Tarpoja ottaa selvää erilaisista ympäristöongelmista ja löytää vastauksia itseään askarruttaviin kysymyksiin.

Valikko

Suhde ympäristöön: Ympäristötoimittaja


Tavoite:

Tarpoja ottaa selvää erilaisista ympäristöongelmista ja löytää vastauksia itseään askarruttaviin kysymyksiin.

Kuvaus:

Tarpojat valitsevat itseään kiinnostavan ympäristöön liittyvän ongelman tai epäkohdan. Ongelma voi esiintyä paikallistasolla tai olla globaalimpi. Ympäristötoimittajana tarpojat ottavat selvää ongelmista ja pyrkivät löytämään niihin vastauksia. Tavoitteena on että tarpojat kirjoittavat valitsemastaan ongelmasta jutun johonkin mediaan. Tarkoituksena on, että tarpojat voivat jutun kautta jakaa löytämäänsä tietoa ja olla herättämässä mielipiteitä ja ajatuksia.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kololla
Taitoalueet Kestävä kehitys Vaikuttaminen Viestintä
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto -
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Luotsin tehtävä: Luotsi ohjaa vartiota pohtimaan ympäristöongelman yhteydessä kestävyyttä myös laajemmin sosiaalisesta ja taloudellisesta näkökulmasta. Esimerkiksi ympäristöön liittyvissä konflikteissa on tarpeen tarkastella konflikti eri osapuolten näkökulmista ja ymmärtää niitä. Luotsi myös auttaa etsimään tietoa konfliktien taustalla vaikuttavista tekijöistä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kaupunki-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Montako sutta tänne sopii? Vartio kirjoittaa jutun lähialueensa susitilanteesta. Kuinka paljon susia on ollut viime vuosina tai vuosikymmeninä? Selvittäkää, montako sopivaa susireviiriä lähialueella on. Vinkki: WWF

Vartio kerää sanaston vaikeasti ymmärrettävistä sanoista, joita käytetään sanomalehtien ilmastokeskustelussa ja kokoaa niiden merkitykset tietolaatikoksi. Vinkki: WWF

Lajiuutinen. Vartio selvittää yhden lajin tilanteen Suomessa/maailmalla ja muokkaa selvityksensä uutisen muotoon. Uutinen voi olla esimerkiksi lööppiteksti lyhyen kuvauksen kanssa, uutismainen aamunavaus tai pidempi uutisteksti kuvan ja kaavioiden kanssa. Vartion on hyvä muistaa, että positiivisia uutisia tarvitaan myös. Valmis uutinen voidaan laittaa esille esimerksi kolon ilmoitustaululle.

Miksi ostaa jos voi lainata? Vartio selvittää, mitä kaikkea kotikaupungissa tai –kunnassa voi vuokrata tai lainata – kirjoista ja elokuvista vaatteisiin tai koneisiin. Vartio selvittää myös, kuinka monta kertaa vuodessa tavaroita lainataan tai vuokrataan. Mitä sellaista, jota kotiseudulla ei vielä ole vuokrattavissa, haluttaisiin lainata tai vuokrata? Vartio kirjoittaa löytämistään paikoista ja palveluista arvostelun tai esittelyn lippukuntalehteen.

Vartio ryhtyy ympäristötoimittajiksi. Se käy ensin yhdessä läpi sanomalehtijutun osat: Otsikko, ingressi, leipäteksti, kuva ja grafiikka sekä tietolaatikko. Ennen jutun kirjoittamista on hyvä pohtia myös, minkälaista juttua ollaan kirjoittamassa: uutisjuttu, pikku-uutinen, haastattelu, mielipidekirjoitus tai reportaasi. Vartio valitsee jonkin lähiympäristössään havaitsemansa epäkohdan tai onnistumisen ja kirjoittaa siitä valitsemallaan tyylillä lehtijutun. Vartio pyrkii julkaisemaan juttunsa paikallislehdessä. Hyviä juttuaiheita voi saada esimerkiksi kouluruuan hävikistä, turhasta sähkönkulutuksesta, lähialueen luontoharvinaisuuksista tai muista vastaavista.

Lisää vinkki

Liite