Tarpoja uskaltaa esiintyä yleisön edessä yksin tai yhdessä kaverinsa tai vartionsa kanssa.

Valikko

Suhde itseen: Uusia taiteita


Tavoite:

Tarpoja uskaltaa esiintyä yleisön edessä yksin tai yhdessä kaverinsa tai vartionsa kanssa.

Kuvaus:

Tarpojat harjoittelevat esityksen joko koko vartion kesken, yksin tai pareittain, ja esittävät sen yleisölle esimerkiksi iltanuotiolla retkellä, lippukunnan joulu- tai kevätjuhlassa tai osaston kokouksessa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Luovuus Partiokulttuuri Rohkeus
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Itsetuntemus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja johtaa keskustelua vartion valitessa esityksen lajia. Hän pitää myös huolen, että kaikki saavat puheenvuoron toteutustapaa valittaessa. Vartionjohtaja auttaa tarpojia valmistelemaan esityksen ja etsii yhdessä luotsin kanssa sille sopivan esitystilanteen. Luotsin tehtävä: Luotsi huolehtii siitä, että tarpojat valitsevat tasonsa mukaisia tehtäviä ja varmistaa, ettei kukaan joudu esiintymään yksin vasten tahtoaan tai koe rooliaan epämukavaksi. Luotsi auttaa vartionjohtajaa löytämään sopivan ajankohdan esitykselle.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luovuus-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tarinointia. Tarpojat tutustuvat ja lukevat huolella erilaisia tarinoita, kuten perinteisen partiotarinan Pyhästä Yrjöstä ja lohikäärmeestä, klassisia satuja kuten Tuhkimo tai tunnettuja kummitustarinoita kuten Lentävä hollantilainen. Tarpojat valitsevat tarinoista muutaman ja opettelevat kertomaan kyseiset sadut suullisesti ilman kirjan tukea. Johtajan tehtävänä on kannustaa tarpojia kertomaan tarinoita elävästi ja eläytyen. Kun tarinat ovat tarpojilla hallinnassa, he voivat kertoa niitä esimerkiksi iltanuotiolla toinen toisilleen tai nuoremmille ikäkausille.

Nukketeatteri. Tarpojavartio valmistelee nukketeatteriesityksen. Se voi valmistaa itse sormi-, käsi- tai marionettinukkeja, tai käyttää valmiita välineitä. Myös lavastuksen vartio voi valmistaa itse tai käyttää olemassa olevia lavasteita tai esimerkiksi yksinkertaisesti kyljelleen käännettyä pöytää. Myös esimerkiksi seurakunnilla saattaa olla omistuksessaan erilaisia nukkeja ja lavasteita, joita voi saada lainata. Vartio esittää valmiin näytelmänsä esimerkiksi nuoremman ikäkauden ryhmälle tai vaikkapa leirin iltanuotiolla. Tarina voi olla jonkin perinteisen sadun dramatisointi tai se voi kertoa esimerkiksi vartion omista seikkailuista ja retkistä.

Akrobatia. Tarpojat harjoittelevat erilaisia akrobatiaa vaativia taitoja. Luotsin tehtävänä on huolehtia siitä, että harjoittelu tapahtuu turvallisesti ja jokainen saa harjoitella omalle tasolleen sopivaa asiaa. Vartio voi kutsua koloiltaansa esimerkiksi sirkusharrastajan ja voimistelijan opettajaksi, tai mahdollisuuksien mukaan vierailla esimerkiksi sirkuskoululla.

Uusi tanssilaji. Tarpojat opettelemaan tanssimaan jotakin itselleen vierasta tanssilajia. Tanssilaji voi olla esimerkiksi jokin perinteisistä paritanssilajeista, kuten valssi, tango tai foxtrot, tai jokin yksin tanssittava laji kuten vatsatanssi, baletti tai hiphop. Jos joku tarpojista harrastaa tanssia, voi hän opettaa omaa lajiaan muille. Tanssinopettajana voi toimia myös vartionjohtaja, luotsi tai heidän koloiltaan kutsumansa alaa osaava harrastaja. Opettajaksi voi kysyä myös esimerkiksi liikunnanopettajaa, kansalaisopiston tanssikurssien opettajaa tai harrastajaa paikallisesta tanssiseurasta. Myös netti on pullollaan erilaisia tanssinopetusvideoita. Vartio voi opetella tanssia omaksi ilokseen tai harjoitella tanssiesityksen.

Stand up. Tarpojat kokeilevat taitojaan stand up -koomikoina. Vartio voi mahdollisuuksien mukaan vierailla katsomassa stand up -esitystä ja saada näin ammattilaisten suorituksesta vinkkejä omaan tekemiseensä. Myös televisiosta ja netistä löytyy ammattilaisten esiintymisiä, joita seuraamalla tarpojat voivat oppia alan saloja. Hienoa on, jos joku stand upin tai näyttelemisen ammattilainen pääsee kertomaan alastaan tarpojille. Kun tarpojat ovat perehtyneet lajiin, he valmistelevat oman esityksen esimerkiksi vartion iltanuotiolle tai koko ikäkauden tarpojatapaamiseen.

Lisää vinkki

Liite