Tarpoja kantaa vastuuta.

Valikko

Suhde itseen: Koti kuntoon


Tavoite:

Tarpoja kantaa vastuuta.

Kuvaus:

Tarpoja opettelee uusia kotityötaitoja. Hän huolehtii omalta osalta kodin tai kolon siisteydestä.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka:
Taitoalueet: arjen-taidot itsensa-johtamisen-taidot
Johtamistaito: Itsensä johtamisen taidot
Kesto:
Kasvatustavoitteet: terveys-ja-turvallisuus Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja opettelee itse tarvittavat taidot tai pyytää koloiltaan vieraaksi esimerkiksi jonkun tarpojan huoltajan. Vartionjohtaja huolehtii tiedottamisesta, jotta jokainen trapoja tietää, mitä ja missä tapahtuu. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa löytämään sopivan henkilön uutta taitoa opettamaan. Luotsi pitää myös yhteyttä muiden tarpojien kotiin ja kertoo aktiviteettiin liittyvästä kotona tehtävästä osuudesta.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kaupunki-tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Kotityötaidot. Vartio tutustuu johonkin sellaiseen kotityöhön, mikä on sille vierasta. Kotityön voi opettaa esimerkiksi jonkun tarpojan huoltaja. Tarpojalle uusi kotitöitä voi olla esimerkiksi ikkunoiden pesu, viemärin hajulukon puhdistaminen tai auton renkaiden vaihtaminen. Jokainen tarpoja testaa opittua taitoa kotonaan.

Koti kuntoon -palvelu. Tarpojat luovat Koti kuntoon -palvelun, jossa käyvät eri ihmisten luona tekemässä pieniä kotitöitä. Kyseessä voi olla esimerkiksi ikkunoiden pesua, yleistä siivoamista tai vaikka nurmikon leikkaamista. Mainostaa voi esimerkiksi ulkona olevilla ilmoitustauluilla tai kauppojen sisällä olevilla ilmoitustauluilla. Tarpojien tulee sopia yhteinen päämäärä toiminnalleen. Tekevätkö he kotitöitä pelkästä auttamisen halusta vai aiotaanko tehdyistä töistä pyytää jokin pieni korvaus, esimerkiksi tulevan vartion retken hyväksi. Vartion on hyvä huomioida vartion käytettävissä olevat resurssit toteutusvinkkiä tehdessään.

Sisustaminen. Tarpoja sisustaa oman huoneensa uudelleen. Ennen sisustamista, hän ottaa muutaman valokuvan siitä, millainen huone oli. Sisustamisen jälkeen hän tekee saman. Seuraavassa koloillassa vertaillaan tarpojien tekemiä sisustuspäätöksiä. Riittikö jollekin, että vaihtoi vain huonekalujen paikkaa? Ostiko joku uusia tavaroita sisustamista varten? Vartio myös pohtii, mikä vaikuttaa näihin päätöksiin. Onko kyseessä esimerkiksi taloudellinen tilanne vai vain näyttämisen halu muille?

Kolo kuntoon. Monelle tarpojalle voi partiokolo olla kuin toinen koti. Joka koloillan jälkeen tehtävä omien jälkien siivous ei kuitenkaan pidemmän päälle auta koloa pysymään kunnossa. Vartio tekee kololla suursiivouksen. Siivous voi kohdistua esimerkiksi kokoontumishuoneeseen, kaappeihin, lippukunnan varastoon tai esimerkiksi kolon ulkoalueisiin. Jos vartio saa lippukunnalta luvan, se voi myös tehdä pienimuotoisen remontin johonkin kolon osaan, esimerkiksi maalaamalla jonkin seinän tai kuvioimalla joitain kalusteita.

Koulun vahtimestari tai talonmies voi olla hyvä opettamaan erilaisia kodinhoitotaitoja. Vartio harjoittelee esimerkiksi loistoputken vaihtamista, lampun vaihtamista, veitsen teroittamista, lampun asentamista, maalaamista, ikkunan vaihtamista, oven saranoiden öljyämistä, sadevesikourujen puhdistamista, tahrojen poistamista tai uunin puhdistamista.
Lähde: Norges speiderforbund

Lisää vinkki

Lisää liite