Sudenpentu osaa varoa heikkoja jäitä ja toimia järkevästi hätätilanteessa.

Valikko

Tunnen heikkojen jäiden tuntomerkkejä ja harjoittelen jäistä pelastamista


Tavoite:

Sudenpentu osaa varoa heikkoja jäitä ja toimia järkevästi hätätilanteessa.

Kuvaus:

Laumassa käydään yhdessä läpi, vaaranpaikkoja ja kuinka jäällä liikutaan turvallisesti. Sudenpennut keskustelevat siitä, mitä tehdä, jos putoaa jäihin. Sudenpennut harjoittelevat heikoista jäistä pelastautumista kuivalla maalla.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Retkeily Turvallisuus
Kesto 1 h
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Akela opastaa sudenpentuja ja muistuttaa etteivät sudenpennut saa koskaan mennä jäälle ilman aikuisen lupaa. Akela varmistaa harjoitteluiden turvallisuutta jos lauma menee oikealle jäälle kokeilemaan vaikkapa jäänaskaleita.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luonnossa liikkuja

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lauma valmistaa heittoköyden tai -köysiä. Sudenpennut kiinnittävät narun päähän nahasta ommellun pussin johon voi laittaa painoksi kiven. Kun heittoköysi on valmis, sudenpennut harjoittelevat ulkona sen käyttöä. Heittoharjoituksena voi kokeilla esimerkiksi pituus- ja tarkkuusheittoa. Samaan yhteyteen sopii hyvin jäistä pelastautumisharjoitus. Lauma laittaa pressun maahan kuvaamaan jäätä. Pelastettava henkilö ryömii pressun päällä.

Jos jää on tarpeeksi paksu ja johtaja on todennut sen turvalliseksi sudenpennut käyvät kokeilemassa jäänaskaleita järven jäällä ja harjoitella niiden käyttöä. Muussa tapauksessa naskaleita voidaan testata jäisessä tai lumisessa maassa. Sudenpennut huomaavat helposti, kuinka raskasta on kiskoa itseään eteenpäin jään päällä pelkkien naskaleiden avulla. Laumassa voidaan järjestää kilpailu, jossa nopein tietyn matkan jäänaskaleiden avulla ryöminyt voittaa.

Sudenpennut harjoittelevat heikoista jäistä pelastautumista kuivalla maalla. Talvella merkitään lumeen avanto, johon jokainen sudenpentu vuorollaan putoaa. Muut toimivat annettujen ohjeiden mukaisesti. Rannalla on paljon erilaisia pelastautumisvälineitä (esim. kaulahuivi, pitkä keppi, airo, köysi, suksisauva). Pelastaja ryömii ensin lähemmäs vedenvaraan joutunutta ja heittää hänelle pelastusvälineen. Vedenvaraan joutunut ottaa pelastusvälineestä kiinni ja kiskoo itsensä ylös jäistä. Molemmat kierivät rantaan tulosuuntaa kohden, sillä siellä jää kestää varmasti.

Sudenpennut tutkivat esimerkiksi piirroskuvan avulla vaaranpaikkoja (jokien suut, siltojen alustat, virtapaikat, vedenalaiset karit, railot ja viemärien suut) ja etsivät turvallisinta reittiä järven yli. Laumassa keskustellaan, mitä tehdä, jos putoaa jäihin. Akela muistuttaa, että apua huudetaan koko ajan. Vaikka itse ei jaksaisikaan kiskoa kaveria avannosta, on yritettävä auttaa vedenvaraan joutunutta pysymään pinnalla, kunnes apu tulee. Jos auttajia on kaksi, toinen juoksee heti hakemaan apua. Vedestä pelastautuneen tulee mennä nopeasti sisälle ja vaihtaa kuivat vaatteet päälle.

Lisää vinkki

Liite