Sudenpentu osaa katsoa pohjoissuunnan ja muut pääilmansuunnat kompassilla ja tietää, mikä kompassi on.

Valikko

Tutustun kompassiin


Tavoite:

Sudenpentu osaa katsoa pohjoissuunnan ja muut pääilmansuunnat kompassilla ja tietää, mikä kompassi on.

Kuvaus:

Sudenpentu tutustuu kompassiin ja harjoittelee pohjoisen löytämistä ja kartan suuntaamista kompassin avulla.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Suunnistus
Kesto 30 min
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Akela opastaa sudenpentuja ja auttaa heitä kompassin käytössä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Suunnistus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Akela tai koko lauma yhdessä valmistelee vihjeradan, jossa vihjeet on annettu muodossa: ”Ota kolme suurta harppausta itään.” Sudenpentujen tulee kompassin avulla määrittää oikea ilmansuunta ja toimia annettujen ohjeiden mukaan. Jos ilmansuuntien määrittäminen on liian haastavaa kompassin avulla, akela voi tuoda kolon pihalle ison pahvisen suuntaruusun, joka suunnataan oikein. Siitä voi tarkistaa, mihin päin seuraavaksi tulee liikkua. Lähde: Toimintavinkit

Lauma harjoittelee kompassin käyttöä ilmansuunta- tai astesuunnistuksella. Akela laittaa rasteja eri ilmansuuntiin tai asteisiin ja antaa sudenpennuille yhden ilmansuunnan (esimerkiksi länsi) tai asteen (esimerkiksi 160 astetta) kerrallaan. Sudenpentujen tulee kulkea oikeaan suuntaan, kunnes rasti löytyy. Rasteja ei kannata viedä kovin kauas, muutama kymmenen metriä riittää. Harjoituksen yhteydessä on hyvä harjoitella myös suunnassa kulkemista.

Akela tekee vihjeradan, jossa vihjeet on annettu muodossa: "Ota kolme suurta harppausta itään." Sudenpentujen tulee kompassin avulla määrittää oikea ilmansuunta ja toimia annettujen ohjeiden mukaan. Jos ilmansuuntien määrittäminen on liian haastavaa kompassin avulla, kolon pihalle voi tuoda ison pahvisen suuntaruusun, joka suunnataan oikein. Siitä voi tarkistaa, mihin päin seuraavaksi tulee liikkua.

Jokaiselle sudenpennulle annetaan kartta ja kompassi. Sudenpennut suuntaavat kartat pohjoiseen. Karttoja vaihdetaan ja niitä suunnataan uudestaan.

Lisää vinkki

Liite