Tarpojat samaistuvat eri rooleihin roolipelin avulla. Tarkoituksena on käsitellä ulkopuolisuuden ja syrjityksi tulemisen tunnetta.

Valikko

Syrjitty-roolipeli


Tavoite:

Tarpojat samaistuvat eri rooleihin roolipelin avulla. Tarkoituksena on käsitellä ulkopuolisuuden ja syrjityksi tulemisen tunnetta.

Kuvaus:

Ohjeet: Yksi kolmasosa vartiosta pyydetään tilan ulkopuolelle. Tilaan jääville kerrotaan, että he ovat panttivankeja, jotka odottavat pelastajaa. Panttivankien silmät sidotaan, ja he istuutuvat lattialle kauas toisistaan odottamaan pelastajia. Panttivanki pelastuu, kun joku koskettaa häntä olkapäähän. Pelastajan saavuttua vanki voi ottaa siteen silmiltään ja liittyä pelastajien joukkoon.Pelastajaryhmälle kerrotaan leikin juju – ketään ei aiota pelastaa. Pelastajaryhmä saapuu tilaan hiiren hiljaa ja alkaa vähitellen pitää enemmän melua, aivan kuin pelastajien joukko kasvaisi pelastettujen myötä. Todellisuudessa ketään ei pelasteta. Lopulta leikin johtaja toteaa, että nyt kaikki taitavat olla jo pelastettu. Todellisuudessa kaikki vangit istuvat siteet silmillään ja tuntevat olonsa syrjityksi, ulkopuoliseksi ja unohdetuksi. Leikki voi nostaa voimakkaita tunteita. Onkin hyvin tärkeää, että roolit jätetään taakse ja kaikille on selvää, että ketään ei pelastettu ja kyseessä oli leikki. Leikki edustaa kuitenkin arjen todellisuutta – kuka meidän arjessamme on ulkopuolinen? Ketä ei huomioida? Kuka jää ottamatta mukaan? Ulkopuolisuuden ja syrjityksi tulemisen tunne ovat tuttuja monille. Purkukeskusteluissa voidaan puhua niin syrjinnästä kaveripiirissä kuin maahanmuuttajien integraatiosta valtaväestöön. Lähde: www.keks.fi

Suoritustiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kolo Muu Ulkona Ikäkausitapaaminen Majakka
Kesto 10 min

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kaverit ja kiusaaminen

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lisää vinkki

Liite