Sudenpentu tuntee iltahiljentymisessä käytettäviä esineitä. Sudenpentu tekee jotain näkyvää ja konkreettista, joka kuvaa abstraktia asiaa.

Valikko

Valmistan esineen, jota käytetään laumani iltahiljentymisessä


Tavoite:

Sudenpentu tuntee iltahiljentymisessä käytettäviä esineitä. Sudenpentu tekee jotain näkyvää ja konkreettista, joka kuvaa abstraktia asiaa.

Kuvaus:

Sudenpennut pohtivat yhdessä, millaisia esineitä iltahiljentymisessä voi käyttää apuna. Sudenpentu valmistaa itse jonkin iltahiljentymisessä käytettävän esineen.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla
Taitoalueet Kädentaidot Katsomustaidot Luovuus
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 1 h
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus Ryhmässä toimiminen
Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on auttaa sudenpentua esineen valmistamisessa. Hänen tehtävänään on myös huolehtia siitä, että esineet todella tulevat käyttöön koloilloissa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minä uskon

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lauma tekee yhteisen esineen tai useamman katsomuksen esineen iltahiljentymisiin. Samassa yhteydessä on helppo pohtia eri uskontojen ja katsomusten symboliikkaa.

Lauma tekee jokaiselle omat rukous- tai hiljentymisenhelmet (esim. Lönnebon rukoushelmet tai katekismushelmet).

Sudenpentu askartelee vanhoista hillo- tai lastenruokapurkeista itselleen kynttilälyhdyn. Lyhty voidaan tehdä liimaamalla purkin pintaan silkkipaperia tai purkki voidaan maalata tarkoitukseen soveltuvilla lasiväreillä.

Krusifiksi. Sudenpennut etsivät metsästä krusifiksiin sopivat oksat. Oksat sidotaan ristin muotoon ristiköytöksellä. Sudenpennut muotoilevat sisal-narusta tai vastaavasta ristiin Jeesuksen hahmon. Hahmon saa muotoiltua esimerkiksi taittamalla narunpätkän kaksin kerroin. Taite kohta on pää, kaulan ja lantion kohdalle voi tehdä solmun. Narun kaksi pätä ovat jalat. Kädet pujotetaan kaulan ja lantion väliin erillisestä narunpätkästä. Naru kiinnitetään ristiin pienillä nauloilla.

Lauluvihkonen. Lauma kokoaa itselleen oman lauluvihkosen iltahiljentymisiin sopivista lauluista. Jokainen sudenpentu voi keksiä vihkoon yhden laulun. Laulujen sanat voidaan joko etsiä netistä tai laulukirjoista. Sanat voidaan kirjoittaa tekstinkäsittelyohjelmalla puhtaaksi tai jokainen pentu voi itse kirjoittaa ja koristella laulukirjan sivun.

Jos laumalla on perinteenä laulaa iltahartauden yhteydessä jokin laulu, voi lauma valmistaa laulun tueksi itselleen säestyssoittimet. Rytmisoittimia syntyy esimerkisi vanhoja purkkeja kuivilla herneillä tai siemenillä täyttämällä.

Sudenpennut valavat kynttilöitä. Valamiseen tarvitaan välineiksi kuumuutta kestäviä muotteja (esimerkiksi kuppeja tai hillopurkkeja), grillitikkuja tai sukkapuikkoja, kynttilänjämiä tai kynttilämassaa, (kynttiläväriä), sydänlankaa, rautalankaa tai poltettujen tuikkukynttilöiden metallisia sydänlankapyörylöitä sekä kattila ja kansi, Kynttilöiden valmistukseen tarvitaan kynttilämassaa (sitä voi sulattaa vanhoista kynttilöistä tai ostaa kaupasta). Massa sulatetaan vesihauteessa, koska se syttyy palamaan liikaan kuumentuessaan. Sulatuksessa voi käyttää apuna vanhaa kattilaa tai säilykepurkkeja. Sydänlanka mitataan noin viisi senttiä pidemmäksi kuin muottina toimivan kupin syvyys. Lanka pujotetaan läpi vanhasta tuikun tai rautalangasta tehdystä metallituesta. Toinen pää langasta kierretään ja kiinnitetään tikun ympärille. Metallituen tarkoitus on pitää lanka muottikupin pohjassa, tikku puolestaan kannattelee langan toista päätä pinnalla. Sulanut kynttilämassa kaadetaan muottiin. Se kannattaa kaataa esimerkiksi sanomalehden päällä, jotta mahdolliset roiskeet eivät sotkisi paikkoja. Kynttilän täytyy jähmettyä noin puolen vuorokauden ajan. Kun tikku on poistettu, on kynttilä valmis. Yli jäänyttä sulaa massaa ei saa kaataa viemäriin, vaan sen pitää antaa jähmettyä. Palaset voidaan käyttää uudelleen tai ne voidaan heittää sekajätteen joukkoon.

Lisää vinkki

Liite