Sudenpentu osallistuu yhdessä päättämiseen ja lauman oman identiteetin rakentamiseen.

Valikko

Keksimme laumalle kokouksen alku- ja loppumenot


Tavoite:

Sudenpentu osallistuu yhdessä päättämiseen ja lauman oman identiteetin rakentamiseen.

Kuvaus:

Sudenpennut kehittelevät kokoukselle selkeät alku- ja loppumenot. Mikäli lippukunnalla / laumalla on perinteisiä kokoontumisten alku- ja loppumenoja, sudenpennut tutustuvat niihin.
Ideointi ja päätöksen tekeminen on hyvä erottaa omiksi kokonaisuuksikseen.

Peukkupiiri

Monilla laumoilla on tapana aloittaa lauman kokous peukkupiirillä. Siinä lauman jäsenet menevät piiriin siten, että oikea käsi ojennetaan piirin keskustaa kohti nyrkissä peukku pystyssä. Käsi käännetään niin, että peukku osoittaa eteenpäin ja peukku laitetaan edessä olevan nyrkin sisään. Vasemmalla kädellä tehdään sudenpentutervehdys. Pienen harjoittelun jälkeen peukkupiiriin asettuminen alkaa sujua. Peukkupiirissä voidaan laulaa esim. Reilut pennut, sudenpennut tai huutaa lauman huuto.

Sisaruspiiri

Partiolaisten kokoontuminenn päättyy usein sisaruspiiriin (tai veljes-/siskospiiriin), jossa pidetään yleensä toisia kädestä kiinni niin, että kädet ovat ristissä vasen käsivarsi oikean päällä. Sisaruspiirissä voidaan lausua muutama sana tai lukea teksti sekä laulaa jokin laulu, esimerkiksi Maa on niin kaunis tai Partiolaisen iltavirsi. Usein sisaruspiirissä myös sähkötetään eli lähetetään kädenpuristus kiertämään piirissä puristamalla seuraavan kättä. Lopuksi huudetaan jokin toivotus, kuten ”Hyvää yötä onni myötä, kiitos tästä päivästä!”. Sisaruspiiri puretaan nostamalla kädet pään ylitse ja kääntymällä poispäin piirin keskustasta. Kädet lasketaan irti vasta tässä vaiheessa ja lähdetään ikään kuin yhteisestä kokemuksesta omille teille. Lauma selvittää oman lippukuntansa sisaruspiiriperinteen ja ottaa sen käyttöönsä sellaisenaan tai omilla perinteillä höystettynä.
Sisaruspiirilorut – hakusannalla löytyy esimerkkejä sisaruspiirissä sanotuista asioista.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka:
Taitoalueet: Partiokulttuuri ryhmahenki visiointitaidot vuorovaikutustaidot
Johtamistaito: Visiointitaidot Vuorovaikutustaidot
Kesto:
Kasvatustavoitteet: ryhmassa-toimiminen yhteiskunnallinen-vaikuttaminen yhteisoon-kuuluminen
Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on huolehtia siitä, että kokoontumisten alussa on jonkinlainen perinteeksi muodostuva selkeä aloitus ja lopussa lopetus. Akela ohjaa sudenpentujen yhdessäpäättämistilannetta luomalla siihen selkeän mallin ja rajaamalla vaihtoehtojen määrää sekä tuomalla sudenpennuilta tulleita ehdotuksia kaikkien lauman jäsenten kuultavaksi.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tervetuloa

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Kokouksen voi esimerkiksi aloittaa ja lopettaa laulamalla. Lauma opettelee sudenpentujen laulun tai tekee laumalle oman laulun. Sudenpennun kirjasta löytyy sanat Reilut pennut, sudenpennut -lauluun. Lauma voi myös keksiä siihen lisäsäkeistön, säveltää oman laulun tai keksiä uudet sanat johonkin jo olemassaolevaan melodiaan.

Sudenpennut kokeilevat akelan johdolla erilaisia aloitus- ja lopetusmenoja. Kokeilun jälkeen valitaan omalle laumalle sopivat tavat aloittaa ja lopettaa kokous. Valinta voidaan tehdä esimerkiksi äänestämällä suoraan valmiista tavoista. Sudenpennut voivat myös kertoa mielipiteensä pienemmistä osasista. Mielipiteiden pohjalta voidaan sitten koota ehdotus alku- ja loppumenoiksi. Tällaisia osia voivat olla esim. sudenpentutervehdys, laulu, piiriin meneminen, lauman huuto, viiristä kiinni pitäminen.

Lisää vinkki

Lisää liite