Sudenpentu osaa toimia turvallisesti tulen läheisyydessä. Sudenpentu huomaa, että erilaiset kankaat syttyvät ja palavat eri tavalla.

Valikko

Tutustumme laumani kanssa siihen, kuinka erilaiset kankaat palavat.


Tavoite:

Sudenpentu osaa toimia turvallisesti tulen läheisyydessä. Sudenpentu huomaa, että erilaiset kankaat syttyvät ja palavat eri tavalla.

Kuvaus:

Sudenpennut kokeilevat käytännössä, miten eri kangasmateriaalit palavat.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Tulenteko Turvallisuus
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Akela huolehtii paikalle tarvittavat välineet. Hän vastaa siitä, että jokainen sudenpentu pääsee vuorollaan tositoimiin ja että askeleen kokeilut suoritetaan turvallisesti.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Nuotio

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Pieni lauma voi kokeilla kankaiden palamista myös trangialla. Tässä täytyy olla erityisen varovainen ja akelan tulee painottaa ettei näin saa toimia kotona. Kankaiden palamista voi myös verrata muihin palaviin materiaaleihin.

Lauma kokeilee, kuinka erilaiset kankaat palavat. Jokainen sudenpentu laittaa vuorollaan yhden kankaanpalan tikun nokassa nuotioon. Koko lauma tarkkailee, mitä niille tapahtuu. Kuinka nopeasti puuvilla syttyy? Leimahtaako keinokuitu? Kokeiden tekemisen jälkeen lauma pohtii yhdessä, mistä kankaista käyttötavarat (esimerkiksi vaatteet, kengät, teltat, makuupussit, verhot ja matot) on tehty. Kuinka itseään ja tavaroitaan voi suojella tulelta? Askeleen tekemiseen tarvitaan sammutusvälineet, pitkä tikku tai pihdit ja erilaisia kangaspaloja (froteeta, nylonia, tuulipukukangasta, pellavaa, puuvillaa, sadetakkikangasta, sukkahousut, sukka, villaa).

Lisää vinkki

Liite