Sudenpentu saa kokemuksia muovailemisesta ja yhdessä päättämisestä.

Valikko

Muovailen


Tavoite:

Sudenpentu saa kokemuksia muovailemisesta ja yhdessä päättämisestä.

Kuvaus:

Lauman sudenpennut sopivat keskenään muovailtavan työn aiheen, esimerkiksi Pyhän Yrjön kertomus, partiohahmo tai suomalainen eläin. Sudenpennut valmistavat aiheen mukaiset muovailutyöt.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla
Taitoalueet Kädentaidot Luovuus Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Johtajan tehtävä: Akela varmistaa että kaikki sudenpennut osallistuvat lauman päätöksentekoon. Akela varaa koloiltaan työssä tarvittavat materiaalit (muovailtavaa ainetta, alustoja, tikkuja tms. työstämiseen, polttouuni (jos savityöt halutaan polttaa, osa massoista kuivatetaan uunissa).

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Taiteilija

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lauma tutustuu erilaisiin maailman synnystä kertoviin kertomuksiin ja muovailee niistä.

Sudenpennut muovailevat aliaksen tapaan. Kukin sudenpentu saa vuorollaan sanan, jonka hän muotoilee muovailuvahasta. Muiden tehtävänä on yrittää arvata, mitä muovailuvahasta syntyy. Arvuuttelua voi tehdä myös pareittain.

Sudenpennut rakentavat yhdessä ison teoksen, josta jokainen saa rakentaa oman osansa. Tavoitteena on saada yhdessä pienistä asioista aikaan jotain isoa yhteistä kivaa.

Itsetehty muovailuvaha Ainekset: 5 dl vehnäjauhoja 3 dl suolaa 2 rkl öljyä 2 rkl sitruunahappoa 5 dl vettä Lauma sekoittaa kaikki ainekset kattilassa ja antaa sekoituksen kiehua. Seosta pitää koko ajan sekoittaa. Lauma ottaa kattilan pois liedeltä kun massa on paksuuntunut ja siitä on tullut vahamainen. Lauma kaataa muovailuvahan pöydälle ja antaa sen jäähtyä pari minuuttia. Akela vaivaa massaa ja jakaa sen pienemmissä osissa sudenpennuille. Muovailtavia teemoja ovat esimerkiksi partioleiri, hyvä ystävä tai sudenpennun ihanteet. Lähde: DDS

Sudenpennut muovailevat taikataikinasta. Taikinaan tarvitaan Yksi osa vettä Yksi osa suolaa Kaksi osaa vehnäjauhoja Vehnäjauhojen sijaan voi käyttää myös perunajauhoja, jotta lopputuloksesta tulee sileämpi. Elastisuuden lisäämiseksi massassa voi käyttää myös tilkan ruokaöljyä. Valmiit teokset voi paistaa uunissa (150-180asteessa tunnin) tai massan voi antaa itsekseen kovettua. Kun massa on kunnolla kovettunut esineet voidaan maalata Esimerkiksi akryyli- tai vesiväreillä.

Soodataikina (Soveltuu myös vehnäallergikoille) 1 dl maissitärkkelystä 2 dl soodaa 1,25 dl vettä Kaikki aineet laitetaan kattilaan. Kattilaa kuumennetaan miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes taikina alkaa paksuuntumaan. Taikinan ollessa kiinteää massa siirretään kulhoon. Taikinakulho peitetään kostealla liinalla ja siirretään viileään. Kun taikina on jäähtynyt on se valmista muotoiltavaksi. Massaa voi käsitellä taikataikinan kaltoin. Taikinasta ei kannata tehdä 0,5cm ohuempaa, sillä silloin taikina saattaa rikkoutua kuivuttuaan. Valmiiden töiden annetaan kuivua yön yli huoneenlämmössä tai ne paistetaan 75 asteessa uunissa noin 1h.

Materiaaliksi käy savi, erilaiset muovailumassat tai taikataikina. Sudenpennut voivat käyttää muovailussa apuna erilaisia työvälineitä, kuten puutikkuja ja rautalankaa. Kun työt ovat kuivuneet, voidaan ne maalata seuraavassa koloillassa.

Lisää vinkki

Liite