Sudenpentu rohkaistuu maistelemaan uusia ruokia.

Valikko

Maistelemme laumassani eri kulttuurien makuja


Tavoite:

Sudenpentu rohkaistuu maistelemaan uusia ruokia.

Kuvaus:

Sudenpentu tutustuu jonkin toisen maan ruokiin ja ruokailutapoihin. Sudenpentu laittaa ruokaa kyseisestä maasta.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kansainvälisyys Ruuanlaitto
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Ryhmässä toimiminen Terveys ja turvallisuus Toisten kunnioittaminen Vastuu elinympäristöstä Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Akela etsii sopivan reseptin ja hankkii ainekset. Akela on tietoinen sudenpentujen allergioista ja erityisruokavalioista ja huomioi ne. Akela ohjaa ja neuvoo. Akela varmistaa, että sudenpennut ovat siivonneet jäljensä. Nokkapentu jakaa välineet.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Maailma

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Thaimaalainen wokki 600 g porsaansuikaleita 0,5 keräkaali pieni nippu kevätsipulia 1 chili 250 g vihreitä papuja öljyä 400 g kookosmehua 5 kaffir lime lehteä 1 tl sambal oelekia 0,5 tl suolaa 0,5 tl pippuria riisiä Lauma pilkkoo vihannekset. Lauma ruskistaa lihan. Lauma paistaa vihanneksia erillään lihasta noin 5 minuutin ajan. Lauma lisää mausteet ja kookosmaidon vihanneksiin ja kiehauttaa padan. Lopuksi lauma lisää lihan pataan. Lähde: DDS

Frijoles negros, mustat pavut riisillä, on tavallinen ruoka Kuubassa. Ainekset: 4 sipulia 4 paprikaa 4 valkosipulinkynttä 1 dl öljyä 6 dl keitettyjä/säilöttyjä mustia papuja 1 rkl kuminaa 1,5 tl oreganoa 1 laakerinlehti 3 rkl valkoviinietikkaa 2,5 rkl tomaattipyreetä 5 dl vettä 1 kananliemikuutio 5 dl basmatiriisiä 1 tl pippuria Sudenpennut pilkkovat paprikat, sipulit ja valkosipulin kynnet ja paistavat ne kattilassa. He lisäävät pavut, mausteet, etikan ja tomaattipyreen ja paistavat noin 5 minuuttia lisää. Sudenpennut lisäävät vielä veden, kananliemikuution ja riisin ja keittävät pataa vielä niin kauan, kunnes riisi on kypsää. Lähde: DDS

Buzz on mongolialainen juhlaruoka. Mongolialaista uutta vuotta varten paikalliset laittavat 2000-3000 buzzia, joita he tarjoilevat ystäville ja sukulaisille. Ainekset: 650 g vehnäjauhoja 1 tl suolaa 4,5 dl vettä 500 g jauhelihaa 125 g valkokaalia 125 g porkkanaa 2 valkosipulin kynttä 1 sipuli 1 tl suolaa 1 tl pippuria Sudenpennut sekoittavat jauhot ja suolan. He lisäävät taikinaan varovaisesti vettä kunnes taikina on joustavaa. Tämän jälkeen antavat taikinan levätä 30 minuuttia. Sudenpennut pesevät vihannekset. He silppuavat sipulin ja raastavat porkkanat ja kaalin. He sekoittavat silputut vihannekset, jauhelihan, puristetut valkosipulin kynnet, suolan ja pippurin keskenään. Akela auttaa kaulimaan taikinan noin 3 millimetriä paksuksi levyksi. Sudenpennut leikkaavat taikinan noin 5x5 cm kokoisiksi paloiksi. He laittavat jokaiselle taikinanpalalle lusikallisen täytettä. Tämän jälkeen sudenpentu tarttuu taikinan kulmista ja puristaa ne yhteen. Lauma paistaa taikinanyytit öljytyssä höyrykeittimessä. Ellei höyrykeitintä ole käytettävissä, voi lauma käyttää isoa wokpannua, johon rakennetaan esimerkiksi syömäpuikoista ritilä, jonka alle kaadetaan vesi. Sudenpennut laittavat taikinanyytit ritilälle. Niitä kypsennetään, kunnes liha on kypsää ja taikina paistunutta. Ohjeesta tulee noin 40-50 nyyttiä. Lähde: DDS

Macaroni and cheese on tyypillinen pohjois-amerikkalainen ruoka. Neljään annokseen tarvitaan seuraavat ainekset: 400 g makaroneja 2 tl voita 2 tl vehnäjauhoja 0,5 l lämmintä maitoa 1 tl pippuria 1 ml cayennenpippuria 250 g kinkkua kuutioina 200 g cheddarjuustoa raasteena 200 g mozzarellajuustoa raasteena 200 g kermajuustoa raasteena 1 tl paprikajauhetta Lauma laittaa uunin 175 asteelle ja keittää makaronit pussin ohjeen mukaisesti. Lauma sulattaa voin kattilassa ja sekoittaa siihen jauhot. Se kaataa maidon jauhomassaan varovaisesti ja koko ajan sekoittaen. Lauma sekoittaa kastikkeeseen pippurin ja cayennenpippurin. Lauma ottaa kattilan pois liedeltä ja sekoittaa kastikkeeseen juuston ja kinkun. Lauma sekoittaa vielä makaronit kastikkeeseen. Lauma kaataa kaiken rasvattuun uunivuokaan ja koristelee vuo'an paprikajauheella. Lauma antaa laatikon paistua 15–20 minuuttia ennen herkuttelua. Lähde: DDS

