Sudenpentu tuntee erimaalaisia satuja ja tietää, että eroavaisuuksistaan huolimatta niistä voi löytää paljon samaa.

Valikko

Kuuntelen satuja eri maista


Tavoite:

Sudenpentu tuntee erimaalaisia satuja ja tietää, että eroavaisuuksistaan huolimatta niistä voi löytää paljon samaa.

Kuvaus:

Sudenpentu oppii keskittymään sadun kuuntelemiseen ja tunnistamaan tarinoista samankaltaisuuksia ja eroavaisuuksia sekä symboliikkaa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kansainvälisyys Suomalainen kulttuuri
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus Toisten kunnioittaminen Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on hankkia erimaalaisia satuja ja kertoa niitä elävästi. Nokkapennun tehtävänä voi olla valita kulloinkin luettava satu.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tarinat

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lauma pysähtyy sadun äärelle ja miettii, millaisesta kulttuurista ja elämästä erilaiset tarinat nousevat. Millainen on se maa, josta satu on kotoisin?

Tämä tarina sopii hyvin esimerkiksi eri maasta kotoisin olevaksi saduksi. Akelan kannattaa valmistautua sadun jälkeen kysymään sudenpennuilta muutama kysymys tarinasta. Lauma voi esimerkiksi yhdessä pohtia, mikä opetus tarinassa oli. Entä miksi jänis teki niin kuin teki? Lauma voi myös halutessaan näytellä tarinan. Kansantarina Fouta Djallonin ylängöltä Länsi-Afrikasta Kaikkein nopein Kerran, kauan sitten, eläimet kokoontuivat aukiolle ja pohtivat, kuka niistä oli nopein. Kukin oli mielestään nopeampi kuin toiset. Leijona ja pantteri ehdottivat, että asia ratkaistaisiin järjestämällä juoksukilpailu. Sille, joka tulisi ensimmäisenä maaliin, pantteri antaisi palkinnoksi lihaisan lehmän. Kaikki iloitsivat. Jokainen ilmoitti olevansa voittaja. Eläimet hyvästelivät toisensa ja lähtivät kukin omalle taholleen. Jänis suuntasi kulkunsa metsään. Siellä se viritti ansoja ja istui odottamaan. Se sai saaliiksi paljon lihaa, jonka se tunki laukkuunsa. Sitten se loikki tielle, jolla juoksukilpailu pidettäisiin. Jokaiseen tienristeykseen se heitti lihapaloja näkyville. Näin se kulki koko tien pituuden. Aamulla eläimet kokoontuivat kilpapaikalle ja asettautuivat riviin juoksua varten. Leijona karjui: “Paikoillanne, valmiit, nyt!” Eläimet ryntäsivät matkaan. Jänis jättäytyi joukon jälkeen. Se hidasteli kunnes kaikki kilpailijat olivat kadonneet näkyvistä. Kun se tuli ensimmäiseen risteykseen, se näki, että kilpakumppanit keräilivät ja pureskelivat lihapaloja. Ne mekastivat innoissaan. Jänis pyyhälsi ohi. Myös muissa risteyksissä eläimet tappelivat lihapaloista. Jänis huomasi ohittaneensa kaikki eläimet eikä pitänyt kiirettä, mutta kun se lähestyi tienpäätä, se pisti juoksuksi, ja maaliin tullessaan se läähätti kovin. Leijona näki sen, meni sitä vastaan ja totesi: “Sinä voitit. Olet eläimistä nopein. Tässä lupaamani lehmä.” Jänis kiitti palkinnosta ja lähti paluumatkalle. Tiellä se näki muut eläimet ja sanoi: “Hei, menkää jo kotiinne. Minä voitin kisan. Ettekö näe tätä pulskaa lehmää? Minä olen kaikkein nopein.” Eläimet olivat ihmeissään. Hyeena kysyi: “Mitä teit, kun voitit meidät kaikki?” Jänis vastasi nauraen: “Jätin ahneuteni kotiini ennen kuin läksin matkaan.” Eläimet häpesivät, ja jänis jatkoi matkaansa.

Sadut voi yhdistää esimerkiksi Maailma-jälkeen, jossa tutustutaan eri maiden kulttuureihin. Satujen lukemiseen voi silloin yhdistää vaatteita, syötävää tms. Rekvisiitta auttaa eläytymisessä.

Jos akela on matkustellut eri maissa, hän voi valita satuja näistä maista ja kertoa sadunkerronnan yhteydessä havaintoja matkoiltaan, maisemista, ruoista jne.

Monien maiden saduissa esiintyy eläimiä, joita pidetään viisaina, viekkaina, laiskoina, nopeina jne. Lauma vertailee esimerkiksi suomalaisten ja afrikkalaisten satujen eläinhahmoja, mitkä muistuttavat toisiaan niihin yhdistettyjen ominaisuuksien perusteella?

Kirjastosta löytyy monipuolisesti erilaisia tarinoita. Usein tarinat ovat kaavamaisia ja sisältävät jonkin opetuksen. Monissa kansansaduissa toistuukin samankaltaisia teemoja ja satuaiheita, vaikka hahmot ja tapahtumapaikat vaihtelevatkin maan mukaan. Löytääkö lauma jonkin tällaisen yleismaailmallisen opetuksen tai toistuvan satuaiheen? Sudenpennut keskustelevat tarinoiden jälkeen. Mitä tarinasta tulee mieleen? Onko se samankaltainen jonkin aiemmin kuullun kanssa? Millaisia itse asiassa ovat perinteiset suomalaiset sadut?

Lisää vinkki

Liite