Tarpoja osaa liikkua turvallisesti liikenteessä.

Valikko

Suhde yhteiskuntaan: Fiksusti liikenteessä


Tavoite:

Tarpoja osaa liikkua turvallisesti liikenteessä.

Kuvaus:

Tarpoja harjoittelee huomaamaan liikenteen vaaranpaikkoja.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka:
Taitoalueet: arjen-taidot turvallisuus
Kesto:
Kasvatustavoitteet: terveys-ja-turvallisuus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja vetää harjoitukset yhdessä luotsin kanssa. Hän hankki paikalle tarvittavat varusteet. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa aktiviteettien toteuttamisessa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kaupunki-tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Moporata. Jos monella vartion jäsenellä on kulkuneuvonaan mopo, voi vartio valmistaa yhdessä taitoradan mopolle. Taitoradassa kannattaa keskittyä erityisesti ajoneuvoon hallintaan hitaassa liikkeessä. Jos myös ne tarpojat, joilla ei ole mopokorttia, tekevät aktiviteettia, on se toteutettava suljetulla alueella.

Vaaranpaikkakartta. Tarpojat jakautuvat pareihin ja listaavat lähiseudun vaaranpaikkoja. Tällaisia voivat olla esimerkiksi alikulkutunnelit, valaisemattomat tienpätkät, risteykset joissa näkyvyys on huono tai muut vastaavat. Tarpojat esittelevät kyseisen kohdan muille joko itse ottamiensa valokuvien tai Googlen karttapalvelun katunäkymän avulla. Samalla on hyvä pohtia, mitä voitaisiin tehdä, jotta vaaratekijät saataisiin poistettua tai ne pienenisivät. Tarvittaessa tarpojat ottavat yhteyttä paikkakunnan teistä vastaaviin henkilöihin ja tekevät ehdotuksen parannuksista.

Onnettomuusuutisia. Tarpojat etsivät lehdistä erilaisia liikenneonnettomuusuutisia. He yrittävät löytää yhteisiä tekijöitä onnettomuuksien taustalla. Miten tarpojien valitsemilta onnettomuuksilta voisi välttyä? Entä miten mahdolliset vahingot voisivat jäädä pienemmiksi? Moottori-lehdessä julkaistaan erityisesti tähän keskittyvää ”Tutkijalautakunta kertoo” -palstaa. Vartio voi tutustua myös siihen.

Onnettomuuksien tarkastelun lisäksi vartio voi myös miettiä onnettomuuksien seurauksia esimerkiksi etsimällä tietoa onnettomuuksien yhteiskunnallisista kustannuksista tai onnettomuuksien inhimillisistä seurauksista.

Pyöräily. Vartio tarkistaa jokaisen jäsenen pyörät: Toimivatko jarrut? Toimiiko lamppu? Onko jokainen heijastin ehjä ja paikoillaan? Toimiiko soittokello? Jokainen jäsen pumppaa renkaat tarvittavan täyteen. Entä pitääkö ketjuja kiristää tai rasvata? Vartio huolehtii jokaisen pyörästä myös nämä asiat kuntoon.
Jos vartionjohtaja tai luotsi ei koe pyöränhuoltoa omaksi jutukseen, kannattaa kokoukseen kutsua mukaan joku asiat taitava henkilö. Samalla vartio voi myös harjoitella puhjenneen kumin paikkausta.

Vartio voi myös kokeilla erilaisia temppuja. Vartionjohtajan tehtävänä on huolehtia harjoittelun turvalllisuudesta. Vartio voi esimerkiksi tehdä pujotteluradan tai kokeilla ajoa rampilla. Tarpojat voivat myös siirtää pyörillä täyttä vesimukia paikasta toiseen eri tavoin. Kokeilun arvoista on myös limbo polkypyörillä.

Lisää vinkki

Lisää liite