Tarpoja osaa käyttää erilaisia varainhankintatapoja.

Valikko

Suhde yhteiskuntaan: Vartion varat


Tavoite:

Tarpoja osaa käyttää erilaisia varainhankintatapoja.

Kuvaus:

Tarpoja osallistuu rahankeruuseen sekä päättää omalta osaltaan, miten yhdessä tienattuja varoja käytetään.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka:
Taitoalueet: Talous varainhankinta
Johtamistaito: Vuorovaikutustaidot
Kesto:
Kasvatustavoitteet: ryhmassa-toimiminen yhteiskunnallinen-vaikuttaminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja toimii esimerkkinä tarpojille. Hän kannustaa ryhmää aktiviteettien tekemisessä sekä johtaa puhetta yhteisiä päätöksiä tehtäessä. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa ja vartiota tarpeen tullen aktiviteetin toteutuksessa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kaupunki-tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Rahalipas. Vartio tekee itselleen rahalippaan esimerkiksi puusta. Rahalipas toimii niin sanottuna sakkolippaana. Vartio sopii yhdessä, mistä asioista sakkoa joutuu maksamaan ja myös kohde, johon rahat käytetään kauden lopussa. Kohteena voi olla esimerkiksi vartion oma retki tai leivontatarvikkeiden ostaminen. Sakkolippaan toimintaperiaate on seuraava: Jos kyseessä on esimerkiksi kiroilusakko, niin henkilö, joka kiroilee, joutuu maksamaan siitä sakkoa, laittamalla kolikon rahalippaaseen. Tämä toteutusvinkki osaltaan motivoi tarpojia olemaan tekemättä rangaistavaa asiaa, kuten olemaan kiroilematta. Kauden lopussa, kun rahalippaan sisältöä lasketaan, tulee samalla miettiä, miten tarpojien käyttäytyminen on muuttunut. Onko joku esimerkiksi joutunut maksamaan kerran ja joku toinen melkein joka koloilta? Tämä toteutusvinkki toimii myös osittain kilpailuna tarpojien kesken siitä, että kuka joutuu maksamaan vähiten sakkoja.

Vartion rahat. Vartio kerää itselleen rahaa. Se suunnittelee yhdessä varainkeruukampanjan. Kampanja voi tukeutua esimerkiksi johonkin olemassa olevaan varainhankinnan muotoon, kuten adventtikalentereihin, tai se voi olla jokin vartion oma juttu, kuten lettujen paisto kolikkoa vastaan harrastepäivässä. Vartio suunnittelee yhdessä, mitä sen tarvitsee tehdä etukäteen ja varsinaisen tempauspäivän aikana sekä jälkitöinä tapahtuman jälkeen. Se myös miettii etukäteen jokaiselle sopivan tehtävän, josta kukin vastaa. Tempauksen jälkeen vartio päättää yhdessä, mihin se käyttää ansaitsemansa rahat.

Talousajattelu. Vartio tutustuu erilaisiin kuluttajatyyppeihin. Se tekee kertomuksen, sarjakuvan, näytelmän tai sketsin siitä, miten erilaiset tyypit erilaisissa tilanteissa toimivat. Miten uusien talvivaatteiden tai uuden auton hankkimiseen suhtautuvat laatutietoiset Lahtiset, trendikkäät Virtaset, vastuullisesti kuluttavat Korhoset ja hintatietoiset Mattilat?

Vartio voi keksiä itse erilaisia rooleja tai käyttää valmiita kuluttajatyyppejä. Neuvokkaat-elämäntapakortit ovat maksuttomat roolipelikortit kuluttaja- ja ympäristökasvatukseen. Roolipeli opetusmenetelmänä perustuu kokemiseen ja eläytymiseen. Roolipelistä voi kehitellä myös rastirataversion. Valmiit roolikortit löytää seuraavan linkin takaa: http://www.kkv.fi/globalassets/kkv-suomi/opettajalle/oppimateriaalit/pelit/neuvokkaat-korttisarja.pdf

Vuoden 2017 adventtikalenterikampanjaan tehty vinkkimateriaali tarpojille löytyy tästä.

Tarpojat pohtivat ennen aktiviteetin tekemistä, mistä tietää, että ihminen on vähävarainen. Miten vähävaraisuus näkyy maailmassa, Suomessa ja vartion omalla paikkakunnalla? Luotsin tehtävänä on johdatella keskustelua huomioiden, ettei kukaan ryhmässä leimaudu vähävaraiseksi.
Keskustelun jälkeen vartio pohtii yhdessä, miten se voisi ansaita rahaa yhteiseen käyttöön. Vartio tekee esimerkiksi jonkin esineen tai leipomuksen ja myy ne valitsemallaan hinnalla myyjäisissä. Tienatut rahat käytetään yhteiseen hyvään. Miten tienatut rahat saadaan mahdollisimman monen iloksi? Voisiko vartio ostaa jotain yhteiseen käyttöön tai lippukuntalaisten
lainattavaksi? Tai riittäisikö summasta lahjoitettavaksi esimerkiksi jonkin hyväntekeväisyysjärjestön keräykseen?

Lähde: Yhteiseen partioon

Lisää vinkki

Lisää liite