluu iltahartauteen.

Lisää vinkki

Liite