Tarpoja ottaa selvää erilaisista ympäristöongelmista ja löytää vastauksia itseään askarruttaviin kysymyksiin.

Valikko

Suhde ympäristöön: Ympäristötoimittaja


Tavoite:

Tarpoja ottaa selvää erilaisista ympäristöongelmista ja löytää vastauksia itseään askarruttaviin kysymyksiin.

Kuvaus:

Tarpojat valitsevat itseään kiinnostavan ympäristöön liittyvän ongelman tai epäkohdan. Ongelma voi esiintyä paikallistasolla tai olla globaalimpi. Ympäristötoimittajana tarpojat ottavat selvää ongelmista ja pyrkivät löytämään niihin vastauksia. Tavoitteena on että tarpojat kirjoittavat valitsemastaan ongelmasta jutun johonkin mediaan. Tarkoituksena on, että tarpojat voivat jutun kautta jakaa löytämäänsä tietoa ja olla herättämässä mielipiteitä ja ajatuksia.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka:
Taitoalueet: kestava-kehitys Vaikuttaminen Viestintä
Johtamistaito: Vuorovaikutustaidot
Kesto:
Kasvatustavoitteet: Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja tutustuu etukäteen lehtijutun tekemiseen ja julkaisumahdollisuuksiin. Hän miettii tarpojien esille nostamia ongelmia etukäteen ja toimittaa tarpojien lehtijuttuja eteenpäin. Luotsin tehtävä: Luotsi käy läpi vartionjohtajan kanssa mitä lehtijutun kirjoittamiseen kuuluu. Hän auttaa tarpojia tiedonhaussa ja vaikeiden käsitteiden selvittämisessä. Luotsi auttaa tilanteissa, joissa jutun julkaisuun vaaditaan aikuisen apua.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kaupunki-tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Vartio ryhtyy ympäristötoimittajiksi. Se käy ensin yhdessä läpi sanomalehtijutun osat: Otsikko, ingressi, leipäteksti, kuva ja grafiikka sekä tietolaatikko. Ennen jutun kirjoittamista on hyvä pohtia myös, minkälaista juttua ollaan kirjoittamassa: uutisjuttu, pikku-uutinen, haastattelu, mielipidekirjoitus tai reportaasi. Vartio valitsee jonkin lähiympäristössään havaitsemansa epäkohdan tai onnistumisen ja kirjoittaa siitä valitsemallaan tyylillä lehtijutun. Vartio pyrkii julkaisemaan juttunsa paikallislehdessä. Hyviä juttuaiheita voi saada esimerkiksi kouluruuan hävikistä, turhasta sähkönkulutuksesta, lähialueen luontoharvinaisuuksista tai muista vastaavista.

Miksi ostaa jos voi lainata? Vartio selvittää, mitä kaikkea kotikaupungissa tai –kunnassa voi vuokrata tai lainata – kirjoista ja elokuvista vaatteisiin tai koneisiin. Vartio selvittää myös, kuinka monta kertaa vuodessa tavaroita lainataan tai vuokrataan. Mitä sellaista, jota kotiseudulla ei vielä ole vuokrattavissa, haluttaisiin lainata tai vuokrata? Vartio kirjoittaa löytämistään paikoista ja palveluista arvostelun tai esittelyn lippukuntalehteen.

Lajiuutinen. Vartio selvittää yhden lajin tilanteen Suomessa/maailmalla ja muokkaa selvityksensä uutisen muotoon. Uutinen voi olla esimerkiksi lööppiteksti lyhyen kuvauksen kanssa, uutismainen aamunavaus tai pidempi uutisteksti kuvan ja kaavioiden kanssa. Vartion on hyvä muistaa, että positiivisia uutisia tarvitaan myös. Valmis uutinen voidaan laittaa esille esimerksi kolon ilmoitustaululle.

Lisää vinkki

Lisää liite