Sudenpentu havainnoi kasvin kasvua ja seuraa sen etenemistä. Sudenpentu ottaa vastuuta kasvin hoidosta ja kehittää samalla omaa pitkäjänteisyyttään.

Valikko

Istutan laumani kanssa puun tai kasvin ja seuraan sen kasvua


Tavoite:

Sudenpentu havainnoi kasvin kasvua ja seuraa sen etenemistä. Sudenpentu ottaa vastuuta kasvin hoidosta ja kehittää samalla omaa pitkäjänteisyyttään.

Kuvaus:

Lauma istuttaa yhdessä puun tai pensaan kolon pihalle tai jokainen sudenpentu idättää itselleen jonkin viherkasvin. Lauma seuraa kasvien kasvua ja huolehtii niistä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Luonto
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Ihmissuhteet Luontosuhde
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Akela opastaa sudenpentuja kasvien istutuksessa ja kasvatuksessa. Nokkapentu toimii esimerkkinä ja toisten apuna.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Ympäristönsuojelu

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lauma lukee iltatarinaksi Martti Lutherin tarinan omenapuun istuttamisesta. Tarinan jälkeen lauma keskustelee siitä, mitä tarkoittaa tarinassa kerrottu ”vaikka maailmanloppu tulisi huomenna, aion tänään istuttaa omenapuun.”

Sudenpennut istuttavat siemeniä ainakin viiteen eri ruukkuun. Yhtä ruukkua sudenpennut hoitavat normaalisti, eli kastelevat taimia ja antavat ruukun seistä ikkunanlaudalla. Muille sudenpennut keksivät erilaisia ”haasteita”. Ruukun voi esim. laittaa pakastimeen, jääkaappiin patterin viereen tai pimeään. Yhtä ruukkua voi lannoittaa tai voi istuttaa siemenet hiekkaan. Siemeniä voi joko olla kastelematta tai kastella hyvin runsaasti. Mikä ruukku selviää parhaiten? Lähde: DDS

Lauma istuttaa samaan aikaan eri kasvien siemeniä ja seuraa niiden kasvutapaa ja – vauhtia. Sudenpennut voivat poimia tammenterhoja tai muita puiden tai kasvien siemeniä retkellä ja istuttaa niitä. Lisäksi sudenpennut voivat istuttaa avokadon tai omenan siemeniä, joita on jäänyt retkellä yli. Jos haluaa vielä enemmän, ja varmasti kasvavia siemeniä, akela voi ostaa niitä kaupasta. Lähde: DDS

Bonsai-puut: Sudenpennut jakavat greipit kahtia ja poistavat hedelmälihan. Tämän jälkeen sudenpennut kaivavat maasta irti hyvin pieniä puuntaimia maanomistajan luvalla. He istuttavat nämä taimet graipin kuoriin. Taimia pitää kastella runsaasti. Sudenpennut voivat leikata taimia, kun ne ovat kasvaneet. Juuret, jotka kasvavat kuoren läpi, kuuluu poistaa. Tarvikkeet: greippihedelmiä, veitsi, multaa, sakset, kastelukannu, pieni lapio Lähde: DDS

Jokainen meistä voi olla ruoan tuottaja. Sudenpennut voivat kasvattaa ruokaa itse. Tehkää sudenpentujen kanssa osanne ja kerätkää auringon energia naposteltavaan muotoon. Ohje kasvien kasvattamiseen: Laita purkin pohjalle pari senttiä multaa. Asettele siihen auringonkukansiemenet ja ripottele multaa päälle. Jos kasvatat herneitä, liota niitä yön yli ennen istuttamista. Kastele viljelystä joka toinen päivä. Leikkele noin 5 cm mittaiset versot salaatteihin, pastan päälle tai napsi sellaisenaan.

Ruohoukot Jokainen sudenpentu tarvitsee nylonsukan. Sukkaan kaadetaan noin 1 teelusikallinen rairuohosiemeniä. Tämän jälkeen sudenpentu lisää siementen päälle noin 2 rkl multaa ja sen jälkeen puulastuja, jotta hän saa noin tennispallon kokoisen mytyn. Sudenpentu laittaa solmun sukkaan lähelle sisältöä ja painaa solmun seoksen sisään, jotta ukko voi seistä. Seuraavassa vaiheessa sudenpentu muotoilee ukolle nenän ja korvat narulla tai kuminauhalla. Ukolle voi myös liimata silmät ja suun. Piippurassista voi tehdä kulmakarvat ja viikset. Sudarit voivat ottaa ukot kotiin. Ukko kastellaan ensimmäisen kerran upottamalla se kokonaan veteen. Tämän jälkeen ukko laitetaan lautaselle seisomaan. Ukkoa pitää jatkossa kastella niin usein, että se on koko ajan vähän kostea. Ukolle kasvaa hienot vihreät hiukset 7-10 päivän päästä. Lähde: Scouterna

Lauma istuttaa hyasintin. Hyasintti kasvaa ja kehittyy nopeasti ja on siitä syystä sopiva kasvi sudenpennuille seurattavaksi. Akelan on kuitenkin otettava allergiat huomioon.

Jokainen sudenpentu idättää itselleen viherkasvin ja seuraa sen kasvua. Lauma voi esimerkiksi laatia oman seurantakorttinsa, johon merkitään kasvun merkittävät vaiheet (sirkkalehdet, varsinaiset lehdet, kukinto, kukan avautuminen...). Kasvi on myös oiva lahjaidea sudenpennun kotiväelle.

Lauma istuttaa kolon pihalle nimikkopuun tai pensaan, jonka kasvusta sudenpennut huolehtivat koko partiolaisuutensa ajan. Jos kolon pihalle ei voi istuttaa mitään, voidaan lähimetsästä etsiä maanomistajan luvalla kummipuu tai -pensas seurattavaksi.

Lauma osallistuu taimien istutukseen isommassa talkootapahtumassa.

Lisää vinkki

Liite