Sudenpentu osallistuu retken suunnitteluun ja hänellä on mahdollisuus vaikuttaa tehtäviin ratkaisuihin.

Valikko

Suunnittelen retken yhdessä laumani kanssa


Tavoite:

Sudenpentu osallistuu retken suunnitteluun ja hänellä on mahdollisuus vaikuttaa tehtäviin ratkaisuihin.

Kuvaus:

Sudenpennut suunnittelevat yhdessä retkeä esimerkiksi retken ohjelmaa tai osaa siitä, ruokalistaa tai retken kohdetta.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kololla
Taitoalueet Arjen taidot Organisointitaidot Retkeily Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 30 min
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Johtajan tehtävä: Akela johtaa suunnittelua ja keskustelua sekä auttaa laumaa tekemään päätöksiä. Nuori lapsi ei välttämättä pysty itse yksin keksimään vaihtoehtoja. Valitseminen voi olla hankalaa myös, mikäli vaihtoehtoja on liian monta.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Retki

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lauma suunnittelee retken ohjelmaan myös hiljentymisen ja rauhoittumisen hetket. Joku sudenpennuista voi esimerkiksi valmistella etukäteen hiljentymishetkeen sopivan tarinan.

Miettikää ennen vierailua kokouksessa mitä kaikkea metsätyömaasta tulee mieleen. Piirtäkää kuva metsätyömaasta. Akela ottaa yhteyttä Metsänhoitoyhdistykseen ja voi heiltä tiedustella lähialueen metsätyökohdetta ja kysyä lähtisikö heidän asiantuntijansa mukaan retkelle. Vierailun jälkeen piirtäkää toinen kuva metsätyömaasta. Miltä nyt näyttää?

Lauma tekee retken valitsemalleen lähialueen metsäkohteelle. Kohteeksi valitaan joko luontopolku, metsätalouskohde tai historiallisesti merkittävä kohde (esimerkiksi muinaismuisto). Kohteella retkeillään ja sudenpentujen kanssa voidaan miettiä mistä kohteen ominaispiirteet johtuvat. Akela voi etukäteen valita kolme erilaista kohdetta ja sudenpennut saavat äänestää mihin haluavat mennä. Miksi kyseinen kohde valittiin?

Akela voi etukäteen valita muutaman jäljen, joista lauma äänestää kiinnostavimman. Akela kirjoittaa retken rungon näkyviin vaikkapa fläppitaululle tai valmiiseen aikataulupohjaan. Sudenpentujen tehtävänä on sijoittaa valitun jäljen askeleet ja muut retken puuhat, kuten ruokailut, ohjelmarunkoon.

Suunnittelurastit Sudenpennut kiertävät pentueittain retkensuunnittelurasteilla. Yhdellä rastilla he pääsevät ehdottamaan, mitä kaikkea retkellä olisi kiva tehdä; suunnistusta, veistelyä, maastorataa vai makkaranpaistoa? Sudenpennut voivat ehdottaa myös tiettyä jälkeä, jonka ympärille retki voidaan suunnitella. Akela voi etukäteen valita muutaman jäljen, joista lauma saa äänestää kiinnostavimman. Toisella rastilla sudenpennut voivat ehdottaa lempiruokiaan ja kolmannella rastilla voidaan vaikka etsiä kartalta retkikohteen ympäristöstä kiinnostavia käyntikohteita.

Lisää vinkki

Liite