Tarpoja noudattaa terveitä elämäntapoja.

Valikko

Terve elämä


Tavoite:

Tarpoja noudattaa terveitä elämäntapoja.

Kuvaus:

Tarpoja tutustuu terveellisiin elämäntapoihin. Hän pyrkii ottamaan hyvät elämäntavat käyttöön elämän eri osa-alueilla.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kolo
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen
Kesto -
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kaupunki-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Arvoharjoitus päihteistä. Ennen kuin aloitetaan, tarpojan on hyvä tietää seuraavat säännöt: Jokainen vastaa sen mukaan mitä mieltä itse on, ei sen mukaan miten itse toimii. Kaikkien mielipiteet ovat samanarvoisia. Jokainen hyväksyy sen, että muut voivat olla eri mieltä. Muiden mielipiteitä ei saa kritisoida, mutta omia näkemyksiä saa perustella. Toisia ei keskeytetä. On vapaaehtoista sanoa mitään. Vartio asettelee tuoleja piiriin. Tuoleja on yksi vähemmän kuin tarpojia. Ilman tuolia jäänyt menee piirin keskelle ja lukee väitteen. Muut vaihtavat paikkaa jos ovat samaa mieltä väitteen kanssa. Keskelle jäänyt yrittää saada paikan. Se, joka nyt jää keskelle, lukee seuraavan väitteen. Väittämiä: Tanssiminen on kivaa. Ihmiset ovat mukavampia kun ovat juoneet alkoholia. Voi olla hankalaa sanoa ei, jos kaverit haluavat, että kokeilisi tupakointia. On ok olla rakastunut useampaan ihmiseen samaan aikaan. Tupakoivat näyttävät siisteiltä. Suomessa on liikaa lakeja ja sääntöjä alkoholiin liittyen. On tärkeämpää olla pidetty kuin että on paljon rahaa tai tavaroita. Olisi hyvä, jos ei olisi lainkaan alkoholia olemassa. Pizza on parempaa kuin letut. Jokaisesta voi tulla alkoholisti. Pojat juovat usein, jotta uskaltaisivat enemmän. Täytyy pitää huolta puukosta, jotta se ei ruostu. Kannabiksen kokeileminen ei ole vaarallista. Se, tupakoiko joku tai ei, riippuu eniten kavereista. Jos on paljon rahaa, voi syödä karkkia joka päivä. Tupakointi on tyhmää. Jos tietää, mitä tupakka sisältää, ei pitäisi tupakoida. Jos omistaa kotieläimen, pitää antaa sille ruokaa ja vettä joka päivä. Tupakan ja nuuskan pitäisi olla paljon kalliimpaa kuin mitä ne ovat nyt. Nuuskaaminen on parempaa kuin tupakointi. Ei kuulu syödä hedelmiä, jotka ovat menneet huonoiksi. Tupakoinnin kokeileminen ei ole vaarallista. Tupakoivien pitäisi maksaa enemmän terveydenhuollosta, esimerkiksi keuhkosairauksien takia. Ei kuulu syödä hedelmiä, joiden kasvattamiseen on käytetty torjunta-aineita. Monet nuoret tupakoivat. Tupakoinnin lopettaminen on helppoa. Pitää välttää savussa istumista, kun istutaan nuotiolla. Johtaja johdattaa tarpojat keskustelemaan joka väitteen jälkeen, miski joku vaihtoi tai ei vaihtanut paikkaa. Johtajan tehtävänä on huolehtia siitä, että jokainen saa turvallisesti kertoa oman mielipiteensä. Lähde: Scouterna

