Tarpoja tuntee lähiseutuaan. Hän ymmärtää koordinaattijärjestelmää sekä osaa käyttää koordinaatteja paikantamisessa.

Valikko

Suhde ympäristöön: Geokätköily


Tavoite:

Tarpoja tuntee lähiseutuaan. Hän ymmärtää koordinaattijärjestelmää sekä osaa käyttää koordinaatteja paikantamisessa.

Kuvaus:

Vartio etsii geokätkön tai kätkee sellaisen lähiseudulle.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Ei pakollinen
Paikka: muu
Taitoalueet: Arkielämän taidot Kansalaistaidot Liikunta Suunnistus
Kesto: 2 h
Kasvatustavoitteet: Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja varaa paikalle tarvittavat varusteet (gps-laite, kartta, kompasseja, geokätkövarusteet esimerkiksi muovipurkki ja vihko). Geokätköily onnistuu puhelimilla, mutta voi olla näppärämpää varsinaisilla gps-laitteilla. Hän tutustuu itse etukäteen koordinaattijärjestelmään ja sen käyttöön tai pyytää koloiltaan mukaan jonkun asiaa tuntevan henkilön. Vartionjohtaja huolehtii geokätköilykertaan liittyvästä tiedotuksesta tarpojille ja heidän huoltajilleen. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa koordinaattijärjestelmään tutustumisessa tai auttaa häntä löytämään sopivan henkilön asiaa esittelemään.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kaupunki-tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Vartio selvittää, missä on paikallisia kätköjä. Internetistä löytyy geogätkösivusto, josta löytyvät Suomen kätköt. Ennen kätköille ryntäämistä vartio opettelee johtajan tai vieraan johdolla ymmärtämään koordinaatiston idean sekä opettelee käyttämään gps-laitetta.

Tarpojavartio perustaa oman kätkön. Ohjeet kätkön perustamiselle löytyvät http://www.geocache.fi/ sivustolta. vartion on hyvä muistaa, että kätkön perustajan tulee myös huolehtia kätköstä. Se kannattaakin perustaa johonkin sellaiseen paikkaan, jos vartion on mahdollista vierailla suhteellisen helposti.

Vaihtoehtoisesti vartio voi myös piirtää maaston perusteella oman kartan. Tämän voi toteuttaa esimerkiksi niin, että tarpojan tehtävänä on kätkeä maastoon aarre, jonka toinen tarpoja etsii piilottajan piirtämän kartan avulla. Itse piirrettyynkin karttaan on hyvä merkitä koordinaatteja etsintää helpottamaan.

Lisää vinkki

Lisää liite