Tarpoja osaa kantaa vastuuta. Hän suunnittelee toimintaansa ja huolehtii sovitusta johtamis- tai vastuutehtävästä. Tarpoja osaa ottaa vastaan palautetta.

Valikko

Johtamis- tai vastuutehtävä: Luovuus


Tavoite:

Tarpoja osaa kantaa vastuuta. Hän suunnittelee toimintaansa ja huolehtii sovitusta johtamis- tai vastuutehtävästä. Tarpoja osaa ottaa vastaan palautetta.

Kuvaus:

Tarpoja toteuttaa yksin tai yhdessä parinsa kanssa tilapäisen ja ohjatun johtamis- tai vastuutehtävän ryhmässä tai ryhmän ulkopuolella ja saa palautetta tehtävän tekemisestä. Tarpoja saa tukea tehtäväänsä vartionjohtajalta tai aikuiselta.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vesillä
Taitoalueet Arjen taidot Itsensä johtamisen taidot Organisointitaidot Partiokulttuuri
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu Ryhmässä toimiminen
Teemat Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja suunnittelee yhdessä luotsin ja vartion kanssa johtamis- tai vastuutehtäviä, jotka ovat sellaisia, joista tarpojat selviytyvät. Vartionjohtaja antaa yhteistyössä luotsin kanssa palautetta tarpojille heidän tehtävistään. Luotsin tehtävä: Luotsi ohjaa tehtävää suoraan tai vartionjohtajan kautta. Luotsi voi hoitaa yhteydenpidon ja käytännönjärjestelyistä sopimisen. Luotsi varmistaa, että johtamis- tai vastuutehtävä on sopivan kokoinen tarpojille. On myös hyvä muistaa, että kyse on ohjatusta ja tilapäisestä johtamis- tai vastuutehtävästä. Luotsi osallistuu palautekeskusteluun tehtävän jälkeen.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luovuus-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tarpojat suunnittelevat ja järjestävät lippukunnan joulujuhlan. Vartionjohtaja tai luotsi auttaa tarpojia tarpeen mukaan. Vartio voi jakaa tehtäviä keskenään tai tehdä kaiken yhdessä. Tehtävälistalla voivat olla esimerkiksi kutsun tekeminen, musiikista huolehtiminen, joulupukin pestaaminen, tarjoiluista vastaaminen ja ohjelman suunnittelu ja toteuttaminen. Tarpojien järjestämästä juhlasta kannattaa olla yhteyksissä myös paikallismedioihin.

Seikkailijakilpailua tai Sepeliä järjestämässä. Tarpoja vastaa yksin jostakin tehtävästä sudenpentu- tai seikkailijakisassa. Hän suunnittelee tapahtumaan rastin tai osan rastin tehtävää, miettii sen tarvitsemaa välineistöä ja mahdollista tehtäväkäskyä sekä huolehtii rastipisteen tai tehtäväpisteen toiminnasta tapahtumassa. Vartionjohtaja, luotsi tai muu nimetty aikuinen huolehtii siitä, että tarpoja saa suunnitteluunsa ja toteutukseen tarvitsemansa tuen.

Seikkailijakilpailu. Tarpojavartio huolehtii vastuutehtävästä seikkailija- tai sudenpentukilpailuissa. Vartio saa kilpailunjohdolta valmiin rastin ja toteuttaa sen kisajohdon suunnitelmien mukaisesti. Vartionjohtajan tai luotsin tehtävänä on viime kädessä varmistaa, että yleiset partiotaitokilpailujen rastin ylläpitoon liittyvät asiat ovat tarpojilla tiedossa. He myös auttavat tarpojia jakamaan rastiin liittyvät tehtävät tasapuolisesti kaikille.

Tarpoja suunnittelee yksin tai yhdessä parin kanssa kädentaitoihin liittyvän toiminnallisen ja koulutuksellisen tehtävän pienelle ryhmälle seikkailijoita. Aktiviteetti voidaan toteuttaa esimerkiksi käsityöpajana seikkailijoiden koloillassa tai retkellä. Tarpojavartio suunnittelee yhdessä käsityöpajojen laajemmat sisällön, jossa jokainen tarpoja vastaa tarkemmin jonkun osuuden sisällöstä. Tehtävä voi olla mitä tahansa, mitä tarpojat osaavat entuudestaan, ovat itse partiossa harjoitelleet tai jonka he ennen seikkailijoiden tapaamista opettelevat huolella, esimerkiksi erilaiset kädentaidot sisällä tai ulkona, rakentelut, uusi teknologia ja niin edelleen. Aihe tulee kuitenkin valita yhteistyössä seikkailijajoukkueen sammon kanssa, jotta johtamistehtävästä on hyötyä myös heille.

Kädentaitoja opettamassa. Tarpoja opettaa osaamansa käsityötaidon seikkailijoille. Tarpojat vierailevat seikkailijoiden retkellä tai koloillassa sellaisena ajankohtana, jolloin seikkailijoilla on ohjelmassa kädentaitoja. Seikkailijavartio kannattaa jakaa kädentaitoja opeteltaessa pienempiin ryhmiin, jotta jokainen pääsee rauhassa oppimaan. Jokainen tarpoja tai tarpojapari voi opettaa samaa taitoja pienemmille seikkailijaryhmille samanaikaisesti tai seikkailijat voivat kierrellä oppimassa eri taitoja tarpojien ylläpitämillä eri opetuspisteillä. Tässä toteutusvinkissä tarpojien tehtävänä on ainoastaan opettaa osaamansa taito, ei sen enempää suunnitella koloillan tai käsityöaktiviteetin tekemisen kulkua. Tehtävä voi olla mitä tahansa, mitä tarpojat osaavat entuudestaan tai ovat itse partiossa harjoitelleet, esimerkiksi erilaiset kädentaidot sisällä tai ulkona, rakentelut, uusi teknologia ja niin edelleen. Aihe tulee kuitenkin valita yhteistyössä seikkailijajoukkueen sammon kanssa, jotta johtamistehtävästä on hyötyä myös heille.

Lisää vinkki

Liite