Sudenpentu osaa käyttää sahaa turvallisesti.

Valikko

Sahaan


Tavoite:

Sudenpentu osaa käyttää sahaa turvallisesti.

Kuvaus:

Sudenpentu harjoittelee käyttämään sahaa turvallisesti ja rakentaa jotain sahaa käyttäen.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Kädentaidot Turvallisuus
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Akela varaa paikalle tarvittavat työkalut ja rakentelumateriaalit sekä ensiapuvälineet. Akela ohjaa työkalujen turvallisessa ja oikeaoppisessa käytössä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Rakentelu

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Puumoottoriveneet Jokainen sudenpentu tarvitsee 30x10 cm puupalan. Puupalasta sahataan pois kaksi kulmaa, jotta vene saisi terävän keulan. Toiseen päähän sahataan kolomainen kulmikas U (6x10 cm). Siihen päätyyn muodostuu siis kaksi keppiä. Jokainen sudnepentu sahaa pienen puupalan, 3 x 8 cm, jonka sivuihin hän puolestaan sahaa kaksi uraa. Puupalan ympäri kiinnitetään kaksi kuminauhaa, joista toinen kiinnitetään veneen perään toiseen keppiin ja toinen toiseen. Kuminauhojen pitää olla kireät. Puupala toimii potkurina. Sudenpentu kierittää potkuria niin, että kuminauhat kiristyvät entisestään. Tämän jälkeen laitetaan vene veteen ja se ajaa eteenpäin. Tarvikkeet: Lautoja, sahoja, kuminauhoja, maalia(jos vene halutaan myös maalata) Lähde: Scouterna

Sudenpennut rakentavat palikkapelin. Tarvikkeet: - saha - puutankoa, noin 10 cm/ sudenpentu - hiekkapaperia - tusseja Rakennusohjeet: 1. Jokainen sudenpentu sahaa puusta viisi noin 1 cm:n paksuista palikkaa. 2. Kiekot hiotaan hiekkapaperilla sileiksi. 3. Sudenpentu numeroi kiekot yhdestä kuuteen (1-6). Peliohje: Pelissä on kolme paikkaa, joihin saa siirtää palikoita. Peli alkaa siitä kun kaikki palikat ovat suuruusjärjestyksessä vasemmassa reunassa siten, että pienin on päällimmäisenä ja suurin alimmaisena. Palikoita siirrellään kolmen paikan välillä sillä tavalla, ettei suurempinumeroista palikkaa saa siirtää pienempinumeroisen palikan päälle. Peli loppuu, kun kaikki palikat on siirrelty siten, että ne ovat oikeassa reunassa samassa järjestyksessä kuin aloitus tilanteessa. Sudenpentujen kanssa pelaaminen kannattaa aloittaa aloittaa neljällä tai viidellä palikalla (numerot 1-4 tai 1-5) ja kun pelaaminen tuntuu niillä helpolta, voivat sudenpennut lisätä yhden palikan lisää peliin, jolloin siitä tulee haastavampi. Lähde: Toimintavinkit

Sudenpennut tekevät ristinollapelin. Laudasta sahataan neliö, johon tehdään sahalla 3x3-ruudukko. Pyöreästä rimasta sahataan 10 kiekkoa, jotka maalataan kahdella eri värillä: 5 esimerkiksi valkoisiksi ja toiset 5 mustiksi. Haastavammaksi pelin tekemisen saa lyömällä jokaiseen ruutuun naulan tai ruuvaamalla ruuvin. Jokainen sudenpentu tarvitsee 10 valmista pientä puurengasta, joista puolet maalataan toisen värisiksi ja puolet toisen värisiksi. Kolmas vaihtoehto on porata jokaiseen ruutuun kolo ja vuolla 10 reikiin sopivaa puutappia, joista puolet maalataan eri värisiksi kuin loput.

Sudenpennut valmistavat taulunkehykset. Malleja erilaisiin kehyksiin löytyy netistä etsimällä. Kehykset voidaan valmistaa ohuesta rimasta tai niihin voidaan käyttää luonnosta löytyviä oksia.

Sudenpennut toteuttavat polttopuutalkoot lippukunnan kämpällä. Akela näyttää ensin sahan oiekaoppisen ja turvallisen käytön. Tämän jälkeen sudenpentujen tehtävänä on sahata iso kasa polttopuita lippukunnan käyttöön.

Lisää vinkki

Liite