Tarpoja oppii miksi omasta hygieniasta ja pukeutumisesta on huolehdittava myös retki- ja leiriolosuhteissa. Tarpoja tietää, että retkellä tai leirillä tulee olla kuivat, lämpimät ja hengittävät vaatteet. Tarpoja tietää, miten vilustumisen ja lämpöhalvauksen voi välttää, sekä osaa kerrospukeutua.

Valikko

Suhde itseen: Leirikunto


Tavoite:

Tarpoja oppii miksi omasta hygieniasta ja pukeutumisesta on huolehdittava myös retki- ja leiriolosuhteissa. Tarpoja tietää, että retkellä tai leirillä tulee olla kuivat, lämpimät ja hengittävät vaatteet. Tarpoja tietää, miten vilustumisen ja lämpöhalvauksen voi välttää, sekä osaa kerrospukeutua.

Kuvaus:

Tarpoja tietää, miksi hygienian ja intiimihygienian ylläpito on tärkeää leiri- ja retkiolosuhteissa. Tarpoja oppii, kuinka auringolta ja kylmältä voi suojautua, ja miksi se on tärkeää. Tarpoja oppii myös, miksi nestettä pitää juoda riittävästi. Tarpoja tietää, miten auringonpistoksen ja lihasjumituksen voi välttää. Tarpoja oppii, miten kannattaa pukeutua milläkin säällä ja osaa kerrospukeutumisen. Tarpoja oppii, että vaatteiden tulee olla kuivat, lämpimät ja hengittävät. Tarpoja hoitaa hiertymiä ja ehkäisee niiden syntymistä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Ensiapu Itsestä huolehtiminen Retkeily Turvallisuus
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja suunnittelee aktiviteetin toteutuksen yhdessä luotsin kanssa. Vartionjohtaja valmistautuu kertomaan hygienia-asioista tarvittaessa luotsin avulla. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa tarvittaessa aktiviteetin toteutuksessa. Intiimihygieniasta puhuttaessa on luotsin hyvä olla paikalla.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Leiri-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Hiertymien ja rakkojen ehkäisy on tärkeää retkeä ja vaellusta suunniteltaessa. Vartio tutustuu käytännössä rakkojen ehkäisymenetelmiin ja niiden hoitoon. Rakot ja hiertymät paranevat yleensä itsestään. On tärkeää puhdistaa vamma-alue hyvin, esimerkiksi antiseptisellä puhdistusaineella tai kädenlämpöisen juoksevan veden alla. Rakkoa ei tarvitse puhkaista. Iho rakon päällä suojaa tulehdukselta, sillä suojaamaton iho tulehtuu herkästi. Jos rakko puhkeaa, iho puhdistetaan ja suojataan huolellisesti. Suojaamiseen sopii erityiset erikoislaastarit ja keinoihot. Jos rakko tai hiertymä on hyvin suuri, suojaamiseen sopii myös puhdas taitos, joka kiinnitetään teipillä tai kiinnityssiteellä. Erikoislaastari ja keinoiho suojaavat ihoa lialta ja bakteereilta pitäen haavan puhtaana. Iho paranee ja uusiutuu laastarin alla.

Vartio testaa käytännössä, miten luonnonmateriaalit (villa, puuvilla, pellava) toimivat kuivana ja märkänä sekä vertaa niitä keinokuituihin (polyester jne). Aktiviteetin yhteydessä voi kokeilla erilaisia vaatemateriaaleja ja niiden ominaisuuksia sekä kerrospukeutumista. Vartio selvittää miten vaatteita kyllästetään ja vahataan. Erilaisten jalkineiden, päähineiden ja hanskojen materiaaleja kannattaa testata etukäteen ennen leiriä.

Auringon ultraviolettisäteilyn (UV) tavallisin haittavaikutus on auringonpolttama. Vain lyhytaaltoiset UVB-säteet polttavat, mutta ne myös ruskettavat. Pitkäaaltoiset UVA-säteet ruskettavat mutta eivät polta. Tarpojat vertailevat eri auringolta suojautumismenetelmien hyötyjä ja haittoja. Onko esimerkiksi järkevintä käyttää aurinkorasvaa, jossa on voimakas suojakerroin vai käyttää pitkähihaisia vaatteita kuumalla kesäpäivällä? Vartio voi kokeilla erilaisia suojautumismenetelmiä käytännössä vaikka leirillä.

Hygienialla pyritään pitämään taudinaiheuttajat aisoissa ja estämään sairastuminen. Henkilökohtainen hygienia (iho, hiukset, intiimialueet), vaatteet (erityisesti sukat ja alusvaatteet) sekä käymälähygienia ovat tärkeitä aiheita käsitellä. Luotsi tarvittaessa vetää tai etsii ammattilaisen vetämään intiimiasiat.

Lisää vinkki

Liite