Tarpoja tuntee ja arvostaa omaa kotipaikkakuntaansa.

Valikko

Kotiseutu


Tavoite:

Tarpoja tuntee ja arvostaa omaa kotipaikkakuntaansa.

Kuvaus:

Tarpoja syventää oman paikkakuntansa kotiseututuntemusta. Hän perehtyy siihen, mitä kaikkia mahdollisuuksia oma paikkakunta tarjoaa.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka:
Taitoalueet: arjen-taidot suomalainen-kulttuuri
Kesto:
Kasvatustavoitteet: yhteisoon-kuuluminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja tutustuu etukäteen kotipaikkakunnan mahdollisuuksiin. Hän sopii tarvittavista vierailuista yhdessä luotsin kanssa. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa sopimaan vierailuista ja auttaa häntä huolehtimaan käytännönjärjestelyistä. Luotsi tuo aktiviteetin suunnittelussa vartion käyttöön omaa paikkakuntatuntemustaan vinkkaamalla erilaisista ja uusista kohteista kotiseudulla.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kaupunki-tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Kotipaikan kulttuuria. Vartio etsii paikallisista lehdistä tietoa siitä, millaista kulttuuritarjontaa paikkakunnalla tarjotaan esimerkiksi seuraavan viikon aikana. Se valitsee näistä mielenkiintoisimman ja osallistuu siihen. Vartio voi etsiä esimerkiksi seuraavanlaisia kohteita: museoita, konsertteja, näyttelyitä, näytelmiä tai urheilutapahtumia.

Kotipaikan päättäjät. Vartio kutsuu kunnanjohtajan, kunnanvaltuuston puheenjohtajan tai muun kuntapäättäjän retkelle. Vartio tekee retkestä kirjeen ja kutsun, jonka vie  tai lähettää kutsutulle. Retki voi suuntautua vaikkapa lippukunnan kämpälle tai läheiselle laavulle. Vartio kertoo retkellä vieraalle vartiostaan ja lippukunnasta sekä partiotoiminnasta yleisesti. Se voi myös opettaa kunnanjohtajalle jonkin partioon liittyvä taidon esimerkiksi herkullisen jälkiruuan valmistamisen nuotiolla.

Tarpojavartio tutustuu kotipaikkakuntansa muuhun harrastustoimintaan vierailemalla jossakin toisessa harrastuksessa tai kerhossa. Vartio kutsuu vastavuoroisesti toisesta yhdistyksestä tai seurasta samanikäisiä nuoria tutustumaan partiotoimintaan.

Luotsi tai vartionjohtaja valmistelee tarpojille kaupunkisuunnistuksen. Kaupunkisuunnistuksessa vartio tai pienemmät ryhmät saavat erilaisia tehtäviä, jotka toteutetaan paikkakunnan eri paikoissa. Samalla kotikunta tai lähikaupunki tulee tarpojille tutuksi.
Tehtäviä voivat olla esimerkiksi seuraavat:
- selfien ottaminen paikallisessa pizzeriassa
- viestin etsiminen kirjaston kirjan välistä kirjastossa
- terveyskeskuksen aukioloaikojen tarkistaminen sen ovesta
- siivoustalkoot puistossa
- kirkkoherran tervehtiminen kirkossa
- tietyn esineen etsiminen museosta
- tekstin tarkistaminen muistomerkistä
- ja niin edelleen

Tarpojat suunnittelevat kotikaupunkipolun omalle kotipaikkakunnalleen. Tarpojat suunnittelevat kartalle reitin, joka kulkee mielenkiintoisten kohteiden ohi. Lisäksi tarpojat kirjoittavat ohjeet siitä miten reitillä kuuluu kulkea ja mitä kaikkea reitin varrella voi nähdä. Vartio voi kutsua toisen vartion, ikäkauden, kavereita tai perheitä kokeilemaan polkua.
Lähde: Unesco

Lisää vinkki

Lisää liite