Sudenpentu osallistuu yhdessä päättämiseen ja lauman oman identiteetin rakentamiseen. Hän osaa tervehtiä ja huomioida muut. Sudenpentu kokee kuuluvansa omaan ryhmään. Hän tunnistaa lippukunnan perinteitä.

Valikko

Keksimme laumalle kokouksen alku- ja loppumenot


Tavoite:

Sudenpentu osallistuu yhdessä päättämiseen ja lauman oman identiteetin rakentamiseen. Hän osaa tervehtiä ja huomioida muut. Sudenpentu kokee kuuluvansa omaan ryhmään. Hän tunnistaa lippukunnan perinteitä.

Kuvaus:

Sudenpennut kehittelevät kokoukselle selkeät alku- ja loppumenot. Mikäli lippukunnalla / laumalla on perinteisiä kokoontumisten alku- ja loppumenoja, sudenpennut tutustuvat niihin.
Ideointi ja päätöksen tekeminen on hyvä erottaa omiksi kokonaisuuksikseen.

Peukkupiiri

Monilla laumoilla on tapana aloittaa lauman kokous peukkupiirillä. Siinä lauman jäsenet menevät piiriin siten, että oikea käsi ojennetaan piirin keskustaa kohti nyrkissä peukku pystyssä. Käsi käännetään niin, että peukku osoittaa eteenpäin ja peukku laitetaan edessä olevan nyrkin sisään. Vasemmalla kädellä tehdään sudenpentutervehdys. Pienen harjoittelun jälkeen peukkupiiriin asettuminen alkaa sujua. Peukkupiirissä voidaan laulaa esim. Reilut pennut, sudenpennut tai huutaa lauman huuto.

Sisaruspiiri

Partiolaisten kokoontuminenn päättyy usein sisaruspiiriin (tai veljes-/siskospiiriin), jossa pidetään yleensä toisia kädestä kiinni niin, että kädet ovat ristissä vasen käsivarsi oikean päällä. Sisaruspiirissä voidaan lausua muutama sana tai lukea teksti sekä laulaa jokin laulu, esimerkiksi Maa on niin kaunis tai Partiolaisen iltavirsi. Usein sisaruspiirissä myös sähkötetään eli lähetetään kädenpuristus kiertämään piirissä puristamalla seuraavan kättä. Lopuksi huudetaan jokin toivotus, kuten ”Hyvää yötä onni myötä, kiitos tästä päivästä!”. Sisaruspiiri puretaan nostamalla kädet pään ylitse ja kääntymällä poispäin piirin keskustasta. Kädet lasketaan irti vasta tässä vaiheessa ja lähdetään ikään kuin yhteisestä kokemuksesta omille teille. Lauma selvittää oman lippukuntansa sisaruspiiriperinteen ja ottaa sen käyttöönsä sellaisenaan tai omilla perinteillä höystettynä.
Sisaruspiirilorut – hakusannalla löytyy esimerkkejä sisaruspiirissä sanotuista asioista.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Partiokulttuuri Ryhmähenki Visiointitaidot Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Ryhmässä toimiminen Yhteiskunnallinen vaikuttaminen Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on huolehtia siitä, että kokoontumisten alussa on jonkinlainen perinteeksi muodostuva selkeä aloitus ja lopussa lopetus. Akela ohjaa sudenpentujen yhdessäpäättämistilannetta luomalla siihen selkeän mallin ja rajaamalla vaihtoehtojen määrää sekä tuomalla sudenpennuilta tulleita ehdotuksia kaikkien lauman jäsenten kuultavaksi.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tervetuloa

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lauma pureutuu lippukunnan sisaruspiirin perinteeseen. Mitä siinä sanotaan ja miksi (Hyvää yötä Jeesus/Onni/ myötä). Mitä tarkoittaa siunauksen eli hyvän toivottaminen toiselle?

Kokouksen voi esimerkiksi aloittaa ja lopettaa laulamalla. Lauma opettelee sudenpentujen laulun tai tekee laumalle oman laulun. Sudenpennun kirjasta löytyy sanat Reilut pennut, sudenpennut -lauluun. Lauma voi myös keksiä siihen lisäsäkeistön, säveltää oman laulun tai keksiä uudet sanat johonkin jo olemassaolevaan melodiaan.

Lisää vinkki

Liite