Tarpoja tuntee lähiseutuaan. Hän ymmärtää koordinaattijärjestelmää sekä osaa käyttää koordinaatteja paikantamisessa.

Valikko

Suhde ympäristöön: Geokätköily


Tavoite:

Tarpoja tuntee lähiseutuaan. Hän ymmärtää koordinaattijärjestelmää sekä osaa käyttää koordinaatteja paikantamisessa.

Kuvaus:

Vartio etsii geokätkön tai kätkee sellaisen lähiseudulle.

Suoritustiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kololla
Taitoalueet Arjen taidot Suunnistus
Kesto -
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Teemat Metsä

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kaupunki-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Luotsi tai vartionjohtaja rakentaa geokätköilyradan, jonka tarpojat kulkevat pimeässä. Johtaja antaa tarpojille koordinaatit, joita he etsivät GPS:n kanssa. Kätkössä on taskulamppuja. Kätköstä lähtee heijastinrata, jota tarpojat lähtevät seuraamaan. Radan lopussa on piilotettu karkkia tai muuta vastaavaa mukavaa. Lähde: Scouterna

Tarpojat voivat myös etsiä geokätköjä pyöräillen. Silloin voi ennättää löytää useamman kätkön saman illan tai päivän aikana. Lähde: Scouterna

Vaihtoehtoisesti vartio voi myös piirtää maaston perusteella oman kartan. Tämän voi toteuttaa esimerkiksi niin, että tarpojan tehtävänä on kätkeä maastoon aarre, jonka toinen tarpoja etsii piilottajan piirtämän kartan avulla. Itse piirrettyynkin karttaan on hyvä merkitä koordinaatteja etsintää helpottamaan.

Tarpojavartio perustaa oman kätkön. Ohjeet kätkön perustamiselle löytyvät http://www.geocache.fi/ sivustolta. vartion on hyvä muistaa, että kätkön perustajan tulee myös huolehtia kätköstä. Se kannattaakin perustaa johonkin sellaiseen paikkaan, jos vartion on mahdollista vierailla suhteellisen helposti.

Vartio selvittää, missä on paikallisia kätköjä. Internetistä löytyy geogätkösivusto, josta löytyvät Suomen kätköt. Ennen kätköille ryntäämistä vartio opettelee johtajan tai vieraan johdolla ymmärtämään koordinaatiston idean sekä opettelee käyttämään gps-laitetta.

Lisää vinkki

Liite