Sudenpentu saa käsityksen oikeasta ja väärästä.

Valikko

Pohdin, mikä on oikein ja mikä on väärin


Tavoite:

Sudenpentu saa käsityksen oikeasta ja väärästä.

Kuvaus:

Sudenpentu harjoittelee erottamaan oikean ja väärän teon.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Katsomustaidot Kaveritaidot
Kesto 30 min
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus
Teemat Kiusaaminen
Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on ohjata sudenpentuja ajattelemaan ja pohtimaan asioita myös itsenäisesti. Akela huolehtii, että jokainen saa kertoa omat ajatuksensa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minä uskon

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Omatunto kolkuttaa. Akela lukee sudenpennuilla tarinan, jossa tapahtuu jokin väärä asia. Sudenpennut miettivät, mistä tietää, että on tehnyt väärin. Miltä se tuntuu? Mikä tai kuka on omatunto, joka kolkuttaa?

Yhteinen ymmärrys oikeasta ja väärästä. Sudenpennut hakeutuvat janalla eri väittämien kohdalla oikeaan tai väärään. Osa väittämistä on helppoja ja ”kaikille selviä”, osa taas vaikeampia. Samassa yhteydessä lauma voi puhua yhteisestä, kulttuurisesta, tavasta erottaa oikea ja väärä. Väitteitä voivat olla esimerkiksi: Jaan kaverista ottamani kuvan netissä. Leivon kavereille pullaa. Otan äidin kukkarosta vitosen. Autan kaveria läksyistä.

Lauma oivaltaa yhdessä, mistä tiedämme mikä on oikein ja mikä väärin. Sudenpennut kertovat, kuka heille on opettanut oikean ja väärän rajoja.

Akela on listannut paperille pieniä tilanteita, joissa on erilaisia tapoja toimia. Hyvä aihe on esimerkiksi kiusaamistilanne. Sudenpennut valmistelevat tilanteesta pienen näytelmän, jossa he harjoittelevat kuvitteellisen tilanteen ratkaisua ja anteeksipyyyntöä. Akela voi johdatella sudenpennut myös pohtimaan, miltä tilanteen eri henkilöistä tuntuu.

Lauma ratkaisee erilaisia tilanteita ulkona ympäristöä tarkkailemalla. Sudenpennut voivat esimerkiksi kerätä roskia niin paljon kuin 5 minuutissa ehtii. Sen jälkeen lauma pysähtyy miettimään, onko oikein heittää roskia maahan ja mitä tapahtuisi, jos kaikki heittäisivät roskansa maahan. Toinen esimerkki on mennä lähimmille liikennevaloille ja tarkkailla, kulkeeko joku päin punaisia valoja. Tarkkailun jälkeen on hyvä pohtia, mitä saattaa tapahtua, jos kulkee itse punaisia päin tai seuraa kaveria, joka kulkee liikennevaloista välittämättä.

Toinen puoli koloa tai pihaa tarkoittaa oikein ja toinen väärin. Akela sanoo väitteitä ja sudenpennut valitsevat puolensa. Kun jokainen sudenpentu on valinnut paikkansa, voivat he perustella vastauksensa. Esimerkkiväittämiä: Roskia saa heittää maahan. Lyöjää saa lyödä takaisin. Kiitän noustuani pöydästä. Puolustan kiusattua. Johtajaa tulee totella aina.

Lisää vinkki

Liite