Sudenpentu ymmärtää ympäristöä kuormittavia tekijöitä ja tietää miten jokainen voi osaltaan vähentää saasteita.

Valikko

Tutustun laumani kanssa jätteiden hajoamiseen ja siihen, kuinka saasteet vaikuttavat ympäristöön


Tavoite:

Sudenpentu ymmärtää ympäristöä kuormittavia tekijöitä ja tietää miten jokainen voi osaltaan vähentää saasteita.

Kuvaus:

Sudenpentu kokeilee, miten eri aineet vaikuttavat luontoon.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kestävä kehitys Luonto
Kesto 1 h
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on valmistella ja toteuttaa sudenpentujen kanssa erilaisia kokeita aineiden vaikuttamisesta luontoon.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Ympäristönsuojelu

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Suomessa menee roskiin päivässä yli miljoona kiloa ruokaa. Ihan älytöntä! Ruoka on liian arvokasta pois heitettäväksi. Miettikää sudenpentujen kanssa miksi on tärkeää syödä lautanen tyhjäksi ja ryhtykää jääkaappietsiviksi. Sudenpennut voivat toimia etsivinä kuukauden ajan ja kertoa tämän jälkeen vaikuttiko etsivänä toimiminen roskiin menevän ruoan määrään. Etsivät voivat raportoida joka viikko etsivätoiminnan etenemisestä. Ohje jääkaappietsiville: Nostele jääkapissa olevat ruokapakkaukset pöydälle. Tutki niiden parasta ennen -merkinnät. Teippaa ”KÄYTÄ PIAN”-lappu yhden hyllyn reunaan ja siirrä tälle hyllylle tuotteet, joiden päivämäärä on lähestymässä. Toimi jääkaappietsivänä kerran viikossa ja huolehdi, että tuotteet käytetään ruuanvalmistuksessa pian.

Lauma laittaa yhdessä valkoisen kankaan auton pakoputken eteen. Akela käynnistää auton vähäksi aikaa. Kun auto on sammutettu, lauma ottaa kankaan pois pakoputken suulta ja tutkii, onko kangas enää valkoinen. Samalla lauma voi pohtia kuinka paljon möhnää monta autoa aiheuttaa ja miten se kaikki leijailee samassa ilmassa mitä hengitämme. Lähde: L-SP:n Vaikeat jäljet - vinkkivihko

Lauma tutustuu erilaisten saasteiden ympäristövaikutuksiin. Sudenpennut selvittävät, miten kasvit imevät maaperästä aineita laittamalla valkoisen leikkokukan värjättyyn veteen. Mielenkiintoinen testi syntyy myös laittamalla puhdas kangaspala käynnissä olevan auton pakoputkeen ja näin kokeilemalla, miten likaisia pakokaasut ovat. Samalla on hyvä pohtia, mitä sudenpentu voisi tehdä saasteiden vähentämiseksi.

Öljyvahingon demonstrointi: Sudenpennut laittavat vatiin vettä mereksi ja muutama iso kivi saariksi ja höyhen linnuksi. He taittelevat foliosta pienen veneen öljytankkeriksi. Tankkeri täytetään ruokaöljyllä ja se laitetaan veteen. Sudenpennut kaatavat tankkerin, jolloin öljyä pääsee veteen. Kuinka käy linnun? Miten öljyvahinko torjutaan? Ensin yritetään mekaanista torjuntaa ja öljyä otetaan pois lusikalla. Se on helpompaa, kun ripottelee öljyn päälle turvetta tai sahanpurua, johon öljy imeytyy. Mehupilleistä voi rakentaa öljypuomeja. Laumaa voi koittaa poistaa öljyä kallioista hammasharjalla. Mekaaninen torjunta ei kuitenkaan onnistu. Seuraavaksi voidaan koettaa upottaa öljy ripottelemalla sen päälle kalkkia (murskattua taululiitua). Näin öljy painuu pohjaan, eikä likaa rantoja. Jos tämäkään ei onnistu, viimeinen hätäkeino on torjua öljy kemiallisesti. Tällöin öljyn viereen tipautetaan pari tippaa astianpesuainetta.

Lauma tutkii, miten jätteet hajoavat luonnossa. Sudenpennut hautaavat sovitulle paikalle esimerkiksi omenan, limutölkin, vaipan ja kangaspalan. Lauma palaa myöhemmin samalle paikalle poistamaan roskat. Mitä niille on tapahtunut? Maatuvatko ne luonnossa?

Lisää vinkki

Liite