Sudenpentu osaa sudenpentujen ihanteet, tunnuksen ja lupauksen sekä ymmärtää niiden sisällön ikäänsä nähden sopivalla tasolla. Hän osallistuu lupauksenantoon.

Valikko

Osaan sudenpentujen lupauksen, tunnuksen sekä tervehdyksen ja valmistaudun lupauksenantoon


Tavoite:

Sudenpentu osaa sudenpentujen ihanteet, tunnuksen ja lupauksen sekä ymmärtää niiden sisällön ikäänsä nähden sopivalla tasolla. Hän osallistuu lupauksenantoon.

Kuvaus:

Sudenpentu oppii partiolupauksen, sudenpentujen ihanteet ja tunnukset. Hän tietää niiden olevan tärkeä osa partiotoimintaa ja jokapäiväistä elämää. Sudenpentu opettelee partiotervehdyksen. Hän osallistuu lupauksenantoon.

Sudenpentujen lupaus: Lupaan parhaani mukaan rakastaa Jumalaani, omaa maatani ja maailmaa, toteuttaa sudenpentujen ihanteita ja olla avuksi toisille.

Sudenpentujen ihanteet:

  • Kunnioittaa toista ihmistä.
  • Rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä.

Sudenpentujen tunnus: Ole valmis.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Partiokulttuuri
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus
Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on tehdä lupauksesta, ihanteista ja tunnuksesta ymmärrettäviä sudenpennuille, sillä sudenpentujen voi olla vaikeaa ymmärtää, mitä sanat tarkoittavat. Samalla akela voi kertoa, miten samoja partion periaatteita noudatetaan kaikkialla muuallakin Suomessa ja maailmassa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tervetuloa

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Sudenpennun väitepeli. Akelan tekemissä pelikorteissa on väitteitä, joiden avulla on tarkoitus saada sudenpennut käsittelemään lupauksen, ihanteiden ja tunnuksen sisältöä. Väitekortit laitetaan pussiin tai lattialla teksti alaspäin. Tämän jälkeen pennut heittävät vuorollan noppaa ja ottavat kortin, jos saavat nopalla parillisen numeron. Pennut vastaavat väitekortteihin: olen samaa mieltä tai toimisin samoin, olen eri mieltä ja en osaa sanoa. Kun kortin nostanut on sanonut oman vastauksensa, voi jokainen kertoa esimerkiksi värillistä paperia nostamalla oman mielipiteensä ja väitteestä voidaan myös keskustella yhdessä. Akela kannustaa sudenpentuja perustelemaan vastauksensa. Väitteistä voidaan olla myös eri mieltä. Niihin ei aina myöskään ole yhtä oikeaa ratkaisua. Akelan kannattaa antaa sudenpentujen pohtia itse eikä tyrkyttää omasta mielestään oikeaa ratkaisua. Sen sijaan hän voi auttaa antamalla konkreettisen esimerkin. Peliä kannattaa pelata vain sen aikaa, kun pennut jaksavat eskittyneesti kuunnella toisiaan. Esimerkkejä väitteistä: - Tiedän, että tein väärin, mutta se ei haittaa, koska kaikki muutkin tekivät. - Jos en saa olla parhaan kaverini kanssa, en ala ollenkaan. - Olen lauman paras sudenpentu, koska osaan nopeimmin ulkoa sudenpentujen lupauksen. - Löysin kolon lattialta pienen tavaran. Saan pitää sen, koska löysin sen.

"Mallipartiolainen". Akela piirtää valmiiksi isohkolle paksulle paperille paperinuken, jolla on käsi sudenpentujen partiotervehdyksessä. Isommat sudenpennut voivat piirtää nuken itse mallin mukaan. Sudenpennut kirjoittavat tarvittaessa akelan avustuksella päähän tunnuksen, paitaan lupauksen ja housuihin ihanteet. Tämän jälkeen nuket väritetään. Lopuksi nuken päähän voidaan laittaa lankalenkki, josta sen saa roikkumaan seinälle.

Lupauksenanto. Jokaisessa lippukunnassa on erilaiset perinteet sudenpentujen lupauksen antamiselle. Lauma käy yhdessä lävitse sen tava, joka lippukunnassa on käytössä. Jos esimerkiksi lupaus annetaan partiokirkossa, akela voi kertoa, millainen ohjelma kirkkotilaisuudessa muutoin on. Sen jälkeen lauma harjoittelee yhteen ääneen lupauksen lausumista ja partiotervehdyksen tekemistä.

