Sudenpentu osaa toimia ensiapua vaativassa tilanteessa rauhallisesti ja pyytää aikuisen apua. Sudenpentu osaa antaa ensiapua nyrjähtäneelle nilkalle tai muulle ruumiinosalle.

Valikko

Osaan hoitaa nyrjähtäneen nilkan


Tavoite:

Sudenpentu osaa toimia ensiapua vaativassa tilanteessa rauhallisesti ja pyytää aikuisen apua. Sudenpentu osaa antaa ensiapua nyrjähtäneelle nilkalle tai muulle ruumiinosalle.

Kuvaus:

Sudenpentu harjoittelee antamaan ensipua nyrjähtäneelle nilkalle, ranteelle tai sormelle. Sudenpentu pohtii, mitä ensiavun jälkeen tapahtuu (milloin tarvitaan jatkohoitoa, miten potilas kuljetetaan jatkohoitoon).

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Ensiapu Turvallisuus
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto 30 min
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Ihmissuhteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on ohjeistaa oikea tapa toimia ensiapua vaativassa tilanteessa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Ensiapu

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tarvikkeet: siteitä, kylmäpussi Lauma pohtii yhdessä, millaisessa tilanteessa nilkka tai ranne voi nyrjähtää. Entä miten nilkan nyrjähtämistä voisi estää (kunnolliset kengät, varovaisuus)? Kun nivel nyrjähtää, se aiheuttaa verenvuotoa ihonalaiseen kudokseen, jonka seurauksena vammakohtaan kerääntyy nestettä ja se turpoaa. Lääkäriin on hakeuduttuva, mikäli nivel ei parane parissa päivässä, kipu ei hellitä tai muodostuu iso mustelma. Tämän jälkeen lauma käy yhdessä lävitse kolmen K:n ohjeen. 1. Nosta raaja kohoasentoon sisäisen verenvuodon vähentämiseksi, verenpaine raajan suonissa laskee 2. Purista kipukohtaa napakasta, joka estää verenvuotoa ja vähentää turvotusta 3. Laita kylmää verenvuodon vähentämiseksi, verisuonet supistuvat 4. Vammakohtaan napakka ja joustava side 5. Kylmää pidetään kerrallaan 20 min, joka toistetaan 1-2 tunnin välein Lopuksi lauma harjoittelee pareittain nilkan sitomista kaverille. Lähde: Opinnäytetyö Savonia AMK, Anssi Asikainen & Nina Paunonen: Ensiapuopetus 7−9 -vuotiaille lapsille muistipelin avulla

Sudenpennut miettivät yhdessä, milloin nilkka saattaa nyrjähtää tai sormi muljahtaa. Onko kenellekään käynyt niin? Akela ohjaa sudenpentuja pohtimaan, millaista ensiapua nyrjähdyspotilaalle tulee antaa. Samalla akela pystyy korjaamaan sudenpentujen mahdollisia vääriä käsityksiä. Jokainen sudenpentu harjoittelee kolmen k:n (kylmä, koho ja kompressio) ensiavun antamista itselle ja toiselle.

Lisää vinkki

Liite