Sudenpentu kiinnittää huomiota säähän, hän oppii varautumaan tulevaan ja huomaa, että säätä voidaan ennustaa luonnonmerkeistä.

Valikko

Teen viikon aikana säähavaintoja


Tavoite:

Sudenpentu kiinnittää huomiota säähän, hän oppii varautumaan tulevaan ja huomaa, että säätä voidaan ennustaa luonnonmerkeistä.

Kuvaus:

Jokainen sudenpentu seuraa säätä viikon ajan kotona. Koloillassa havainnot käydään läpi yhdessä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kololla Kotona
Taitoalueet Luonto Retkeily
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Akela ohjeistaa sudenpennut ja heidän vanhempansa havannoiden tekoon.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luonnontuntemus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tehdään säähavaintoja talvella käyttäen apuna WWF:n Naturewatch Talvella -tutkimuslomaketta, s. 4-5. Mitataan ilman lämpötila, arvioidaan tuulen voimakkuutta, pilvisyyttä ja sateisuutta. Lisäksi käydään yhdessä mittaamassa lumen syvyys neljästä paikasta: kahdesta avoimesta ja kahdesta suojaisasta paikasta. Verrataan saatuja tietoja saman alueen pitkän aikavälin tilastoihin: millainen talvi tämä on? Kylmä vai leuto, luminen vai vähäluminen? Vinkki: WWF

Säätä voi tarkkailla ja verrata myös yhdessä lauman kanssa. Digikuvan voi ottaa monen viikon ajan aina kokouksen aluksi tai lopuksi ja aina samassa paikassa. Kuvassa voi olla mukana sudenpentu, jolla on säähän soveltuva vaatetus. Näin saadaan käsitys myös lämpötilasta. Tällaista säätilan tarkkailua on mukava tehdä yhdessä toisen lauman kanssa, joka toimii toisella puolella Suomea tai toisessa maassa. Näin sudenpennut saavat hyvin konkreettisen käsityksen siitä, miten säätila vaihtelee eri puolilla maata ja maailmaa.

Sademittarin valmistus: Sademittari valmistetaan 1,5 litran pullosta leikkaamalla pullo kahteen osaan noin 1/3 pullon yläreunasta. Pullon yläosa käännetään ylösalaisin ja laitetaan alaosan sisälle. Alaosaan piirretään mitta-asteikko viivottimen avulla. Pullon suu kerää sateen, ja päivän aikana satanut vesi kerääntyy pulloon. Talvella satanut lumi täytyy sulattaa luotettavan tuloksen saamiseksi.

Säähavainnot käydään yhdessä läpi koloillassa ja pohditaan syitä sudenpentujen erilaisiin havaintoihin. Syitä voivat olla mm. asuinpaikan vaikutus ja havaintojen ajankohta. Sudenpennuille ja heidän perheilleen voi antaa ohjeeksi kirjata ylös joka aamu tai iltapäivä samaan aikaan etukäteen sovittuja asioita, esimerkiksi lämpötila, mahdolliset sateet, lumi, sumut, pilvisyys tai aurinkoisuus, tuulen voimakkuus ja suunta (jos mahdollista) sekä ilmanpaine, jos kotoa löytyy barometri.

Lisää vinkki

Liite