Sudenpentu rohkaistuu maistelemaan uusia ruokia.

Valikko

Maistelemme laumassani eri kulttuurien makuja


Tavoite:

Sudenpentu rohkaistuu maistelemaan uusia ruokia.

Kuvaus:

Sudenpentu tutustuu jonkin toisen maan ruokiin ja ruokailutapoihin. Sudenpentu laittaa ruokaa kyseisestä maasta.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kansainvälisyys Ruuanlaitto
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Ryhmässä toimiminen Terveys ja turvallisuus Toisten kunnioittaminen Vastuu elinympäristöstä Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Akela etsii sopivan reseptin ja hankkii ainekset. Akela on tietoinen sudenpentujen allergioista ja erityisruokavalioista ja huomioi ne. Akela ohjaa ja neuvoo. Akela varmistaa, että sudenpennut ovat siivonneet jäljensä. Nokkapentu jakaa välineet.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Maailma

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lauma keskustelee ruokaelämyksistä ja matkoista. Sudenpennut miettivät yhdessä miten ja miksi ulkomaalaiset ruoat ja ruokailutottumukset ovat erilaiset kuin Suomessa. Lauma valmistaa yhdessä esimerkiksi kuskusia, wokkia tai falafelia.

Sudenpennut tekevät retkieväät englantilaiseen tyyliin: pari kolmioleipää, sipsejä, pillimehu ja suklaapatukka. Retken aikana tai sen jälkeen on hyvä pohtia yhdessä tällaisen ruoan hyötyjä ja haittoja.

Lauma voi kokata retkellä Woomal -hankkeessa esiteltyä senegalilaista Yassa au Poulet -ruokaa. 800 g broileria 4 sitruunaa 4 isoa sipulia 1-2 tl mustapippuria 10-20 oliivia 2 ½ tl suolaa 4 rkl sinappia 5 rkl öljyä 2-4 dl vettä 1. Ensimmäinen vaihe on puristaa sitruunoista mehu, silputa sipuli ja sekoittaa ne broilerin, pippurin, suolan, sinapin ja oliivien kanssa yhdeksi seokseksi. 2. Seos jätetään seisomaan ½ -1 tunniksi. 3. Broilerit kypsennetään öljyssä 5-10 minuuttia. 4. Ruokaa sekoitetaan ja lisätään vesi. Ruuan annetaan hautua, kunnes kana on kypsää. Yassa au Poulet sopii hyvin tarjolle keitetyn riisin kanssa.

Lauma leipoo iranilaisia leipiä. Iranilaiset leivät (12 kpl) Ainekset: 4 dl vehnäjauhoja 10 g tuoretta hiivaa 1/2 tl suolaa ripaus sokeria 1 1/2 – 2 dl haaleaa vettä Jauhot, suola ja sokeri sekoitetaan kulhossa. Hiiva murennetaan mukaan. Seokseen lisätään vettä niin paljon, että syntyy kiinteä, mutta pehmeä taikina. Taikinaa vaivataan kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Taikinan annetaan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin tunti. Kun taikina on noussut, se jaetaan 10–12 osaan ja paloista kaulitaan jauhotetulla alustalla noin 1 mm paksuisia pyöreitä leipiä. Leivät paistetaan paksupohjaisessa paistinpannussa kovalla lämmöllä molemmin puolin niin, että leivistä tulee ruskeapilkkuisia. Pannu kannattaa puhdistaa silloin tällöin talouspaperilla. Leivät voi paistaa myös trangialla tai nuotiolla. Valmiit leivät laitetaan vadille liinan alle ja ne myös tarjoillaan peitettyinä, sillä leivät kuivuvat helposti.

Lauma leipoo somalialaisen kakun. Somalialainen kakku Ainekset: 4 kananmunaa 1½ dl sokeria 2 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1 tl vaniljasokeria 1 tl jauhettua kardemummaa 150 g voita Munat ja sokeri vatkataan kovaksi vaahdoksi. Vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kardemumma sekoitetaan keskenään ja lisätään varovaisesti vaahtoon. Rengasvuoka voidellaan nokareella voita. Loput voista sulatetaan ja voisula lisätään taikinaan varovasti sekoittaen. Taikina kaadetaan voideltuun vuokaan ja kakkua paistetaan 175 asteessa noin 40 minuuttia.

Lauma keittää yhdessä somalialaista teetä. Somaliassa teetä tavataan juoda pitkin päivää. Tee on aina mustaa ja se keitetään joko veteen tai maitoon. Somalialainen tee on mausteista, ja tavallisimmat mausteet ovat kardemumma ja kaneli. Tee on varsin makeaa, mutta sen voi halutessaan keittää myös ilman sokeria. Ainekset: 6 kokonaista kardemummaa 8 dl vettä 1 pieni kanelitanko ½ dl sokeria 1–2 teepussia mustaa teetä tai 2 tl irtoteetä maitoa maun mukaan Kardemumman siemenkodat avataan käsin tai morttelissa. Vesi, kardemumma, kaneli ja sokeri kuumennetaan kattilassa ja niitä keitetään muutama minuutti. Kattila otetaan pois liedeltä, lisätään tee ja annataan juoman hautua muutama minuutti. Lopuksi tee siivilöidään ja kaadataan kuppeihin tai kannuun. Mukaan voi lisätä maitoa maun mukaan.

