Tarpoja osaa käyttää henkilökohtaisia mittojaan esimerkiksi leirirakentelussa. Tarpoja arvioi aikaa ja matkaa erilaisten harjoitteiden avulla.

Valikko

Suhde itseen: Mittojen arviointi


Tavoite:

Tarpoja osaa käyttää henkilökohtaisia mittojaan esimerkiksi leirirakentelussa. Tarpoja arvioi aikaa ja matkaa erilaisten harjoitteiden avulla.

Kuvaus:

Tarpoja tutustuu omiin henkilökohtaisiin mittoihinsa ja hyödyntää niitä. Tarpoja osaa arvioida matkaa. Hän hahmottaa, paljonko itse jaksaa kulkea jalan, polkupyörällä tai esimerkiksi hiihtäen. Tarpoja osaa arvioida ajankulua.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Itsetuntemus
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja varaa tarvittavan välineistön aktiviteetin toteuttamiseen. Luotsin tehtävä: Luotsi tukee vartionjohtajaa aktiviteetin suunnittelussa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Leiri-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

100 metrin juoksu Tarpojat juoksevat 100 metriä 3-4:ssä erilaisessa maastossa (esim. asfalttitie, hiekkatie, hiekkaranta, metsä, mäki, ruohikko, suo) ja vertailevat, miten kauan juoksu kesti. Lähde: Det Danske Spejderkorps

Korkeus ja paino Vartio ottaa selvää miten puun korkeuden voi arvioida kepin avulla. Vartio harjoittelee painon arvioimista pullossa tai kanisterissa olevan vesimäärän avulla.

Aika Vartiolaiset kirjoittavat lapulle oman arvionsa koulumatkastaan, matkasta kololle tai jostain muusta usein kuljetusta matkasta. Vartio tarkistaa paikkakunnan kartasta matkat ja kisataan siitä, kuka arvioi lähimmäksi. Vartio arvioi kartasta, millaisen matkan jaksaa liikkua jalan tai polkupyörällä sekä arvioi retkellä kuljetun reitin pituutta. Tarpojilta otetaan kokouksen tai retken alussa pois kellot. Aina välillä kysytään, paljonko johonkin meni aikaa. Lyhyitä pätkiä, kuten musiikkikappaleiden kestoa voidaan arvioida pienten kisojen avulla. Ruuan yhteydessä toinen voi arvioida aikaa (esim. ruoan kypsyyden perusteella) ja toinen tarkistaa kellosta. Lyhyitä harjoituksia: Tarpojalla on sekuntikello selän takana. Hän arvioi minuutin ja pysäyttää sitten kellonsa. Lähimmäksi osunut voittaa. Jos kelloja ei ole kaikille, sitokaa arvaajien silmät ja aloittakaa minuutin arviointi yhtä aikaa. Arvioijan tehtävä on esimerkiksi istua alas, kun luulee, että minuutti on täyttynyt. Ajanottaja tarkkailee, kenen arvio osuu lähimmäksi.

Henkilökohtaiset mitat Kun ihminen levittää kätensä suoraan sivuille, keskisormien kärkiväli on suunnilleen sama kuin hänen pituutensa. Tarpoja käyttää omaa mittaa telttapaikan valinnassa, puiden etäisyyksien mittaamisessa tai narunpätkien pituuden arvioinnissa. Keskisormen ja peukalon kärkiväli on vaaksa. Tällä mitalla on hyvä arvioida esim. telttakiiloiksi sopivia keppejä. Oktaavi on levitetyn kämmenen peukalon ja pikkurillin kärkiväli. Harjoituksen voidaan mitata 100 metriä pitkä kävelypätkä, ja kävellä se monta kertaa tasaisilla askelilla. Joka kerta lasketaan askeleet (ei askelparia). Kun tuloksia on vähintään kuusi, otetaan niistä keskiarvo ja lasketaan tästä yhden askeleen pituus. Moni tarpoja kasvaa vielä pituutta. Mitat voi tarkastaa vaikka vuoden päästä uudelleen.

Lisää vinkki

Liite