Tarpoja syventää tietojaan omasta maailmankatsomuksestaan, kulttuuristaan ja käsittelee mahdollisia ennakkoluulojaan omaa tai muita maailmankatsomuksia kohtaan. Tarpoja osaa ja uskaltaa kohdata vieraasta kulttuurista tulevia asioita.

Valikko

Maailmankatsomus


Tavoite:

Tarpoja syventää tietojaan omasta maailmankatsomuksestaan, kulttuuristaan ja käsittelee mahdollisia ennakkoluulojaan omaa tai muita maailmankatsomuksia kohtaan. Tarpoja osaa ja uskaltaa kohdata vieraasta kulttuurista tulevia asioita.

Kuvaus:

Vartio tutustuu uskonnolliseen rakennukseen ja seurakunnan toimintaan. Jos kyseessä on uskontotaustainen lippukunta, vartio voi myös osallistua seurakunnan tapahtuman järjestämiseen.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Katsomustaidot Moninaisuus Suomalainen kulttuuri
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus
Teemat Kiusaaminen

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kaupunki-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartio osallistuu jumalanpalvelukseen ja keskustelee jälkeenpäin kokemuksesta. Vartio voi myös osallistua esimerkiksi kolehdin keruuseen, seppeleen laskuun, virsikirjojen jakamiseen tai tekstin lukuun. Jumalanpalvelus voi olla myös lippukunnan perinteinen partiokirkko tai partiolaisten kansallinen kirkkopyhä.

Vartio tutustuu lähiseurakunnan pappiin, nuorisotyöntekijään, seppoon tai muuhun seurakunnan työntekijään, joka kertoo omasta työstään seurakunnassa. Vierailu voi olla vastavuoroista tutustumista, jolloin vartio kertoo, mitä he partiossa tekevät ja millaista majakkaa he parhaillaan valmistelevat. Seurakunnan toimintaan voi tutustua etukäteen internetissä seurakunnan verkkosivuilla. Papin tai muun vierailijan voi pyytää esimerkiksi kololle tutustumaan ja kertomaan työstään, tai vartio voi vierailla seurakunnassa.

Vartio tapaa toisen seurakunnan tai uskontokunnan nuoria jäseniä, ja toimii näiden kanssa yhdessä. Ortodokseilla, vapaa-kirkolla (Versot) ja mormoneilla (Suuntaveljet) on partiolippukuntia joillakin paikkakunnilla. Vartio voi järjestää lautapeli-illan, jalkapallo- tai sählyottelun sekajoukkuein tai päiväretken luontoon ja nuotiolle. Partiolaisten kanssa voitte tehdä yhdessä jonkin aktiviteetin tai kutsua heidät KITT:aan. Partiolaisia on myös muissa kuin kristillisten seurakuntien jäsenissä ja uskonnottomissa.

Vartio tutustuu itselleen vieraaseen kulttuuriin haastattelemalla tämän kulttuurin edustajaa. Vieras voi olla vaihto-oppilas, muusta maasta Suomeen muuttanut henkilö tai suomalainen, joka on asunut pitkään ulkomailla. Vierasta pyydetään kertomaan kulttuuristaan. Vartio valmistautuu vierailuun keksimällä sopivia haastattelukysymyksiä ja puheenaiheita. Vartio voi tutustua myös esimerkiksi saamelaiseen, romanien tai suomenjuutalaisten kulttuuriin. Esimerkkikysymyksiä: Millaisia omia juhlia ja niihin liittyviä perinteitä esiteltävässä kulttuurissa on? Millainen ruokakulttuuri vieraalla on? Millaisia tapoja ja perinteitä ruokailuun liittyy ja mitä tyypillisiä raaka-aineita ruuassa käytetään? Onko jokin ruoka-aine kielletty, ja jos on, miksi? Millainen on nuorten ja lasten asema kulttuurissa? Entä naisten asema? Mitä vieras on oudoksunut suomalaisessa kulttuurissa? Mitä vieras haluaisi siirtää omasta kulttuuristaan suomalaiseen kulttuuriin?

Vartio vierailee kirkossa, synagogassa, rukoushuoneessa tai moskeijassa ja tutustuu siellä uskonnolliseen taiteeseen, maalauksiin ja veistoksiin. Vartio voi käydä myös sakastissa, kellarissa tai kirkontornissa.

Tämä vinkki sopii hyvin KITT:iin. Jokainen tarpojavartio saa tai valitsee itselleen yhden uskonnon (esimerkiksi kristinusko, juutalaisuus, islam, buddhismi, hinduismi). Tarpojat keräävät tietoa uskonnostaan netistä ja vastauksia johtajan kysymyksiin. Jokaisesta oikeasta vastauksesta saa yhden kakkuaineksen. Kysymykset voivat olla esimerkiksi Miten maailma luotiin? Mitä pyhiä vietetään? Montako jumalaa on? Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen? Milloin kyseinen uskonto kehittyi? Montako ihmistä kuuluu kyseiseen uskontokuntaan? Tietyn ajan jälkeen tarpojat kokoavat täytekakun saamisistaan aineksista. Kakku koristellaan tietenkin niin, että se kuvastaa vartion saamaa uskontoa. Tarvikkeet: Nettiyhteys, kakkupohjia, kuohukermaa, kakkukynttilöitä, hedelmiä, marjoja, hilloa, suklaata ja niin edelleen Lähde: KFUK-KFUM spejder

Lisää vinkki

Liite