Tarpoja tuntee ja arvostaa omaa kotipaikkakuntaansa.

Valikko

Kotiseutu


Tavoite:

Tarpoja tuntee ja arvostaa omaa kotipaikkakuntaansa.

Kuvaus:

Tarpoja syventää oman paikkakuntansa kotiseututuntemusta. Hän perehtyy siihen, mitä kaikkia mahdollisuuksia oma paikkakunta tarjoaa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Suomalainen kulttuuri
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Yhteisöön kuuluminen

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kaupunki-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tarpojat suunnittelevat kotikaupunkipolun omalle kotipaikkakunnalleen. Tarpojat suunnittelevat kartalle reitin, joka kulkee mielenkiintoisten kohteiden ohi. Lisäksi tarpojat kirjoittavat ohjeet siitä miten reitillä kuuluu kulkea ja mitä kaikkea reitin varrella voi nähdä. Vartio voi kutsua toisen vartion, ikäkauden, kavereita tai perheitä kokeilemaan polkua. Lähde: Unesco

Luotsi tai vartionjohtaja valmistelee tarpojille kaupunkisuunnistuksen. Kaupunkisuunnistuksessa vartio tai pienemmät ryhmät saavat erilaisia tehtäviä, jotka toteutetaan paikkakunnan eri paikoissa. Samalla kotikunta tai lähikaupunki tulee tarpojille tutuksi. Tehtäviä voivat olla esimerkiksi seuraavat: - selfien ottaminen paikallisessa pizzeriassa - viestin etsiminen kirjaston kirjan välistä kirjastossa - terveyskeskuksen aukioloaikojen tarkistaminen sen ovesta - siivoustalkoot puistossa - kirkkoherran tervehtiminen kirkossa - tietyn esineen etsiminen museosta - tekstin tarkistaminen muistomerkistä - ja niin edelleen

Tarpojavartio tutustuu kotipaikkakuntansa muuhun harrastustoimintaan vierailemalla jossakin toisessa harrastuksessa tai kerhossa. Vartio kutsuu vastavuoroisesti toisesta yhdistyksestä tai seurasta samanikäisiä nuoria tutustumaan partiotoimintaan.

Kotipaikan päättäjät. Vartio kutsuu kunnanjohtajan, kunnanvaltuuston puheenjohtajan tai muun kuntapäättäjän retkelle. Vartio tekee retkestä kirjeen ja kutsun, jonka vie  tai lähettää kutsutulle. Retki voi suuntautua vaikkapa lippukunnan kämpälle tai läheiselle laavulle. Vartio kertoo retkellä vieraalle vartiostaan ja lippukunnasta sekä partiotoiminnasta yleisesti. Se voi myös opettaa kunnanjohtajalle jonkin partioon liittyvä taidon esimerkiksi herkullisen jälkiruuan valmistamisen nuotiolla.

Kotipaikan kulttuuria. Vartio etsii paikallisista lehdistä tietoa siitä, millaista kulttuuritarjontaa paikkakunnalla tarjotaan esimerkiksi seuraavan viikon aikana. Se valitsee näistä mielenkiintoisimman ja osallistuu siihen. Vartio voi etsiä esimerkiksi seuraavanlaisia kohteita: museoita, konsertteja, näyttelyitä, näytelmiä tai urheilutapahtumia.

Lisää vinkki

Liite