Sudenpentu arvostaa siistiä elinympäristöään ja toimii itse ympäristön hyvinvoinnin edistämiseksi.

Valikko

Kerään roskan päivässä


Tavoite:

Sudenpentu arvostaa siistiä elinympäristöään ja toimii itse ympäristön hyvinvoinnin edistämiseksi.

Kuvaus:

Lauma keskustelee roskaamisesta ja siitä, mihin siivoamattomuus johtaisi. Kuka sudenpentujen kotona siivoaa? Keiden kaikkien tulisi osallistua siivoamiseen? Miksi?

Lauma tekee yhdessä siivouslupauksen. Se lupaa esimerkiksi kerätä roska päivässä koko ympäristönsuojelujäljen ajan tai järjestäkää roskienkeruutalkoot kolon lähiympäristössä.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Kestävä kehitys Luonto Palvelu Vaikuttaminen
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on toimia keskustelun herättäjänä ja esimerkkinä sudenpennuille. Akela kannustaa ja innostaa sudenpennut mukaan talkoisiin siistimmän ympäristön puolesta.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Ympäristönsuojelu

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Sopikaa ensin sudenpentujen kanssa, että keräätte roskan päivässä viikon ajan. Viikon jälkeen keskustelkaa ajatuksista joita roskien kerääminen herätti. Esimerkiksi, miksi jotkut roskaavat? Mitä tuntemuksia itselle herää kun näkee jonkun roskaavan? Miten roskat vaikuttavat ympäristöön? Tämän jälkeen tehkää seuraava draamaharjoitus, jonka välityksellä käsitellään arjen hankalia tilanteita. Joskus kohtaamme arjessa hankalia tilanteita, joissa tulisi osata toimia kekseliäästi ja rakentavasti. Seuraavassa esitellään muutama sellainen tilanne. Miettikää pienissä ryhmissä ratkaisuja näihin tilanteisiin ja esittäkää ratkaisunne pieninä näytelminä. Tilanne 1: Luokkakaverisi ostaa jäätelön ja heittää paperin maahan. Mitä teet? Tilanne 2: Sinusta valoja ei saa pitää turhaan päällä. Illalla, kun tulet kotiin, ovat kaikki valot kuitenkin palamassa ja TV päällä, vaikka kukaan ei katso sitä. Sammutat turhat valot ja laitat TV:n kiinni. Joku perheenjäsenistäsi tulee huoneeseen ja on kiukkuinen sinulle. Mitä vastaat hänelle ja mitä teet sen jälkeen? Tilanne 3: Kaverisi kasaa ruokalassa vitsinä lautasensa ihan kukkuroilleen ja naureskelee ruokavuorelle. Hän ei aiokaan syödä kaikkea vaan heittää ruuat roskiin. Mitä voit tehdä? Lähde: WWF

Kerätkää lauman kanssa viikon ajan ympäristöstä yksi roska päivässä. Järjestäkää lopuksi roskanäyttely johon jokainen tuo kummallisimman roskan jonka on viikon aikana löytänyt. Miettikää näyttelyn yhteydessä maatuvatko näyttelyn roskat ja mitä niille tapahtuu, kun ne jätetään maahan lojumaan? Tämän jälkeen voidaan jatkaa roskien keräämistä päivittäin. Lähde: WWF

Lauma järjestää roskienkeruutalkoot kolon lähiympäristössä. Mukaan voi kutsua sudenpentujen perheet tai lippukunnan muut laumat. Jos mukaan saadaan paljon talkoolaisia, akela tai lauma voi kysyä esimerkiksi kotikunnan ympäristötoimesta, missä kunnan alueella siivoustalkoille olisi tarvetta.

Lauma sopii, että jokainen kerää roskia koko ympäristönsuojelujäljen ajan. Sudenpennut laativat jokaiselle kortin, johon merkitään rasti joka päivä roskan keräämisen jälkeen. Jos poimiminen joskus unohtuu, lauma voi sopia, että rastin saa kun kerää useamman roskan seuraavana päivänä.

Lisää vinkki

Liite