Tarpoja tutustuu tähtitaivaaseen ja sen kahteen tärkeään kohteeseen.

Valikko

Suhde ympäristöön: Tähtitaivas


Tavoite:

Tarpoja tutustuu tähtitaivaaseen ja sen kahteen tärkeään kohteeseen.

Kuvaus:

Tarpoja tarkkailee tähtitaivasta erilaisista näkökulmista.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Luonto Retkeily Suunnistus
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Tämä aktiviteetti vaatii hyvän selkeän sään. Pilvisellä säällä tähtiä ei näy ulkona, joten kannattaa varata varalle jonkin toinen aktiviteetti, mikäli haluaa mennä ihastelemaan tähtiä ulkosalle. Vartionjohtaja suunnittelee aktiviteetin toteutuksen tarvittaessa yhdessä luotsin kanssa. Vartionjohtaja tutustuu tähtitaivaaseen erilaisten lähteiden avulla. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa tarvittaessa aktiviteetin suunnittelussa ja  toteutuksessa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Leiri-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Yösuunnistus tähtitaivaan avulla: Vartio kokeilee kirkkaana syysiltana suunnistaa vieraassa paikassa ilman kompassia kartan ja tähtien avulla. Lähde: DDS

Tarpojat tekevät jo olemassaolevia ja omia tähtikuvioita vaahtokarkeista ja hammastikuista (googlettamalla löytyy mallikuvia). Vartio tekee lopuksi kuvioista tähtikartan aidon mallin mukaan ja opettelee, mitä erilaisia tähtikuvioita taivaalta löytyy. Lopuksi vartio voi vaikka grillata ja syödä vaahtokarkit.

Vartio tutustuu lähemmin tähtiin esimerkiksi kaukoputken avulla. Vartio voi tehdä tutustumisretken myös tähtitorniin tai rakentaa tähtikellon. Vinkkejä tähtiin tutustumiseen: Laskekaa paljaalla silmällä Seulasten tähdet ja tarkastakaa tulos kaukoputkella. Voitte tutkailla muitakin tähtiä, esimerkiksi Otavan Mizaria. Entä pystyttekö seuraamaan satelliittia kaukoputkella?

Vartio tekee yöllä retken tähtiä katsomaan ja yrittää löytää taivaalta uusia tähtikuvioita. Näitä voivat olla esimerkiksi Kassiopeia, Pieni karhu, Pohjankruunu, Orion, Seulaset, Skorpioni, Väinämöisen viikate ja Joutsen. Taivaalta voi yrittää nähdä myös Linnunradan. Paikka tähtien etsimiseen kannattaa olla sellainen, jossa ei ole katuvaloja lähellä. Pimeä metsäaukio on hyvä paikka. Talvella pakkasten aikaan on usein kirkasta, ja tähdet näkyvät. Aktiviteetin toteutus vaatii hyvää ajoitusta säiden suhteen. Vartio voi lisäksi laskea, montako satelliittia nähdään vaikkapa 5 minuutin aikana. Tai mennä satelliitin bongauskisaa, jossa kisaillaan, kuka huomaa ensimmäisenä seuraavan satelliitin?

Tarpoja tunnistaa taivaalta Otavan ja Pohjantähden ja löytää pohjoisen tähtien avulla. Tarpoja opettelee tunnistamaan taivaalta uusia tähtikuvioita.

Vartio etsii taivaalta erilaisia tähtikuvioita ja keksii niistä tarinan. Vartio tutkii tähtikuvioiden nimiä ja paikkoja ja keksii tarinan siitä, miksi kuviot ovat siellä, missä ne ovat.

Lisää vinkki

Liite