Tarpojat kokevat liikunnan riemun.

Valikko

Suhde itseen: Liikunnan ilo


Tavoite:

Tarpojat kokevat liikunnan riemun.

Kuvaus:

Tarpojat kokeilevat vartion mielenkiinnon mukaan jotakin uutta urheilulajia.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Rohkeus
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja ottaa selvää vartionsa mielenkiinnon kohteista. Vaihtoehtoisesti uusi urheilulaji voi olla tulla myös yllätyksenä vartiolle, mutta silloin kannattaa neuvotella asiasta luotsin kanssa ja huomioida mm. vartion jäsenten mahdolliset liikerajoitukset. Myös mahdolliset kustannukset kannattaa ottaa selville ennen toteutusta. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa olemalla yhteydessä tarvittaessa paikallisiin urheiluseuroihin tai yhdistyksiin.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Leiri-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Curling kanistereilla: Vartio jakautuu kahteen joukkueeseen. Molemmilla joukkueilla on kolme samanlaista vedellä täytettyä kanisteria. Curlingia pelataan jäällä, johon merkataan etukäteen maaliympyrä, joka on noin 2 metriä halkaisijaltaan. Tarpojien tehtävänä on heittää/tönäistä kanisteria noin 5 metrin etäisyydeltä niin lähelle ympyrän keskustaa kuin mahdollista. Joukkuetoverit voivat tarvittaessa lakaista jäätä, jotta kanisteri liukuisi paremmin. Tarvikkeet: kuusi kanisteria, vettä, harjoja Lähde: Scouterna

Käänteinen curling. Kivinä käytetään jääpaloja. Vartio pakastaa siis kummallekin joukkueelle 3kpl noin 3 litran kokoisia jääpaloja esimerkiksi muovipusseihin. Tämä on hyvä tehdä 3-4 päivää ennen pelaamista. Toisen joukkueen jääpalat värjätään elintarvikevärillä ennen kuin vesi laitetaan pakasteeseen. Ratana käytetään tasaista maa-aluetta, jonka päälle laitetaan pressu. Pressulle kaadetaan vettä, jotta se olisi mahdollisimman liukas. Pressuun merkataan maaliympyrä esimerkiksi teipillä. Vartio jaetaan kahteen joukkueeseen. Toiselle annetaan värjätyt jääpalat ja toiselle värjäämättömät. Joukkueet heittävät jääpalat vuorotellen radalle. Tavoitteena on saada oma pala lähimmäksi maalia. Toisen joukkueen jääpaloja saa tönäistä pois maalialueelta omalla jääpalalla. Lähde: KFUK-KFUM spejder

Tarpoja harjoittelee kuorman sitomista pyörään ja ajaa kuormatulla pyörällä. Vartio voi tehdä myös pienen pyöräretken. Aktiviteetin yhteydessä voi harjoitella myös pyörän huoltoa. Pyörä on oiva väline liikkumiseen haikilla. Pyörän huoltoon kuuluvat ainakin seuraavat asiat: pyörän puhdistus hammasharjalla ja rätillä, ketjujen öljyäminen, kaikkien laakerien öljyäminen (etupyörä, takapyörä, keskiö), mutterien kiristys, jarrujen säätö, heijastimien ja turvalaitteiden tarkistusta. Kokeilkaa, miten saa sidottua tavaraa oman pyörän takatarakkaan narulla tai mustekaloilla.

Vartio harrastaa jotakin vesiliikunnan muotoa leirillä, leikkien, kisaillen tai tekemällä pienen retken. Vartio voi esimerkiksi uida, pelata vesipelejä, meloa tai soutaa.

Tarpoja pitää kuntopäiväkirjaa kuukauden ajan. Kuntopäiväkirjan avulla tarpoja huomaa kehitystä omassa fyysisessä kunnossaan. Koloillassa ensin tehdään jokaiselle kuntopäiväkirja. Kyseessä voi olla paperinen vihko, johon laittaa kaikki liikkumisensa ylös, tai sitten halutessaan tarpoja voi ottaa itsellensä esimerkiksi pienen puupalan, johon lyö naulan kiinni aina kun hän on tehnyt jonkin liikuntasuorituksen. Kuukauden päätyttyä jokainen tuo kuntopäiväkirjansa kololle mukaan, jossa voidaan yhdessä miettiä, missä on kehitytty ja missä on vielä kehittymisen varaa.

Tarpoja kokeilee uutta urheilulajia, jota ei ole ennen kokeillut. Vartio voi harjoitella vaikka lumihangessa liikkumista suksilla tai lumikengillä sekä tarpoa hangessa ilman näitä. Vartio voi kokeilla myös hiihtoa, laskettelua, luistelua, lumikenkäilyä, napakelkan tekemistä tai curlingia. Voitte kokeilla myös ahkion vetämistä, jos se on mahdollista. Paikallisiin urheiluseuroihin voi olla yhteydessä ja kysyä voiko lajiin tulla tutustumaan esimerkiksi kiipeily, paini tai karate.

Lisää vinkki

Liite