Sudenpentu ymmärtää hygienian merkityksen retkellä ja tietää, miten voi huolehtia hygieniastaan retkiolosuhteissa.

Valikko

Osaan huolehtia puhtaudestani retkellä


Tavoite:

Sudenpentu ymmärtää hygienian merkityksen retkellä ja tietää, miten voi huolehtia hygieniastaan retkiolosuhteissa.

Kuvaus:

Sudenpentu opetteelee, miten hygieniasta voi pitää huolta retkellä ja oppii huolehtimaan käsien- ja hampaiden pesusta retkelläkin.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Metsässä
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Retkeily
Kesto 30 min
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on muistuttaa sudenpentuja retkiolosuhteissa käsien- ja hampaiden pesusta. Nokkapennulle voi antaa vastuutehtäväksi huolehtia siitä, että oma pentue pesee hampaansa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Retki

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lauma voi tehdä bakteeriviljelmän käsien bakteereista. Petrimaljaan valmistetaan apteekista saatavasta agar-jauheesta ja vedestä bakteerien kasvatuspohja. Petrimaljan voi jakaa kahteen sektoriin esim. piirtämällä tussilla pohjan ulkopuolelle viivat. Alueet kannattaa numeroida. Jähmettyneeseen jauheeseen painetaan kevyesti pesemättömän käden sormi toiseen sektoriin ja pestyn ja huolellisesti huuhdellun käden sormi toiseen. Näytteitä voi kasvattaa huoneen lämmössä tai lämpöpatterin päällä parin päivän ajan (kunnes niissä näkyy kasvustoa). Tämän jälkeen ne on hyvä siirtää jääkaappiin odottamaan seuraavaa partioiltaa. Bakteereja kasvatetaan malja ylösalaisin, jolloin muodostuvat vesipisarat eivät tuhoa viljelmää. Kannen voi teipata kiinni maljaan, mutta kuitenkin niin, että maljassa pääsee ilma vaihtumaan. Seuraavalla kerralla tutkitaan millaista kasvustoa pesemättömistä ja pestyistä käsistä on tullut.

Lauma valitsee, millaisia omasta puhtaudesta huolehtimiseen tarvittavia tarvikkeita kannattaa pakata mukaan eri pituisille retkille ja mitä ei. Akelalla voi olla mukana pesupussi, jossa on erilaisia peseytymisvälineitä. Sudenpennut saavat valita tärkeimmät ja tarpeellisimmat mukaan. Tarvitaanko jalkakylpysuolaa, entä mahtuuko sähköhammasharja reppuun?

Lisää vinkki

Liite