Nepalilainen ruokakulttuuri muodostuu lähialueiden, kuten Tiibetiläisestä, Thai ja Intialaisesta, sekä eri uskontojen ja etnisten ryhmien sekoittamisesta, sekä Himalajalta löytyvistä mausteista jimbusta ja timarista. Nepalissa valtaosa väestöstä on köyhiä, jolloin lihaa ei ole usein tarjolla, samoin valtaosa väestöstä kuuluu hindulaiseen uskontokuntaan, jonka uskomusten mukaan lehmä on pyhä eläin ja sitä kunnioitetaan. Naudanlihaa ei siis syödä Nepalissa. Nepalilainen arkiruoka koostuu usein riisistä ja linssimuhennoksesta tai -keitosta, sekä kauden kasviksista, esimerkiksi pinaatista. Tarjolla on myös vehnästä tehtyä leipää. Ruuan jälkeen tarjotaan usein teetä. Tunnettu nepalilainen juhlaruoka on momo-taikinanyytit, joiden sisällä on lihaa ja kasviksia. Pinaattimuhennos -lisuke Ainekset: 2 rkl chiliöljyä 1 kanelitanko 2 laakerinlehteä 1 tl juustokuminaa 3 kokonaista neilikkaa 0,5 tl kardemummaa sipuli 1 cm pala tuoretta inkivääriä 1 tl kurkumaa 1 tl suolaa 200g tuoretta pinaattia Kuori inkivääri sekä sipuli ja silppua ne hienoksi. Paista sipulisilppua ja mausteita hetki öljyssä. Silppua pinaatti pienemmäksi ja lisää pannulle. Hauduta pari minuuttia sekoitellen. Tarjoile lisukkeena. Lähde:(viitattu22.6.2018) http://www.virgino.fi/reseptit/paaruoat/802-nepalilainen-pinaattimuhennos Mangolassi (4-6 hlö) Ainekset: 2 prk säilykemangoa valutettuna (a 425/250 g) 1/2 l maustamatonta jugurttia 1/2 dl sokeria tai maun mukaan 1-2 dl maitoa Valuta mangot ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää muut aineet ja pyöräytä tasaiseksi. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa hieman sokeria. Kaada juoma korkeisiin laseihin ja tarjoa heti. Lähde: https://www.hellapoliisi.fi/juomat/mangolassi/ (viitatu22.6.2018)  

Itävaltalaisen perunagulassin ainekset: 1 sipuli 1 tl suolaa 1-2 rkl kuminaa 2 dl vettä 8 perunaa Sudenpennut kuorivat, pilkkovat ja paistavat sipulit. He lisäävät pataan veden ja suolan. Tämän jälkeen he kuorivat perunat ja leikkaavat ne kuutioiksi. Perunat lisätään pataan. Pataa keitetään noin 10 minuuttia.  Valmis pata tarjoillaan paistettujen kananmunien ja leivän kanssa. Lähde: Norges speiderforbund

Lesotholaisen päivällisen ainekset: 5 kuppia vettä 0,5 tl suolaa 3 kuppia maissijauhoja broileria, vihanneksia, sipulia Tilkka maitoa Sudenpennut kiehauttavat veden ja suolan. He lisäävät maissijauhon ja keittävät seosta noin 20 minuuttia paksuksi puuroksi. Seokset kypsyessä paistavat sipulin, broilerin ja vihannekset sekä lisäävät hieman suolaa ja tilkan maitoa. Maissipuuro tarjoillaan lisukkeiden kanssa. Lähde: Norges speiderforbund

Ainekset intilaiseen perunapataan: 1 sipuli 0,5 vihreä paprika 2 rkl öljyä 1 tl inkivääriä 1 valkosipulin kynsi 1 tl suolaa 1 tl currya 0,5 tl kurkumaa 0,5 tl chilijauhetta 2 dl vettä 1 rkl tomaattipyreetä 8 perunaa 4 dl pakasteherneitä 2 dl papuversoja 0,5 purkki minimaissia Sudenpennut kuorivat, pilkkovat ja paistavat sipulin öljyssä. He lisäävät kuutioidun paprikan sekä inkiväärin, puristetun valkosipulinkynnen, suolaa, currya, kurkumaa ja chiliä sekä sekoittavat kevyesti. Seokseen lisätään vesi sekä tomaattipyree ja sen annetaan kiehua 5 minuuttia. Samaan aikaan sudenpennut kuorivat perunan, leikkaavat sen kuutioiksi ja laittavat pataan. Perunan lisäyksen jälkeen pata saa kiehua vielä 10 minuuttia. Viimeisenä joukkoon lisätään herneet, papuversot ja maissi. Perunapataa keitetään vielä 5 minuuttia. Pata tarjoillaan riisin kanssa. Lähde: Norges speiderforbund

Lisää vinkki

Liite