Tarpoja osaa perussolmut. Tarpoja oppii uusia solmuja.

Valikko

Suhde itseen: Solmut ja köydet


Tavoite:

Tarpoja osaa perussolmut. Tarpoja oppii uusia solmuja.

Kuvaus:

Tarpoja kertaa perussolmut. Tarpoja osaa seuraavat solmut: kahdeksikko ja umpisolmu, siansorkka, paalusolmu, merimiessolmu ja jalussolmu. Tarpoja ymmärtää myös, että solmuilla on tietty käyttötarkoitus ja että ne kuuluvat suurempaan ryhmään samanlaisten solmujen kanssa, esimerkiksi pidekesolmuihin, sidontasolmuihin, kytkyihin, sorkkiin tai silmukoihin. Vartio opettelee uusia solmuja vanhoihin käyttötarkoituksiin.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kädentaidot Luovuus Retkeily
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja kertaa tai opettelee aktiviteetissa tarvittavat solmut itse. Vartionjohtaja suunnittelee sopivan harjoituksen yhdessä luotsin kanssa esimerkiksi retken tai leirin yhteyteen. Luotsin tehtävä: Luotsi varmistaa, että vartionjohtajalla on riittävät tiedot ja taidot solmujen opettamiseen.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Leiri-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tarpojat tekevät opettelemistaan solmuista opetusvideoita. Videot voi ladata esimerkiksi lippukunnan YouTube- tai Instagram-tilille tai Facebook-sivulle.

Solmutaulun vaativampi versio on solmuvene. Vartio rakentaa veneen puusta. Purjeveneestä tulee hienoimman näköinen. Kun veneen runko on valmis, vartio lisää siihen sopiviin paikkoihin solmuja. Tarpojat voivat liimata solmut paikoilleen. Solmujen nimet voidaan lisätä veneeseen polttamalla. Sopivia solmuja ovat esimerkiksi siansorkka, kahdeksikko, paalusolmu, ulkosorkka ja jalussolmu. Lähde: Norges speiderforbund

Vartio purkaa köyttä ja erottakaa toisistaan säikeet. Säie purkautuu langoiksi ja langankuidutkin voivat olla eroteltavissa. Onko köydellä sisällä kulkeva sydän, joka vahvistaa köyttä? Vartio vertailee luonnonkuiduista tehtyä köyttä tekokuituun ja arvioi vahvuutta. Luonnonkuituköydet ovat heikompia, mutta tilapäiseen leirirakenteluun yleensä kätevämpiä. Tekokuitu nailon venyy ja sopii siten ankkuri- tai hinausköydeksi. Polyesteri ei veny ja sitä käytetäänkin takilassa. Polypropeeniköysi on kevyt mutta heikko, siitä saa käteviä heittoliinoja. Vartio kisaa, kuka vyyhteää köyden nopeimmin. Miten vyyhdin saa kiinnitettyä reppuun? Hyvä vyyhti on sellainen, jonka saa avattua näppärästi käyttökuntoon.

Tarpoja harjoittelee solmut seuraaviin tilanteisiin: - pidäkesolmu (kahdeksikon tilalle isompi, esimerkiksi Ashleyn päätesolmu) - kahden hyvin eripaksuisen köyden tai liinan kiinnittäminen (esimerkiksi sidoskytky) - heittopaino (esimerkiksi heittoliinasolmu tai apinannyrkki) - telttakepin kiinnitykseen helposti avattava vetosolmu - telttakeppien yhteen köyttämiseen sopiva kytky (esimerkiksi aisakytky) - köyden kiinnittäminen renkaaseen (esimerkiksi kalastajansorkka) - kiinnityssolmu kytkyllä (esimerkiksi polvikytky, tukkikytky) - kiinnityssolmu sorkalla (esimerkiksi sisäsorkka, ulkosorkka, vanttisolmu) Erilaisilla solmuilla on erilaisia ominaisuuksia. Solmujen tekeminen kannattaa elävöittää mahdollisimman aidoiksi tilanteiksi: Ollaan ulkona ja kilpaillaan tukin vetämisessä. Köysi kiinnitetään tukkikytkyllä, joka kestää pitkittäisvetoa. Ankkurinrenkaaseen kiinnitetään köysi ja ankkuri heitetään veteen. Kytkyn on kestettävä painoa ja vetoa märissä ja limaisissa olosuhteissa.

Tarpojat kiertävät lyhyen, kolon nurkkiin sijoitetun rastiradan. Rasteilla on ongelmia ja tarvikkeet niiden ratkaisuun, esimerkiksi veneen köysi ja paalu, johon köysi pitää kiinnittää tai kaksi eripaksuista köyttä, jotka pitää liittää yhteen. Rasteilla voi olla myös malliratkaisut. Ratkaisut käydään läpi. Lopuksi voidaan käydä solmukisa, jossa mitataan aikaa solmujen tekemisessä.

Tarpoja tekee itselleen solmutaulun, johon saa kiinnittää opitun solmun. Solmutaulua varten vartio tutkii solmukirjaa, josta jokainen tarpoja valitsee oman näyttävän solmun. Solmu tehdään, kiinnitetään ja nimetään solmutauluun. Vartio kertaa samalla jo opitut solmut. Solmutauluun laitetaan vain sellaisia solmuja, jotka tarpoja on oppinut.

Lisää vinkki

Liite