Etelä-Bhutanissa juodaan teetä suolalla ja voilla. 1-1,5 l vettä 1 rkl mustaa teetä 1 tl suolaa 3 rkl voita Lauma kiehauttaa veden ja antaa teelehtien kiehua mukana 3-4 minuuttia. Lauma lisää suolan ja siivilöi teen. Lauma lisää voin ja vatkaa teen hyvin perusteellisesti. Tämän jälkeen tee on valmista nautittavaksi. Lähde: DDS

Ugandassa syödään paljon ruokabanaaneja, joita kutsutaan matookeiksi. Ruokabanaanit ovat vihreitä ja niitä saa hyvin varustelluista ruokakaupoista. Banaaniateriaan tarvitaan seuraavat ainekset: 4 ruokabanaania 500 g suolattomia maapähkinöitä (ostetaan yleensä kuorellisina) 2 isoa tomaattia 1 sipuli Sudenpennut kuorivat banaanit veitsellä ja keittävät niitä 3 dl:ssa vettä kunnes ne ovat pehmeitä. Sudenpennut murskaavat keitetyt banaanit muusiksi. He hienontavat maapähkinät ja keittävät niitä 1,5 dl:ssa vettä noin 30 minuuttia. Seuraavaksi he hienontavat tomaatit ja sipulit. Seuraava vaihe on paistaa sipulit. Lopuksi sudenpennut sekoittavat maapähkinät, tomaatit sekä sipulin kastikkeeksi ja tarjoilevat banaanimuusin maapähkinäkastikkeella. Lähde: Norges speiderforbund

Tansanialaisten maapähkinätankojen ainekset: 3 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 2 rkl margariinia 0,75 dl sokeria 1,5 dl maapähkinöitä 1 kananmuna 0,35 dl maitoa öljyä Sudenpennut sekoittavat ensin jauhot ja leivinjauheen. Tämän jälkeen he sekoittavat joukkoon margariinin. Seuraava vaihe on lisätä sokeri ja maapähkinät. Viimeiseksi he lisäävät kananmunan ja maidon. Sudenpennut muotoilevat taikinasta 2 cm paksuja makkaroita. He jakavat makkarat noin 6 cm pitkiin pätkiin. Akelan avustuksella sudenpennut kuumentavat pannussa hyvin runsaasti öljyä ja paistavat pötköt kullanruskeiksi. Lähde: Norges speiderforbund

Ainekset intilaiseen perunapataan: 1 sipuli 0,5 vihreä paprika 2 rkl öljyä 1 tl inkivääriä 1 valkosipulin kynsi 1 tl suolaa 1 tl currya 0,5 tl kurkumaa 0,5 tl chilijauhetta 2 dl vettä 1 rkl tomaattipyreetä 8 perunaa 4 dl pakasteherneitä 2 dl papuversoja 0,5 purkki minimaissia Sudenpennut kuorivat, pilkkovat ja paistavat sipulin öljyssä. He lisäävät kuutioidun paprikan sekä inkiväärin, puristetun valkosipulinkynnen, suolaa, currya, kurkumaa ja chiliä sekä sekoittavat kevyesti. Seokseen lisätään vesi sekä tomaattipyree ja sen annetaan kiehua 5 minuuttia. Samaan aikaan sudenpennut kuorivat perunan, leikkaavat sen kuutioiksi ja laittavat pataan. Perunan lisäyksen jälkeen pata saa kiehua vielä 10 minuuttia. Viimeisenä joukkoon lisätään herneet, papuversot ja maissi. Perunapataa keitetään vielä 5 minuuttia. Pata tarjoillaan riisin kanssa. Lähde: Norges speiderforbund

Lesotholaisen päivällisen ainekset: 5 kuppia vettä 0,5 tl suolaa 3 kuppia maissijauhoja broileria, vihanneksia, sipulia Tilkka maitoa Sudenpennut kiehauttavat veden ja suolan. He lisäävät maissijauhon ja keittävät seosta noin 20 minuuttia paksuksi puuroksi. Seokset kypsyessä paistavat sipulin, broilerin ja vihannekset sekä lisäävät hieman suolaa ja tilkan maitoa. Maissipuuro tarjoillaan lisukkeiden kanssa. Lähde: Norges speiderforbund

Itävaltalaisen perunagulassin ainekset: 1 sipuli 1 tl suolaa 1-2 rkl kuminaa 2 dl vettä 8 perunaa Sudenpennut kuorivat, pilkkovat ja paistavat sipulit. He lisäävät pataan veden ja suolan. Tämän jälkeen he kuorivat perunat ja leikkaavat ne kuutioiksi. Perunat lisätään pataan. Pataa keitetään noin 10 minuuttia.  Valmis pata tarjoillaan paistettujen kananmunien ja leivän kanssa. Lähde: Norges speiderforbund

Lisää vinkki

Liite