Sudenpentu tietää kirkkovuoden tärkeimmät juhlat.

Valikko

Tutustun kirkkovuoden tärkeimpiin tapahtumiin


Tavoite:

Sudenpentu tietää kirkkovuoden tärkeimmät juhlat.

Kuvaus:

Sudenpentu tutustuu kirkkovuoden tapahtumiin. Hän harjoittelee sijoittamaan ne kalenteriin.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla
Taitoalueet Katsomustaidot Suomalainen kulttuuri
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus
Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on selvittää juhlapäivien ajankohdat ja sisällöt. Hän varaa paikalle aktiviteetin toteutuksessa tarvittavat välineet.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minä uskon

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lauma tutustuu kirkkovuoden tapahtumiin. Sudenpennut voivat muistella yksi kerrallaan, mitä tapahtumia vuoden varrelle mahtuu. Johtajan tehtävänä on muistuttaa, että kalenterissa on monia muitakin kuin vain uskonnollisia juhlapyhiä. Lauma kokoaa juhlapäivät yhdeksi listaksi. Kun lista on valmis, ne voidaan lisätä johtajan tulostamaan kalenteriin. Jokaiselle kuukaudelle voi olla kalenterissa yksi sivu tai ruutu.

Akela antaa sudenpennuille lappuja, joissa lukee kirkkovuoden eri juhlia. Akela on varannut kolon seinälle suuren ympyrän, johon hän on merkinnyt kuukaudet. Sudenpentujen tehtävänä on liimata juhlapäivät kalenteriin oikean kuukauden kohdalle. Mukana voi olla myös muita juhlapäiviä ja eri uskonnollisten perinteiden juhlia, jos laumassa on eri uskontokuntien jäseniä. Ortodokseilla ja katolilaisilla joitain juhlia vietetään eri aikoihin kuin evankelisluterilaisilla (kirkkovuoden alkua, Marian päivää yms.) ja juhlista voidaan käyttää eri nimityksiä (hiljainen viikko = suuri viikko).

Eri kirkkovuoden juhlia voidaan palauttaa mieleen näytellen. Akela antaa pienissä ryhmissä oleville sudenpennuille lappuja, joihin hän on kirjoittanut kirkkovuoden juhlien nimiä. Sudenpentujen tehtävänä on valmistaa pantomiimi tai näytelmä kyseisestä juhlasta. Muiden sudenpentujen tehtävänä on arvuutella, mitä juhlaa näyttelijät esittävät.

Kirkkovuoden juhlapäivien sijaintia voidaan kerrata maa-meri-laiva -leikin avulla. Leikkitilan jokaisesta seinustasta tulee yksi vuodenaika. Akela huutaa eri juhlien nimiä ja niihin liittyviä tapoja, perinteitä tai Raamatun kertomuksia ja sudenpentujen tehtävänä on mennä mahdollisimman nopeasti oikean vuodenajan luokse. Samalla tekniikalla voidaan käydä lävitse myös sitä, mitkä vuoden juhlista ovat kristillisiä ja mitkä eivät.

Lisää vinkki

Liite