Tarpoja uskaltaa esiintyä yleisön edessä yksin tai yhdessä kaverinsa tai vartionsa kanssa.

Valikko

Ilmaisu


Tavoite:

Tarpoja uskaltaa esiintyä yleisön edessä yksin tai yhdessä kaverinsa tai vartionsa kanssa.

Kuvaus:

Tarpojat harjoittelevat esityksen joko koko vartion kesken, yksin tai pareittain, ja esittävät sen yleisölle esimerkiksi iltanuotiolla retkellä, lippukunnan joulu- tai kevätjuhlassa tai osaston kokouksessa.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Luovuus Partiokulttuuri Rohkeus Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot johtamistaito.organisointitaidot johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Ryhmässä toimiminen Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja johtaa keskustelua vartion valitessa esityksen lajia. Hän pitää myös huolen siitä, että kaikki saavat puheenvuoron, ja että vartio löytää erilaisista vaihtoehdoista itselleen parhaiten sopivan. Vartionjohtaja kannustaa vartiota esitystä suunniteltaessa ja harjoiteltaessa sekä antaa tarvittaessa vinkkejä esittämiseen. Hän myös auttaa vartiota löytämään sopivan esiintymisajan ja -paikan. Luotsin tehtävä: Luotsi huolehtii siitä, että tarpojat valitsevat tasonsa mukaisia tehtäviä ja varmistaa, ettei kukaan joudu esiintymään yksin vasten tahtoaan tai koe rooliaan epämukavaksi. Luotsi auttaa vartionjohtajaa löytämään sopivan ajankohdan esitykselle.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luovuus-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Varjoja: Tämä aktiviteetin toteutustapa vaatii pimeyttä. Vartio ripustaa roikkumaan yksivärisen lakanan tai ohuen pressun. Se laittaa lakanan toiselle puolelle valolähteen. Rakennuslamppu on hyvä ratkaisu, mutta auton valot, useampi taskulamppu tai tuli voivat myös toimia. Katsojat istuvat lakanan toisella puolella. Esiintyjät seisovat valon puolella. Johtaja antaa heille sanan tai lauseen, joka heidän täytyy esittää varjojen avulla. Katsojat arvaavat, mitä esiintyjät yrittävät esittää. Tarvikkeet: lakana/pressu, narua, valolähde Lähde: Scouterna

Lauluja ja huutoja. Vartio sanoittaa uudelleen tunnetun partiolaulun tai partiohuudon. Uuden laulun teema voi olla sama kuin lippukunnan leirillä tai se voi kertoa vartiosta tai jostakin aivan muusta. Vartio esittää laulunsa iltanuotiolla ja pyrkii opettamaan sanat muulle lippukunnalle, jotta kaikki voivat laulaa mukana.

Improvisaatio. Vartio tekee improvisaatioharjoituksia. STOP! Vartiosta valitaan kaksi vapaaehtoista, jotka aloittavat jonkin tilanteen näyttelemisen (ovat esimerkiksi kauppareissulla). Hetken kuluttua joku tarpojista huutaa ”stop”, jolloin näyttelijät jähmettyvät. Huutanut tarpoja ottaa jommankumman näyttelijän paikan, ja tämä vuorostaan siirtyy vaihtopenkille. Uusi tarpoja keksii uuden tilanteen ja alkaa näytellä sitä (esimerkiksi ryöstää pankin). Harjoituksessa mukana olevan parin on sopeuduttava uuteen tilanteeseen ja näyteltävä mukana. Joku huutaa jälleen ”stop”, vaihtaa paikkaa harjoituksessa pidempään olleen tarpojan kanssa, keksii taas uuden tilanteen, ja näyttelee (esimerkiksi laskee verkkoja veteen). Näyttelemässä voi olla samanaikaisesti 2-3 tarpojaa. Se, joka on ollut lavalla pisimpään, siirtyy aina ensimmäisenä vaihtopenkille. Jokainen osallistuu vuorollaan siten, että näyttelijöiden määrä pysyy samana. Vartionjohtaja kannustaa tarpojia keksimään rooleja, jotka rikkovat perinteisiä stereotypioita esimerkiksi iästä ja sukupuolesta.

Pantomiimi. Tarpoja esittää pantomiimia muille vartion jäsenille. Muut yrittävät esityksen perusteella arvata mistä on kyse. Pantomiimina voi esittää esimerkiksi julkisia henkilöitä, lippukunnan johtajiston jäseniä, jokamiehenoikeuksia, urheilulajeja tai tapahtumia. Vartionjohtaja kannustaa kaikkia osallistumaan. Esityksen jälkeen vartio miettii yhdessä mitä kussakin esityksessä oli hyvää. Mikä sai ymmärtämään mistä on kyse? Tämä on myös hyvä tilaisuus jutella vartion kanssa rooleista ja murtaa stereotypioita. Vartio voi näytellä esimerkiksi rokkimummoa, mopotyttöä, naisnyrkkeilijää tai lasta hoitavaa isoisää. Tunnelman luomiseksi kannattaa aloittaa leikkimällä draamaleikkejä. Kun on ensin esiintynyt ryhmässä, on helpompi laittaa itsensä likoon.

Sirkus. Vartio opettelee sirkustemppuja. Tarpojat voivat harjoitella hauskan pelle-esityksen kasvomaalauksineen, opetella ainakin kolme taikatemppua tai jongleeraamaan ainakin kahdella pallolla. Jongleerausta voi kokeilla myös keiloilla, hatuilla, renkailla, lautasilla tai kauhoilla. Tarpojat voivat opetella myös tasapainoilemaan ja tekemään temppuja esimerkiksi puujaloilla. Vartio voi esiintyä leirin iltanuotiolla tai käydä vierailevana esiintyjänä nuoremman ikäkauden kokoontumisessa. Vaihtoehtoisesti tarpojat voivat esitellä uusia sirkustaitojaan toisilleen. Ideoita uusiin temppuihin voi hakea muun muassa taikurikirjoista ja erilaisista ohjevideoista internetissä.

Teatteri. Vartio tai koko lippukunnan tarpojat käyvät yhdessä vierailulla paikallisessa teatterissa tai kesäteatterissa ja tutustuvat kulisseihin ja puvustamoon. Vartionjohtaja tai luotsi voi tiedustella etukäteen, saisivatko tarpojat esittää lyhyen näytelmän teatterin puvustamon vaatteissa. Vaihtoehtoisesti vartio voi kutsua näyttelijän kokoukseensa kertomaan ammatistaan ja pitämään esimerkiksi improvisaatioharjoituksen.

Lisää vinkki

Liite