Sudenpentu rohkaistuu kertomaan tarinan toisille.

Valikko

Kerron tarinan tai vitsejä


Tavoite:

Sudenpentu rohkaistuu kertomaan tarinan toisille.

Kuvaus:

Sudenpentu kertoo tarinan tai vitsin lauman muille jäsenille. Sudenpentu oppii valmistautumaan kerrontaan ja oppii suullista ilmaisua. Muut sudenpennut oppivat kuuntelemaan erilaisia kerrontatyylejä. Jos tarinan tai vitsin saa valita vapaasti, niin sudenpennut pääsevät myös pohtimaan millaisia juttuja on sopivaa kertoa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Luovuus Rohkeus Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Ihmissuhteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Johtajan tehtävä: Akela kannustaa ja rohkaisee. Akelan tehtävänä voi olla myös materiaalien hankkiminen ja tarinoiden/vitsien alustava valitseminen.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tarinat

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Satu: "Kauan sitten esi-isämme uskoivat, että oli olemassa metsän jumala tai kuningas nimeltä Tapio. Tapio hoiti ja hallitsi metsää ja suojeli metsäneläimiä. Hänellä oli valta antaa metsästäjille saalista tai antaa eläinten päästä karkuun. Tapio asui Tapiola-nimisessä metsässä, ja hänen vaimonsa oli metsän jumalatar Mielikki. Tapio oli ihmisen kaltainen, ja hän saattoi tulla istumaan leirinuotiolle. Hän oli uskomattoman pitkä, kuin metsäkuusi, ja hänen päänsä nousi kuusenlatvojen korkeudelle. Hän pystyi kuitenkin muuttamaan kokoaan ja muotoaan. Joskus hän muutti muotoaan linnuksi. Tapiolla oli pöytä matalakasvuisen ja tuuhean kuusen päällä. Ihmiset toivat Tapion pöydälle lahjoja, uhrilahjoja. Lahjaksi annettiin ruokatarvikkeita tai osa saaliista. Näin saatiin metsästysonnea ja pysyttiin hyvissä väleissä Tapion kanssa. Tapiosta ja hänen perheestään kerrotaan myös Kalevalassa. Esi-isämme kunnioittivat suuresti metsää ja sen asukkaita, niin eläimiä kuin muitakin olentoja." Miten metsään suhtaudutaan nykyään? Liittyykö metsään yhä jotain salaperäistä ja pyhää? Miten nykyään voidaan saada metsästysonnea? Mitä mieltä olette roskaamisesta ja siitä, että kokonaisia metsiä hakataan? Kunnioittavatko nykyajan ihmiset metsää ja sen asukkaita?

Keksikää yhdessä tarina, joka kertoo uhanalaisuudesta ja sisältää opetuksen. Istukaa piirissä. Edessänne lattialla tai pöydällä on laput, joihin on kirjoitettu seuraavat sanat (yksi kuhunkin lappuun): OIKEUS, TULEVAISUUS, MONIMUOTOISUUS, LUONNONSUOJELU, VASTUU, YMPÄRISTÖ. Nämä löytyvät valmiina Sanoja uhanalaisuudesta –tiedostosta. Yksi osallistujista aloittaa tarinan kertomisen yhdellä sanalla. Jokainen jatkaa sen jälkeen tarinaa vuorollaan sanomalla yhden sanan. Kun lause tulee loppuun, viimeisen sanan sanonut sanoo myös ”piste”. Tarinan tulee kertoa uhanalaisuudesta ja sitä tulee yrittää johdatella oikeaan suuntaan. Ennen kuin tarina voi loppua, kaikki lapuilla olevat sanat on pitänyt sisällyttää tarinaan. Lapulla olleen sanan käyttänyt voi ottaa lapun itselleen. Kun on tultu tarinan loppuratkaisuun, tarina päätetään sanoilla: ”Tämän tarinan opetus on se, että…” Tähän keksitään taas lopetus sana kerrallaan. Kuka vaan osallistujista voi aloittaa tarinan päättämisen. Jotta tarina pysyisi aiheessa, voitte aluksi sopia tarinalle puitteet. Esimerkiksi missä se tapahtuu ja keitä päähenkilöt ovat. (Lähde: WWF)

Tämä askel sopii hyvin toteutettavaksi pikkuhiljaa viikoittaisissa kokouksissa. Kukin sudenpentu saa vuorollaan kertoa tai lukea valitsemansa sadun tai tarinan loppuhiljentymisessä. Jos omalla vuorolla on unohtanut ottaa tarinan mukaan eikä itse halua keksiä, voi tarinan valita kolon kirjahyllystä. Jäljen loppuun saattaminen kestää näin aika kauan, mutta se kannattaa: Kuullaan hyvin erilaisia (ja ehkä erikoisiakin) tarinoita ja hiljaisetkin pennut pääsevät vuorollaan kertomaan.

Vitsit tai tarinat voidaan keksiä itse, jolloin aikaa täytyy luonnollisesti varata enemmän. Tueksi voi antaa teeman, josta tarinaa lähetään kehittelemään. Muistamisen tueksi voidaan kirjoittaa tukisanoja ja piirtää kuvia.

Akela voi valita tarinoita tai vitsejä etukäteen ja ne voidaan arpoa esitettäväksi. Näistä saa koostettua hauskan kimaran iltanuotiolle tai vaikkapa vanhemmille esitettäväksi.

Lauma lainaa kirjastosta vitsikirjoja ja käyttää aikaa sopivan vitsin löytämiseen. Samalla on hyvä keskustella millaisia vitsejä emme halua valita kerrottavaksi ja minkä vuoksi.

Lisää vinkki

Liite