Tarpoja tuntee erilaisia käsityötekniikoita sekä kehittää kätevyyttään ja luovuuttaan.

Valikko

Käsityö


Tavoite:

Tarpoja tuntee erilaisia käsityötekniikoita sekä kehittää kätevyyttään ja luovuuttaan.

Kuvaus:

Tarpoja tekee jonkin käsityön.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka:
Taitoalueet: Kädentaidot luovuus
Kesto:
Kasvatustavoitteet: itsetuntemus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja valitsee yhdessä vartion kanssa, minkälainen käsityö valmistetaan. Vartionjohtaja huolehtii siitä, että tarpojat pääsevät itse valitsemaan valmistettavaa tuotetta ja menetelmää. Hän ohjaa tarpojia etsimään tietoa työtavoista ja materiaaleista. Vartionjohtaja hankkii tarvittavan materiaalin ja tarvittaessa myös ohjeet luotsin avustuksella. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa materiaalin ja valmistusohjeiden hankinnassa sekä ottaa tarvittaessa yhteyttä henkilöön, joka voi opettaa opeteltavan taidon vartiolle.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luovuus-tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Ompelu ja neulominen. Tarpojat ompelevat, virkkaavat tai neulovat esimerkiksi vartion omat pipot, paidat tai nuotioviitat. Käsityölehdistä ja internetistä löytyy monia inspiroivia malleja sekä yksinkertaisia kuvauksia erilaisista silmukoista ja saumoista.

Köysityö. Tarpojat tekevät köydestä mattoja tai pannunalusia. He opettelevat myös tekemään ainakin silmukkapleissauksen ja kruunpleissauksen sekä köysipäiden rihmauksen. Monissa kirjastoissa on kirjoja köysitöistä ja myös internetistä löytyy ohjeita niin pieniin kuin isoihinkin köysimattoihin hakusanoilla “köysimatto” tai “rope mat”.

Puutyö. Tarpojat tekevät puusta käyttöesineen, kuten linnunpöntön, jakkaran tai vartion oman kirstun. Linnunpönttöä tehdessä kannattaa ottaa selville, minkälaiset mitat valittu lintulaji pöntöltään vaatii. Vartio voi tehdä kirstun piirustukset itse niin, että vartion varusteet mahtuvat sinne ja erilaisille vartion tavaroille, kuten trangialle, on oma lokeronsa.

Leivonta. Vartio leipoo ja koristelee erilaisia kakkuja ja piirakoita. Tarpojat kokeilevat erilaisia tapoja koristella kakkuja käyttäen esimerkiksi marsipaania, sokerimassaa sekä erilaisia glaseerauksia ja hedelmiä. Tarpojat voivat etsiä inspiraatiota koristeluun internetistä erilaisista kakku- ja ruoanlaittoblogeista sekä muista kuvista.

Kädentaitoaktiviteetti voidaan tehdä KITT:issä tai tarpojien taitopäivillä, jonne on kutsuttu erilaisten käsitöiden osaajia. Vartio voidaan jakaa niin, että jokainen saa tehdä itseään eniten kiinnostavan aktiviteetin. Luotsin ja vartionjohtajan kannattaa myös tutustua “työpajoihin”, joita seudulla tarjotaan nuorille.

Retkikeittiöpyyhkeiden painaminen: Vartionjohtaja tai luotsi hankkii jokaiselle sopivan hintaisen keittiöpyyhkeen. Tarpojat koristelevat oman pyyhkeensä kangasväreillä. Apuna tarpojat voivat käyttää sabluunoja. He voivat myös kaivertaa haluamansa kuvion perunaan ja käyttää sitä painannassa.

Lähde: Scouterna

Koruja kookospähkinästä.
Vartio tyhjentää kookospähkinät maidosta poraamalla reikiä pähkinän "kasvoihin". Tarpojat sahaavat pähkinän kahteen osaan ja poistavat hedelmälihan (jonka voi syödä). He hiovat pähkinän "karvat" pois hiekkapaperilla ja sahaavat pähkinästä haluamansa palat. Palat viimeistellään viilalla ja hiekkapaperilla. Jos tarpojat haluavat, he voivat vielä öljytä palat ruokaöljyllä. Palasta voi tehdä esimerkiksi rintakorun liimaamalla hakaneulan korun takapuolelle.
Lähde: KFUK-KFUM spejder

Kristallikananmunat. Pääsiäismunia voi koristella myös kristalleilla. Kananmuna puhalletaan tyhjäksi ja pestään. Tämän jälkeen pujotetaan naru munan reikien läpi. Parhaiten pujotus onnistuu neulan avulla. Narun toiseen päähän kiinnitetään helmi. Kananmunan päälle levitetään liimaa ja sen jälkeen ripotellaan alunaa liiman päälle. Alunaa voi ostaa apteekista. Osa alunaa sekoitetaan noin puoleen litraan lämmintä vettä. Seokseen lisätään niin paljon alunaa, kuin veteen vain liukenee.
Veden lämmittäminen auttaa liukenemisessa. Veteen voi lisätä myös karamelliväriä väriä tuomaan. Kun vesi on viilentynyt, muna laitetaan seokseen. Munaa kannattaa painaa varovasti esimerkiksi kannella, jotta se painuu kunnolla upoksiin. Munan annetaan olla seoksessa pari tuntia tai seuraavaan tarpojakokoukseen. Silloin munan päälle on ilmaantunut kristalleja.
Lähde: KFUK-KFUM spejder

Lisää vinkki

Lisää liite