Sudenpentu osaa tunnistaa tavallisimpia vaaratilanteita ja osaa lohduttaa.

Valikko

Tunnistan vaaratilanteen ja tiedän miten toimia


Tavoite:

Sudenpentu osaa tunnistaa tavallisimpia vaaratilanteita ja osaa lohduttaa.

Kuvaus:

Sudenpentu harjoittelee tunnistamaan tavallisimpia vaaratilanteita (esimerkiksi ilman tuppea olevan puukon kanssa liikkuminen, veden äärellä toimiminen, kalliojyrkänteillä kiipeäminen). Sudenpentu pohtii, miten vaaratilanteissa tulisi toimia, jotta ne eivät olisi niin vaarallisia. Tarkoituksena ei ole vain kieltää asioita, vaan opettaa sudenpentuja toimimaan turvallisesti. Sudenpentu harjoittelee lohduttamaan ikätoveriaan.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Ensiapu Turvallisuus
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 15 min
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Ihmissuhteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on ohjata sudenpentuja tunnistamaan vaarallisia tilanteita ja niissä turvallisen toimimisen keinoja. Akelan tehtävänä on huolehtia, että jokainen sudenpentu pääsee kertomaan kokemuksistaan ja ajatuksistaan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Ensiapu

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Sudenpennut kertovat toisilleen hauskoja tapahtumia kotoa, koulusta tai vapaa-ajalta. Akela kysyy, missä kohdassa olisi voinut mennä huonosti. Mitä siinä tilanteessa olisi voinut tehdä? Sudenpennut valitsevat pienemmissä ryhmissä yhden tarinoista ja tekevät siitä pienen näytelmän. Lähde: DDS

Lauma lähtee yhdessä pienelle retkelle. Sudenpennut pohtivat pienoisretken aikana, millaisia vaaratilanteita retken aikana on mahdollista kohdata (esimerkiksi tienylitys tai kalliojyrkänteellä kiipeily) ja miten ne voidaan välttää.

Lauma pohtii yhdessä, miten voidaan lohduttaa jotakuta sellaista, jolle on sattunut jotakin. Mitä voisi sanoa tai tehdä itkevälle, kiusatulle tai itsensä satuttaneelle? Sudenpennut pohtivat yhdessä, miten toista ikävään tilanteeseen joutunutta voi lohduttaa. Akelan tehtävänä on korostaa, että aina on oikein myös pyytää aikuiselta apua.

Lauma harjoittelee hälytystilanteissa toimimista. Sudenpennut pohtivat ensin jonkin tilanteen, jossa apua tarvitaan. Sen jälkeen pennut saavat näytellä uhria, avun hälyttäjää, puhelimeen vastaavaa hälytyskeskuksen työntekijää ja avun tuojaa. Akelan tehtävänä on huolehtia siitä, että tilanteissa toimitaan oikein. Hän myös ohjaa sudenpentuja paikkatietojen kertomisessa.

Tohelo retkellä. Akela kertoo tarinan Tohelosta retkellä. Tarinassa Tohelolle sattuu tietenkin kaikenlaista. Sudenpentujen tehtävänä on kertoa, miten Tohelon olisi pitänyt toimia tai jos jotain on sattunut, miten Tohelon pitää tehdä itse tai miten Tohelon kaverit voivat auttaa häntä. Esimerkkejä Tohelon toilailuista: - Tohelo kulkee kuuma teemuki kädessään. - Tohelo veistelee jutellessaan kavereille. - Tohelo leikkii nattaa telttanarujen keskellä. - Tohelo kaataa lisää polttonestettä palavaan retkikeittimeen.

Lisää vinkki

Liite