Tarpojan uteliaisuus herää maailman toimintoja kohtaan.

Valikko

Suhde itseen: Kokeilu


Tavoite:

Tarpojan uteliaisuus herää maailman toimintoja kohtaan.

Kuvaus:

Tarpojat tekevät helppoja kokeita.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka:
Taitoalueet: arjen-taidot luovuus
Kesto:
Kasvatustavoitteet: itsetuntemus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävät: Vartionjohtaja suunnittelee kokeet yhdessä luotsin kanssa ja hankkii tarvittavat materiaalit. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartion johtajaa suunnittelemaan turvallisia kokeita ja katsoo että turvallisuus otetaan huomioon.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luovuus-tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Limonaadi- geysir. Tarpojavartio tekee limonaadi- geysirin upottamalla Mentos karkkeja (n5 kpl) isoon pulloon makutettua limonaadia (light). Tarpoja ottaa sitten selvää minkä takia limonaadi purkautuu pullosta. (hakusanalla “mentos soda” internetistä). Tarpojavartio voi kokeilla erilaisia limonaadeja kuten klassinen ja light versio, ja katsoa kummasta purkautuu korkemmalle nestettä. HUOM! Koe tulee tehdä ulkona ja suojalasit ovat suositeltavia.

Heurekan tempputehdas internetissä on sivusto josta löydät monta helppoa mutta jännittävää koetta

Tulivuori. Tarpoja vartio rakentaa tulivuoren leivinjauheesta ja etikasta. Helpompi versio on laittaa 1 tlk leivinjauhetta muoviseen korkkiin (esimerksiksi limonaadioullosta)ja asettaa sen lautasella ja tiputtaa 20 tippaa etikkaa leivinjauheeseen. Tarpojat voivat myös aloittaa rakentamalla tulivuoren hiekasta tai savesta  ja laittaa muutaman tipan punaisat karamelliväriä leivinjauheeseen jollion se näyttää enemmän tullivuorenpurkaukselta. HUOM! Koe tulee tehdä ulkona tai alustalla joka on helppo pyyhkiä jälkeenpäin.

Kun tulivuori on toteutettu, voi vartionjohtaja johdattaa tarpojat pohtimaan kokeen yhteyttä todellisuuteen. Mistä tulivuorenpurkaukset johtuvat? Millaisia tuhoja ne aiheuttavat? Entä millaisia mahdollisuuksia mannerlaattojen saumakohtiin liittyy? Miten partiolaiset vaikuttavat seuduilla, joissa  on tapahtunut luonnonkatastrofeja?

Tämä kokeilu vaatii vähintään -5 astetta pakkasta. Ensimmäiseksi tarpojavartio arvaa kauanko lumen sulattaminen kestää eri menetelmillä. Tämän jälkeen vartio kokeilee tositoimin arvioidensa paikkaansapitävyyttä.
- Trangia sinolilla
- Trangia marinolilla
- Trangia kaasulla
- Avotulella
Lähde: Scouterna

Lisää vinkki

Lisää liite