Tarpoja syventää tietojaan omasta maailmankatsomuksestaan, kulttuuristaan ja käsittelee mahdollisia ennakkoluulojaan omaa tai muita maailmankatsomuksia kohtaan. Tarpoja osaa ja uskaltaa kohdata vieraasta kulttuurista tulevia asioita.

Valikko

Maailmankatsomus


Tavoite:

Tarpoja syventää tietojaan omasta maailmankatsomuksestaan, kulttuuristaan ja käsittelee mahdollisia ennakkoluulojaan omaa tai muita maailmankatsomuksia kohtaan. Tarpoja osaa ja uskaltaa kohdata vieraasta kulttuurista tulevia asioita.

Kuvaus:

Vartio tutustuu uskonnolliseen rakennukseen ja seurakunnan toimintaan. Jos kyseessä on uskontotaustainen lippukunta, vartio voi myös osallistua seurakunnan tapahtuman järjestämiseen.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Katsomustaidot Moninaisuus Suomalainen kulttuuri
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus
Teemat Kiusaaminen

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kaupunki-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartio tutustuu ryhmän jäsenten katsomusten mukaisiin uskonnollisiin yhteisöihin yhdessä. Näitä voivat olla esim. tutustuminen. lähiseurakunnan pappiin, seppoon tai muuhun seurakunnan työntekijään tai vierailu moskeijassa tai temppelissä. Vierailu voi olla vastavuoroista tutustumista, jolloin vartio kertoo, mitä he partiossa tekevät ja millaista majakkaa he parhaillaan valmistelevat. Yhteisön toimintaan voi tutustua etukäteen internetissä seurakunnan verkkosivuilla.

Hiljaisuuden apuvälineet eri maailmankatsomuksissa Miksi hiljaisuus on tärkeää ihmisille ja mihin sitä tarvitaan? Hiljaisuuden merkitykseen on herätty vasta nyt kun se on osittain menetetty. Voidakseen hyvin ihminen tarvitsee hiljaisuutta ja mahdollisuutta hiljentymiseen. Hiljaisuudesta on tullut katoava ja arvostettu luonnonvara. Me kaikki altistumme melusaasteelle ja informaatiotulvalle, josta meidän on välistä päästävä irti taataksemme hyvinvointimme. On sanottu että mikään ei ole muuttanut ihmiskuntaa niin paljon kuin se, että ihminen on menettänyt hiljaisuuden. Erilaiset hiljaisuuden retriitit ja meditaation muodot sekä mindfulness harjoitukset ovat lisänneet suosiotaan viime vuosina. Hiljaisuuteen pyrkiminen ja sen tavoittelu on kuitenkin ollut tärkeä osa kaikkia suuria maailmankatsomuksia kautta aikojen. Rukoilu, meditaatio ja mietiskely myös yhdistävät maailmankatsomuksia toisiinsa. Esimerkiksi rukousnauhat tunnetaan lähes jokaisesta uskonnosta. Meditaatio tulee sanasta medium itari eli matka keskukseen. Mielen matka voi johdattaa etsimään oman elämän mielekkyyttä, sen olemisen perustaa. Hiljaisuus voi auttaa etsimään myös oman elämän voimanlähteitä. Se myös virkistää ja rauhoittaa ja sen hyödyllisistä vaikutuksista stressin hallintaan on tehty paljon tutkimuksia. Hiljaisuuteen pyrkimisessä ihmiset ovat kautta aikojen käyttäneet myös apuvälineitä, joiden avulla keskittyminen omaan mieleen on helpottunut. Eri maailmankatsomuksissa käytetään hiljaisuuden apuvälineinä mm. erilaisia symboleja, jumalten kuvia, taidetta, musiikkia, tanssia ja liikettä, rukousnauhoja ja erilaisia mietiskelykuvioita kuten mandaloita. Mandala voidaan maalata paperille tai kankaalle, se voidaan piirtää maahan valkoisilla ja värillisillä riisijauhoviivoilla tai se voidaan tehdä pronssista tai kivestä. Vartio kokeilee jonkin uskonnon mietiskelyn perinteitä. Perinteitä ovat esimerkiksi seuraavat: kristinusko: käsien ristiminen, kynttilät/tuohukset, ikonit, rukousnauhat islam: puhdistautuminen ennen rukousta, rukousasento, rukoussuunta ja rukousmatto, rukousnauhat juutalaisuus: rukousviitta ja tefillin eli nahasta tehty rukousnauha, joka kääritään käden ympärille tai otsaan hindulaisuus: jumalten kuvat ja patsaat, erilaiset jooga-asennot, suitsukkeet, om-tavu, mantrat buddhalaisuus: alttarit, buddhapatsaat, Mandala-kuviot shintolaisuus: Pyhät paikat, jotka erotetaan Torii-portilla kaikki uskonnot: luonto merkittävässä asemassa