Stressi. Aktiviteettiin tarvitaan kolmea eri värisiä kyniä tai papereita. Ensimmäisessä vaiheessa kukin tarpoja kirjaa papereille erilaisia asioita, jotka aiheuttavat stressiä tarpojaikäisen elämässä. Asiat voivat olla joko tarpojalle henkilökohtaisesti tuttuja tai ne voivat olla sellaisia, joita hän on huomannut kavereissaan aiheuttavan stressiä. Kun erilaisia stressitekijöitä on listattu, vaihtavat tarpojat kynän tai paperin väriä. Toisella värillä listataan niitä erilaisia oireita, joita stressi aiheuttaa. Oireita voivat olla esimerkiksi itkuisuus, vatsavaivat, hikoilu, levottomuus, ärtymys tai unettomuus. Kun oirelistaus on valmis, ottavat tarpojat käyttöön kolmannen värin. Kolmannella värillä tarpojat listaavat yleisellä tasolla erilaisia keinoja lievittää stressiä. Näitä voivat olla esimerkiksi liikunta, huolten kertominen ja olennaiseen keskittyminen. Viimeisessä vaiheessa tarpojat voivat vielä yhdistää stressitekijöitä, oireita ja stressinvähennyskeinoja ketjuiksi. Esimerkiksi koeviikko voi aiheuttaa unettomuutta ja ratkaisuna siihen on valmistautuminen kokeisiin ajallaan ja keskittyminen vain seuraavaan kokeeseen kerrallaan. Luotsin tehtävänä on huolehtia, että tarpojat saavat turvallisesti kertoa ajatuksistaan. Luotsin kannattaa myös perehtyä asiaan etukäteen ja auttaa tarpoja eri stressiaiheiden, oireiden ja stressinhallintakeinojen listauksessa.

Tupakka. Vartio piirtää paperille tupakoivan ja tupakoimattoman ihmishahmon. Piirtämisen sijaan vartio voi myös maskeerauksen ja lavastuksen avulla ottaa valokuvat ihmishahmoista. Kun kuvaparit ovat valmiit, vartio pohtii yhdessä, mikä vaikutus tupakalla on ihmisen olemukseen ja mitä haittaa tupakoinnista on eri kehon osille. Nämä negatiiviset ja positiiviset vaikutukset voidaan kirjoittaa lapuille ja liimata laput hahmoihin.

Alkoholi. Vartio pohtii erilaisia ratkaisumalleja alkoholiin liittyvissä kiperissä tilanteissa. Vartio valitsee 1–2 vapaaehtoista, jotka poistuvat huoneesta. Muut keksivät sillä aikaa pulmallisen tilanteen. Vapaaehtoiset kutsutaan takaisin. Heidän tehtävänsä on kysellä muilta ”mitä te tekisitte?” Muut ehdottavat ratkaisuja pulmaan. Vastausten perusteella vapaaehtoiset yrittävät ratkaista, mistä tilanteesta on kysymys. Se henkilö, jonka kohdalla vapaaehtoiset arvaavat oikean vastauksen, pääsee seuraavaksi arvaajaksi joko yksin tai valitsemansa parin kanssa. Harjoituksessa arvattavat tilanteet liittyvät alkoholiin, kaveripaineeseen tai omiin tunteisiin. Leikin lomassa kuullaan ratkaisuja, miten toimia jonkin ongelman kanssa. Arvuuttelun aiheita esimerkeiksi: –  Olet isä. Lapsesi on tullut illalla humalassa kotiin. –  Kaverisi on alkanut juoda niin paljon, että sinua huolestuttaa. –  Tulet kotiin. Rappukäytävässä näet naapurin tytön, joka on juonut liikaa ja sammunut. –  Olet äiti ja löydät lapsesi housuntaskusta kuitin olutpakkauksesta. –  Kaverisi pyytävät sinua illalla puistoon, ja heillä on paljon alkoholia mukana. –  Kaverisi pyytää sinulta rahaa, jolla hän ostaisi alkoholia. Vartio arvioi jokaisen pulman jälkeen ratkaisuehdotuksia: mikä olisi järkevää? Mitä ehdotetuista toimintatavoista voisi seurata? Lähde: MLL

Liikunta. Tarpojavartio ottaa koko tarpon ajaksi tavoitteekseen harrastaa enemmän liikuntaa koloiltojen aikana. Tarkoitus ei ole, että liikunta täyttäisi koko koloillan, vaan että sitä tulee mukaan luonnollisena osana koloiltaa. Vartio voi esimerkiksi pitää siivousillan kololla, jolloinka se saa mainiota hyötyliikuntaa mattoja tamppaamalla ja imuroimalla. Vartio voi myös toteuttaa paussin pohdinnat lenkillä. Se voi haastaa toisen tarpojavartion maastoleikkiin tai mitellä voimiaan retkellä esimerkiksi puiden pilkkomisessa tai luotsin kannossa. Vartio voi kokeilla uusia lajeja kuten suojalkapalloa tai yösuunnistusta.

Lisää vinkki

Liite