Tarpoja osaa tunnistaa omia ja toisten tunteita. Hän osaa vuorovaikutustaitoja.

Valikko

Suhde itseen: Tunteet haltuun


Tavoite:

Tarpoja osaa tunnistaa omia ja toisten tunteita. Hän osaa vuorovaikutustaitoja.

Kuvaus:

Tarpoja harjoittelee tunnistamaan omia ja toisten tunteita. Hän pohtii myös syitä erilaisten toimintatapojen taustalla.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kololla
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Kaveritaidot Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto -
Kasvatustavoitteet Ihmissuhteet
Teemat Kiusaaminen Työelämätaito

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kaupunki-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tarpojat piirtävät isolle paperille ihmisen ääriviivat. Tarpojat kirjoittavat seuraavat tunteet post-it lapuille: rakkaus, suru, väsymys, ilo, vihaisuus, uteliaisuus, ylpeys, yllättyneisyys, pelko, nolous ja inho. Tarpojat kiinnittävät laput siihen kohtaan ihmishahmoa, missä tunteet heidän mielestään tuntuvat. Tarpojat keskustelevat samaan aikaan: Miksi tunne tuntuu juuri siinä? Voiko tunne tuntua eri paikoissa? Voiko tunne tuntua eri paikoissa eri henkilöillä? Tarvikkeet: Iso paperi, post-it lappuja, kyniä Lähde: Scouterna

Kenet huomioin? Vartio keksii yhdessä sopivia esimerkkejä tarpojien läheisistä: ystävä, vanhemmat, isovanhemmat, naapurin koira. Jokainen läheinen kirjoitetaan omalle lapulleen ja kiinnitetään seinään. Vartionjohtaja kertoo erilaisia tilanteita, kuten "Äitienpäivänä on piirin kisat, voinko lähteä kisoihin?" tai "Ystävän ja isäni syntymäpäivät ovat samana päivänä, kumman juhliin menen?” ja tarpojat valitsevat, kenet ottavat tilanteessa huomioon. Tarpojien tulee myös muutamalla sanalla perustella valintansa. Luotsi voi olla mukana keskustelemassa, miksi aina ei voi valita sitä näppärintä vaihtoehtoa. Miksi mummolassa on tärkeä käydä, vaikka se on tylsää. Lappujen sijasta vartio voi pelata pelia Twister-laudalla ja päättää jokaiselle ihmiselle oma väri. Saman pelin voi pelata myös tiedottamisen näkökulmasta. Kenelle on kerrottava kisoista? Entä siitä, ettei pääsekään kisoihin?

Tarpoja etsii omia rajojaan. Vartio jakautuu puoliksi ja eri puolet kulkevat tilassa toisia vastaan. Toinen puolisko lähtee toisesta päästä huonetta ja toiset kävelevät heitä vastaan. Ensimmäisellä kierroksella kävellään vain ohi. Toisella kierroksella kevyesti nyökätään, seuraavalla sanotaan moi, sitten kätellään ja viimeisellä kierroksella halataan. Missä kulkee raja? Mikä tuntuu sopivalta tavalta? Missä ovat minun rajani? Rajoja havainnollistaa myös seuraava harjoitus: Pidän silmät kiinni. Toinen kävelee minua kohti. Kun hän on liian lähellä, annan merkin, ja hän pysähtyy. Ihmisillä on erikokoinen oma alue, ja se on ok. Kunnioitetaan toisen aluetta. Keskustelkaa: Ovatko henkilökohtaiset alueenne erikokoiset? Ovatko rajanne aina samassa paikassa riippumatta tilanteesta? Onko sillä väliä tuleeko aikuinen tai samanikäinen liian lähelle? Onko sillä väliä tunteeko henkilön tai ei? Onko henkilön sukupuolella väliä? Mitä voi tehdä jos joku tulee liian lähelle? Mitä tapahtuu jos itse siirtyy pois? Voiko sanoa jotakin? Mitä? Yhdessä voidaan puhua myös siitä, kuinka vähän Suomessa ihmiset koskettavat toisiaan. Esimerkiksi jos vieras ihminen laittaa bussissa käden vahingossa oman käden päälle tangosta kiinni ottaessaan, sitä tulee heti vetäneeksi käden pois. On ihan ok, jos kosketus ei tunnu luontevalta, mutta se kuuluu ihmisen perustarpeisiin. Esimerkiksi pikkuvauvan huutaessa se rauhoittuu, kun äiti ottaa syliin; lapsi tuntee oman kehonsa rajat ja rauhoittuu.

Vartio toimii yhdessä niin, että jokaisella on oma rooli. Roolit voidaan jakaa esimerkiksi yhdessä ruokaa laitettaessa, telttaa pystytettäessä tai koloa siivottaessa. Roolit jaetaan laittamalla tarpojille roolikortti otsaan ilman, että hän itse näkee sitä. Rooleja voivat olla esimerkiksi kaunis, ilkeä, huonokuuloinen, sairas, älykäs, itserakas. Lappujen jaon jälkeen on tarkoitus kohdella toisia heidän lappunsa roolin mukaan. Kun käsillä ollut juttu on tehty, esimerkiksi hedelmäsalaatti valmistettu, puretaan tilanne. Miltä tuntui, kun kaikki huusivat minulle? Vaihtoehtoisesti lapussa voi olla tarkempi määritelmä kuten "ole samaa mieltä kanssani" tai "vähättele minua". Tilanteen päätyttyä käydään läpi kaikki laput ja keskustellaan harjoituksesta. Minkälaisia tunteita kohtelu herätti?

Tunnepolku. Illalla hämärän tai pimeän laskeuduttua vartio kulkee johtajien tuella luotsin tekemän polun, jonka varrella on erilaisia kokemuksia ja haasteita, joissa eri aistit herkistyvät. Haasteet voivat olla esimerkiksi erilaisia fyysisiä ja uskallusta vaativia tehtäviä kuten kalliolta laskeutumista tai maastoradasta selviämistä. Vaikka paikalla ollaan isona ryhmänä, jokaiselle kokemus on henkilökohtainen. Polku päättyy rentoutumiseen. Polun päätyttyä juodaan iltateetä tai -kaakaota rauhassa. Paikalla on johtajia purkamassa tunnepolkua ja juttelemassa muutenkin tarpojan kanssa.

Lisää vinkki

Liite