Sudenpentu tietää, mitä tuli tarvitsee syttyäkseen ja palaakseen.

Valikko

Tutustun laumani kanssa siihen, mitä tuli tarvitsee syttyäkseen ja palaakseen oikein


Tavoite:

Sudenpentu tietää, mitä tuli tarvitsee syttyäkseen ja palaakseen.

Kuvaus:

Lauma tutustuu tulen ominaisuuksiin erilaisten kokeiden avulla.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Tulenteko
Kesto 30 min
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Akela ohjaa tai johtaa kokeiden tekemistä. Hän huolehtii kokeiden turvallisuudesta ja siitä, että sudenpennut tietävät, ettei tulta saa tehdä luvatta. Akela ohjaa sudenpentuja pohtimaan, miksi mikäkin asia kokeissa tapahtui tai ei tapahtunut.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Nuotio

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Akela sytyttää kynttilän ja sammuttaa sen melkein heti. Tämä jälkeen akela sytyttää uuden tulitikun ja sytyttää sillä kynttilän viemällä tulitikun kynttilän savuun. Tämän jälkeen sudenpennut saavat itse kokeilla kynttilän sytyttämistä. Lähde: DDS

Akela laittaa lasipurkin sytytetyn kynttilän päälle. Mitä tapahtuu, kun tulelta loppuu happi? Tämän kokeen avulla on helppo johdatella sudenpennut pohtimaan, mitä tuli tarvitsee palaakseen (lämpöä, palavaa materiaalia ja happea).

Lauma pohtii yhdessä, mitä tuli tarvitsee palaakseen (lämpöä, palavaa materiaalia ja happea). Tämän jälkeen akela sytyttää suurennuslasin ja auringon avulla paperin palamaan. Sudenpennut pohtivat yhdessä, miksi tuli syttyi (näin saadaan lämpöä, jota tuli tarvitsee syttyäkseen).

Lauma testaa eri materiaalien palamisominaisuuksia. Mitkä asiat ovat hyviä palamaan, mitkä puolestaan eivät? Näin saadaan selville, mikä on palamatonta ja mikä taas palavaa materiaalia.

Lisää vinkki

Liite