Tarpoja osaa tehdä erilaisia pujoksia ja tuntee niiden käytön.

Valikko

Suhde itseen: Pujokset eli pleissit


Tavoite:

Tarpoja osaa tehdä erilaisia pujoksia ja tuntee niiden käytön.

Kuvaus:

Tarpoja osaa tehdä erilaisia pujoksia eri käyttötarkoituksiin esim. köysien yhdistämiseen.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kädentaidot Retkeily Vesillä liikkuminen
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Itsetuntemus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja opettelee tarvittaessa luotsin tai jonkun muun opastuksella pujosten tekoa. Vartionjohtaja varaa riittävästi köyttä pujoksiin. Luotsin tehtävä: Luotsi opettaa tarvittaessa vartionjohtajalle pujosten teon ja auttaa tarvikkeiden varaamisessa. Luotsi osallistuu tarvittaessa aktiviteetin toteutukseen.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Leiri-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Köysirengas. Tarpoja tekee köysirenkaan. Köysirengas tehdään yhdestä pitkän köyden säikeestä. Yhdestä köydestä saa siis kolme köysirengasta. Tehkää tekniikkaa hyväksi käyttäen esimerkiksi pannunalunen tai jokin muu koriste-esine.

Köyden päättely. Tarpoja opettelee päättelemään köyden siististi. Sen voi tehdä esimerkiksi seuraavilla tavoilla: silmäpujos, jolla tehdään silmukka köyden päähän tai kruunupujos eli päätepujos, köyden avoimen pään päättely luonnollisesti. Tarpoja opettelee myös rihmauksen tekniikka.

Köysien yhdistäminen Tarpoja opettelee yhdistämään kaksi köyttä toisiinsa lyhyt- ja pitkäpujoksen avulla. -Lyhytpujos, jolla yhdistetään kaksi köyttä toisiinsa -Pitkäpujos, joka toimii samalla tavalla kuin lyhyempi versionsa, mutta on ohuempi ja vaatii enemmän köyttä.

Pujoksen tekeminen Opetelkaa pujoksien perustekniikka. Apuna kannattaa käyttää malspiikkiä eli pujontapuikkoa. Mikäli köyden kaikki säikeet kiertävät yhteen suuntaan (jolloin pleissatut köydet kiertyvät pleissatessa luonnollisesti vastakkaiseen suuntaan), pleissataan säikeitä täsmälleen vastakkaisessa kulmassa köyden säikeisiin nähden. Pleissattavia säikeitä ei pidä yrittää viedä suoraan köyden suuntaisesti, vaan pienessä kulmassa. Mikäli köysi on esim. 4x2-säikeistä tai muuta parillista köyttä, jossa säikeet eivät kierry ympäri vaan ristikkäin, pleissataan säikeet niin, että samaan suuntaan kiertyneet säikeet pleissataan kiinni toisiin samaan suuntaan kiertyviin säikeisiin. Ts. jos neljästä tuplasäikeestä kaksi kiertyy vastapäivään ja kaksi myötäpäivään, pleissataan myötäpäivään kiertyvät kiinni köyden toisiin myötäpäivään kiertyviin ja vastapäivään kiertyvät vastapäivään kiertyviin.

Lisää vinkki

Liite