Tarpoja kantaa vastuuta.

Valikko

Suhde itseen: Koti kuntoon


Tavoite:

Tarpoja kantaa vastuuta.

Kuvaus:

Tarpoja opettelee uusia kotityötaitoja. Hän huolehtii omalta osalta kodin tai kolon siisteydestä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona
Taitoalueet Arjen taidot Itsensä johtamisen taidot
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus Vastuu elinympäristöstä

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kaupunki-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartionjohtajat tai luotsi keksivät ison listan erilaisia kotihommia, kuten tiskaamista, ikkunoiden pesua, ruohonleikkuuta ja renkaiden vaihtoa. Kotihommat kirjoitetaan lapuille ja kokouksessa tarpojat arvuuttelevat näitä pantomiimin, aliaksen tai piirrä&arvaa -leikkien keinoin. Lopuksi tarpojat toteuttavat jonkun tai jotkut lappujen askareista.

Koulun vahtimestari tai talonmies voi olla hyvä opettamaan erilaisia kodinhoitotaitoja. Vartio harjoittelee esimerkiksi loistoputken vaihtamista, lampun vaihtamista, veitsen teroittamista, lampun asentamista, maalaamista, ikkunan vaihtamista, oven saranoiden öljyämistä, sadevesikourujen puhdistamista, tahrojen poistamista tai uunin puhdistamista. Lähde: Norges speiderforbund

Kolo kuntoon. Monelle tarpojalle voi partiokolo olla kuin toinen koti. Joka koloillan jälkeen tehtävä omien jälkien siivous ei kuitenkaan pidemmän päälle auta koloa pysymään kunnossa. Vartio tekee kololla suursiivouksen. Siivous voi kohdistua esimerkiksi kokoontumishuoneeseen, kaappeihin, lippukunnan varastoon tai esimerkiksi kolon ulkoalueisiin. Jos vartio saa lippukunnalta luvan, se voi myös tehdä pienimuotoisen remontin johonkin kolon osaan, esimerkiksi maalaamalla jonkin seinän tai kuvioimalla joitain kalusteita.

Sisustaminen. Tarpoja sisustaa oman huoneensa uudelleen. Ennen sisustamista, hän ottaa muutaman valokuvan siitä, millainen huone oli. Sisustamisen jälkeen hän tekee saman. Seuraavassa koloillassa vertaillaan tarpojien tekemiä sisustuspäätöksiä. Riittikö jollekin, että vaihtoi vain huonekalujen paikkaa? Ostiko joku uusia tavaroita sisustamista varten? Vartio myös pohtii, mikä vaikuttaa näihin päätöksiin. Onko kyseessä esimerkiksi taloudellinen tilanne vai vain näyttämisen halu muille?

Koti kuntoon -palvelu. Tarpojat luovat Koti kuntoon -palvelun, jossa käyvät eri ihmisten luona tekemässä pieniä kotitöitä. Kyseessä voi olla esimerkiksi ikkunoiden pesua, yleistä siivoamista tai vaikka nurmikon leikkaamista. Mainostaa voi esimerkiksi ulkona olevilla ilmoitustauluilla tai kauppojen sisällä olevilla ilmoitustauluilla. Tarpojien tulee sopia yhteinen päämäärä toiminnalleen. Tekevätkö he kotitöitä pelkästä auttamisen halusta vai aiotaanko tehdyistä töistä pyytää jokin pieni korvaus, esimerkiksi tulevan vartion retken hyväksi. Vartion on hyvä huomioida vartion käytettävissä olevat resurssit toteutusvinkkiä tehdessään.

Kotityötaidot. Vartio tutustuu johonkin sellaiseen kotityöhön, mikä on sille vierasta. Kotityön voi opettaa esimerkiksi jonkun tarpojan huoltaja. Tarpojalle uusi kotitöitä voi olla esimerkiksi ikkunoiden pesu, viemärin hajulukon puhdistaminen tai auton renkaiden vaihtaminen. Jokainen tarpoja testaa opittua taitoa kotonaan.

Lisää vinkki

Liite