Tämä vinkki sopii hyvin KITT:iin. Jokainen tarpojavartio saa tai valitsee itselleen yhden uskonnon (esimerkiksi kristinusko, juutalaisuus, islam, buddhismi, hinduismi). Tarpojat keräävät tietoa uskonnostaan netistä ja vastauksia johtajan kysymyksiin. Jokaisesta oikeasta vastauksesta saa yhden kakkuaineksen. Kysymykset voivat olla esimerkiksi Miten maailma luotiin? Mitä pyhiä vietetään? Montako jumalaa on? Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen? Milloin kyseinen uskonto kehittyi? Montako ihmistä kuuluu kyseiseen uskontokuntaan? Tietyn ajan jälkeen tarpojat kokoavat täytekakun saamisistaan aineksista. Kakku koristellaan tietenkin niin, että se kuvastaa vartion saamaa uskontoa. Tarvikkeet: Nettiyhteys, kakkupohjia, kuohukermaa, kakkukynttilöitä, hedelmiä, marjoja, hilloa, suklaata ja niin edelleen Lähde: KFUK-KFUM spejder

Vartio vierailee kirkossa, synagogassa, rukoushuoneessa tai moskeijassa ja tutustuu siellä uskonnolliseen taiteeseen, maalauksiin ja veistoksiin. Vartio voi käydä myös sakastissa, kellarissa tai kirkontornissa.

Vartio tutustuu itselleen vieraaseen kulttuuriin haastattelemalla tämän kulttuurin edustajaa. Vieras voi olla vaihto-oppilas, muusta maasta Suomeen muuttanut henkilö tai suomalainen, joka on asunut pitkään ulkomailla. Vierasta pyydetään kertomaan kulttuuristaan. Vartio valmistautuu vierailuun keksimällä sopivia haastattelukysymyksiä ja puheenaiheita. Vartio voi tutustua myös esimerkiksi saamelaiseen, romanien tai suomenjuutalaisten kulttuuriin. Esimerkkikysymyksiä: Millaisia omia juhlia ja niihin liittyviä perinteitä esiteltävässä kulttuurissa on? Millainen ruokakulttuuri vieraalla on? Millaisia tapoja ja perinteitä ruokailuun liittyy ja mitä tyypillisiä raaka-aineita ruuassa käytetään? Onko jokin ruoka-aine kielletty, ja jos on, miksi? Millainen on nuorten ja lasten asema kulttuurissa? Entä naisten asema? Mitä vieras on oudoksunut suomalaisessa kulttuurissa? Mitä vieras haluaisi siirtää omasta kulttuuristaan suomalaiseen kulttuuriin?

Vartio tapaa toisen seurakunnan tai uskontokunnan nuoria jäseniä, ja toimii näiden kanssa yhdessä. Ortodokseilla, vapaa-kirkolla (Versot) ja mormoneilla (Suuntaveljet) on partiolippukuntia joillakin paikkakunnilla. Vartio voi järjestää lautapeli-illan, jalkapallo- tai sählyottelun sekajoukkuein tai päiväretken luontoon ja nuotiolle. Partiolaisten kanssa voitte tehdä yhdessä jonkin aktiviteetin tai kutsua heidät KITT:aan. Partiolaisia on myös muissa kuin kristillisten seurakuntien jäsenissä ja uskonnottomissa.

Vartio tutustuu lähiseurakunnan pappiin, nuorisotyöntekijään, seppoon tai muuhun seurakunnan työntekijään, joka kertoo omasta työstään seurakunnassa. Vierailu voi olla vastavuoroista tutustumista, jolloin vartio kertoo, mitä he partiossa tekevät ja millaista majakkaa he parhaillaan valmistelevat. Seurakunnan toimintaan voi tutustua etukäteen internetissä seurakunnan verkkosivuilla. Papin tai muun vierailijan voi pyytää esimerkiksi kololle tutustumaan ja kertomaan työstään, tai vartio voi vierailla seurakunnassa.

Vartio osallistuu jumalanpalvelukseen ja keskustelee jälkeenpäin kokemuksesta. Vartio voi myös osallistua esimerkiksi kolehdin keruuseen, seppeleen laskuun, virsikirjojen jakamiseen tai tekstin lukuun. Jumalanpalvelus voi olla myös lippukunnan perinteinen partiokirkko tai partiolaisten kansallinen kirkkopyhä.

Lisää vinkki

Liite