Sudenpentutervehdyksen muistamiseen kannattaa keksiä jokin tarina. Tervehdyksen kaksi sormea muistuttavat sudenpentujen kahdesta ihanteesta. Peukalo, joka sitoo nimettömän ja pikkusormen kohti kämmentä, kuvastaa sitä huolenpitoa ja suojaa, jota isomman kuuluu antaa pienemmälleen. Sormet voivat olla myös sudenpennun kaksi korvaa, jotka valppaina kuuntelevat ympäristön ääniä. Akela voi kehitellä pienen tarinan vaikkapa tämän juonen ympärille: Sudenpentu leikkii kotimetsässään ja eksyy karhun reviirille. Karhu seuraa pentua polun oikealla puolella yrittäen hätistää pentua tömistelemällä. Sudenpentu havahtuu leikeistään vasta kun karhu seisoo sen vieressä ja sanoo: Hupsu pentu, etkö kuullut, kun käskin sinun poistua? Pidä toiste korvasi auki! Sudenpentu ottaa karhun sanoista opikseen ja nostaa tottelevaisesti pystyyn oikean korvansa, sillä puolellahan on karhun valtakunta. Sitten pentu tulee ilveksen alueelle. Ilveskin lähettää varoitusääniä, tällä kertaa vasemmalta, mutta kun pentu ei kuule niitäkään, loikkaa ilves pennun eteen ja sanoo: Hupsu pentu, miksi kuuntelet vain toisella korvalla? Pidä toiste varasi, varaa tulee sieltä mistä et sitä odota. Niin sudenpentu oppi kulkemaan aina valppaana moemmat korvat reippaasti pystyssä.

Iltahiljentymiseksi sopii hyvin keskustelu lupaamisesta. Mikä on lupaus? Millaisia lupauksia sudenpennut ovat antaneet eri yhteyksissä? Lupaus on asia, josta pidetään kiinni. Mitä lupaus partiossa tarkoittaa, ja mitä siinä luvataan? Sudenpennun jäljet -kirjassa on tyhjiä rivejä, joille sudenpennut kirjoittavat lupauksen ja ihanteet. Akela voi kopioida tekstit niille sudenpennuille, jotka eivät vielä osaa kirjoittaa itse.

Lauma pitää iltahartauden ihanteista. Iltahartaudessa voidaan yhdessä miettiä, mitä sana ihanne tarkoittaa. Mitä ihanteita sudenpennuilla on? Mitä sudenpentujen ihanteet voivat näkyä arkisissa tilanteissa? Mitä jokainen voi tehdä, jotta toimisi ihanteiden mukaisesti? Onko tilanteita, jolloin ihanteita ei tarvitse ottaa huomioon? Lähde: Scouterna

Sudenpennut voivat tutustua ihanteisiin esimerkiksi kuvittamalla niitä piirtämällä tai kollaasitekniikalla, kirjoittamalla tarinan tai tekemällä näytelmän. Lähde: DDS

Ihanteiden harjoittelu ulkona. Akela kirjoittaa jokaisen ihanteen paperille/pahville jotka hän päällystää säänkestäviksi esimerkiksi kontaktimuovilla/laminoimalla. Vaihtoehtoisesti hän voi tulostaa ihanteista kuvalliset versiot partion kuvapankista https://partio.emmi.fi/ ( materiaalia toimintaan: Ihannekortit). Akela muodostaa ihanteista pihalle/puistoon/maastoon rastiradan jonka sudenpennut käyvät pienemmissä ryhmissä kiertämässä. Pimeällä rastit on syytä merkata heijastimin, joilloin ne on helpompi löytää. Sudenpentujen tehtävä on keskustella ihanteista rasteilla ryhmänä tai heidän tehtävänään voi olla tunnistaa kuvista mistä ihanteesta on kyse. Tällöin ihannekorteista piilotetaan/poistetaan tekstiosa. Lopuksi lauma keskustelee ihanteista yhdessä tai käy läpi sudenpentujen arvaukset ihannekuvista sekä oikeat vastaukset. Välineet: paperia tai pahvia, kontaktimuovia tai laminointikone, mahdollisesti tulostetut ihannekortit, heijastimia, narua ihanteiden kiinnittämiseen rastiradalle, halutessaan kartta johon rastirata on merkitty.

Ryhmä miettii esimerkkejä miten ikäkauden ihanteita voisi toteuttaa lupauksen mukaisesti joka päivä. Seikkailijoiden kohdalla nämä ovat käytännönläheisiä esimerkkejä arkitilanteisiin. Ryhmä asettaa yhdessä tavoitteita eri ihanteiden toteutumiseen. Ryhmä voi esimerkiksi sopia, että lokakuu on tietyn ihanteen kuukausi. Se kirjaa konkreettiset tavoitteet itselleen kuukauden ajaksi ja pyrkii toteuttamaan ne.

Ryhmä ottaa selvää, milloin ja minkälaisessa tilaisuudessa oman ikäkauden partiolupaus annetaan. Selvitettäviä kysymyksiä ovat esimerkiksi aika, paikka, pukeutuminen, valmistautuminen/harjoitukset, mitä muuta tilaisuudessa tapahtuu, keitä läsnä sekä se, voiko kutsua oman perheen tai muita vieraita mukaan. Asian voi selvittää esimerkiksi ohjelmajohtajalta tai ikäkausivastaavalta.

Lisää vinkki

Liite