Tarpoja osaa valmistaa aterian suuremmalle joukolle. Hän hallitse tiskauksen ja siivouksen aterian jälkeen. Tarpoja ottaa huomioon hygienian ruokaa valmistettaessa.

Valikko

Ruoka


Tavoite:

Tarpoja osaa valmistaa aterian suuremmalle joukolle. Hän hallitse tiskauksen ja siivouksen aterian jälkeen. Tarpoja ottaa huomioon hygienian ruokaa valmistettaessa.

Kuvaus:

Tarpoja valmistaa retkellä ruokaa leirikeittimellä, nuotiolla, veturilla tai isolla nuotiokattilalla. Tarpoja valmistaa ruokaa erilaisista raaka-aineista ohjeen mukaan. Tarpoja huoltaa ruuanlaitossa käytetyt välineet.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Metsässä
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Retkeily Ruuanlaitto Tulenteko Turvallisuus
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Ryhmässä toimiminen Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja hankkii reseptit ja tarvittavat ruoka-aineet ruuan valmistusta varten sekä varaa tulitikut ja muut tarvittava välineet. Vartionjohtaja antaa tarvittaessa tarpojille vastuutehtäviä. Vartionjohtaja varaa sammutus- ja ensiapuvälineistön paikalle yhdessä tarpojien kanssa. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa ruoka-aineiden hankinnassa ja aktiviteetin suunnittelussa sekä tarvittaessa kaupassa käynnistä. Suuremmalla leirillä luotsi toimii tarvittaessa yhteistyössä leirin johtajiston kanssa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Leiri-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartio suunnittelee ja valmistaa retkellä tai leirillä maukkaan ja ravitsevan kasvisruoka-aterian. Monet kasviperäiset proteiinilähteet, kuten soijarouhe ja linssit, sopivat hyvin retki- ja leirikäyttöön, koska ne säilyvät hyvin, ovat kevyitä kantaa ja lisäksi edullisia. Kasvispainotteinen ruoka on myös ympäristövastuullinen valinta. Hyviä reseptejä voi etsiä esimerkiksi Vaikuta syömällä -sivustolta. Vinkki: WWF

Vartio tekee leiriolosuhteissa kartoituksen ruuan säilytykselle ja etsii vaihtoehtoja ruuan säilytykselle leiri- ja retkiolosuhteissa. Vartio keksii ruualle sopivia säilytyspaikkoja, kuten jääkaapin, maakuopan, järven, kylmälaukun tai maakellarin. Vartio rakentaa sopivan säilytyspaikan ruualle, josta hiiret eivät pääse niitä syömään. Vartio rakentakaa myös kylmälaukun ja testaa, kuinka se pitää ruuat kylminä. Kylmälaukun voi esimerkiksi rakentaa styroksista tai kahdesta muovipussista, joiden väliin laitetaan lunta. Mitkä asiat vaikuttavat ruuan säilyvyyteen?

Vartio tekee ruokaa veneen keittiössä tai purjehduksella. Vartio ottaa huomioon ruokaa hankkiessa ja valmistettaessa ruuan säilyvyyden. Täytyykö jotain ruokiin liittyviä valmisteluja tehdä jo etukäteen? Esimerkiksi kasvikset voi paloitella, kylmät kastikkeet tehdä ennakolta ja laittaa tiiviisiin rasioihin ja lihat laittaa maustumaan valmiiksi pusseihin. Vartio opettelee säilyttämään ruokaa oikein ja valitsee purjehdukselle hyvin säilyviä ruokia. Vartio huomioi myös veneen heilumisen ruokien suunnittelussa.

Vartio tekee nuotion, jolla voi tehdä ruokaa. Vartio suunnittelee nuotiolla tehtävän aterian ja hankkii siihen tarvittavat raaka-aineet itse. Vartio voi myös valmistaa ruokaa tulikuopalla tai nuotiokattilalla. Vartio voi valmistaa ruokaa tuoreista raaka-aineista, jolloin ruuanlaitosta tulee haastavampaa. Vinkki: Kokonainen ateria nuotiolla koostuu alku-, pää- ja jälkiruoasta. Tämän aktiviteetin kanssa voi yhdistää kolmijalan tekemiseen.

Vartio valmistaa leirillä, koloillassa tai retkellä riista- tai kalaruokaa. Vartio voi opetella savustamaan kalaa nuotiolla tai savustimella. Tarpojat opettelevat perkaamaan kalan tai käsittelemään linturuokia. Myös ruuan säilytys pitää ottaa huomioon ruokien valmistuksessa.

Vartio osallistuu leirillä ruoanlaittoon huolehtien myös ruoanlaitossa käytettyjen välineiden tiskauksesta. Leirillä tarpojat valmistavat ruoka-annoksen leiriolosuhteissa yhdessä vartion kanssa esim. soppatykillä, veturilla tai leirikeittiössä. Vartio ottaa huomioon ruuanlaitossa erikoisruokavalioita mm. gluteeniton, maidoton ja laktoositon. Samalla tarpojat voivat osallistua myös leirikeittiön rakentamiseen leirin aikana.

Tarpoja valmistaa ruoka-annoksen vartiolle tai retken osallistujille yhdessä kaveriensa kanssa. Ruokaa voi valmistaa nuotiolla tai retkikeittimellä. Vartio miettii etukäteen, millaista on hyvä retkiruoka ja millaisia aineksia kannattaa käyttää. Retkiruokaa voi valmistaa myös nuotiolla ilman ruuanlaittovälineitä. Vartio ottaa huomioon ruokaa tehdessään hygienian ja ruokien oikean käsittelyn ja säilytyksen. Tämä toteutusvinkki soveltuu hyvin retkellä tai leirillä toteutettavaksi.

Lisää vinkki

Liite