Sudenpentu havaitsee Suomessa olevan useampia vuodenaikoja, jotka näkyvät konkreettisesti luonnossa.

Valikko

Pidän vuodenaikapäiväkirjaa kahden eri vuodenajan aikana


Tavoite:

Sudenpentu havaitsee Suomessa olevan useampia vuodenaikoja, jotka näkyvät konkreettisesti luonnossa.

Kuvaus:

Sudenpennut tarkkailevat luonnossa tapahtuvia muutoksia pitkällä aikavälillä pitämällä yksin tai yhdessä vuodenaikapäiväkirjaa jossa dokumentoidaan luonnossa tapahtuvia muutoksia kahden eri vuodenajan aikana.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona
Taitoalueet Luonto
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Akela auttaa sudenpentujen havannoiden tekoa

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luonnontuntemus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Sudenpennut pysähtyvät ihmettelemään luonnon monimuotoisuutta. He kiinnittävät erityisesti huomiota siihen, mitkä kaikki asiat muuttuvat vuodenajan vaihtuessa.

Lauma rajaa havainnointia varten 1x1 m kokoisen ruudun kepeillä ja narulla. Joka kokouksen lopussa lauma käyttää 5-15 min ruudussa tapahtuvien muutosten havainnointiin. Mitä ruudussa on? Puu, sammalta, hyönteisiä, muita eläimiä? Mitä lumen alla tapahtuu? Mitkä ovat uuden vuodenajan ensimmäiset merkit? Lähde: Scouterna

Lauma voi valita yhden puulajin ja tutkia siinä esiintyviä muutoksia pitkin vuotta. Puu kannattaa valita kolon lähistöltä, jotta sitä voi havainnoida usein. Esimerkkihavaintoja koivusta: • lehdet hiirenkorvalla: lehti on juuri puhjennut silmusta, mutta lehtiruoti (lehden tukirakenne) ei näy • lehdet puhjenneet: lehti on lehtiruotia myöten työntynyt silmusta, mutta lehdet pieniä • lehdet täysikasvuiset: tämän jälkeen lehti ei enää juuri kasva • kellastuminen alkaa: ensimmäisiä keltaisia lehtiä ilmestyy • variseminen alkaa: ensimmäiset lehdet varisevat syksyllä • lehdet kellastuneet: yli puolet kaikista puun lehdistä on muuttanut väriä • lehdet varisseet: yli puolet puun lehdistä varissut Lauma voi kirjata havaintojaan muistiin esimerkiksi ottamalla valokuvia lehdistä tai koko puusta eri kehitysvaiheissa tai piirtämällä lehden tai puun kehitystä ympäri vuoden.

Lauma voi odottaa lehtien putoamista ja ensilunta syksyllä tai tarkkailla lumen sulamista ja kasvien nousemista keväällä. Havaintoja voi piirtää, kirjoittaa tai valokuvata. Metsästä voi valita alue tai alueet ja merkitä niitä. Alueen näkymiä dokumentoidaan noin kahden viikon välein. Tarkastelemalla näitä dokumentteja huomaa vuodenaikojen vaihtelun. Dokumentit liitetään luontokansioon. Havannointijaksoa voi myös toistaa seuraavana vuonna ja tarkkailla, tapahtuvatko muutokset nyt samaan aikaan. Tarvikkeet: paperia ja kyniä tai kamera

Lisää vinkki

Liite