Tarpoja osaa toimia leikin johtajana ja ohjata yhteisiä leikkejä. Tarpoja tuntee monta hyvää leikkiä.

Valikko

Suhde toiseen: Leikinjohtaja


Tavoite:

Tarpoja osaa toimia leikin johtajana ja ohjata yhteisiä leikkejä. Tarpoja tuntee monta hyvää leikkiä.

Kuvaus:

Tarpojat toimivat vuoron perään leikinjohtajina. Jokainen opettaa vuorollaan yhden leikin joko omalle vartiolleen tai nuoremmille ryhmille. Samalla tarpojat oppivat uusia leikkejä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kaveritaidot Partiokulttuuri Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Ryhmässä toimiminen
Teemat Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja auttaa tarpojaa löytämään (internetistä tai leikkikirjoista) leikkejä, joita he voivat leikkiä ja myös opettaa muille. Hän valitsee sopivan hetken jokaiselle vetää leikkinsä. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa löytämään aikaa jokaiselle tarpojalle vetää leikkinsä ja on tarvittaessa yhteydessä toisiin luotseihin, sampohin tai akelohin, jos tarpoja haluaa vetää leikkinsä jollekin muulle ryhmälle kuin omalle vartiolle.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luovuus-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tarpojavartio valmistelee ja johtaa maastoleikki-illan lippukunnalle / jollekin ikäkaudelle. Osallistumaan saavat tulla kaikenikäiset, ja leikkien suunnittelussa huomioidaan sopivuus kaikenikäisille / ikäkaudelle. Tarpojavartio miettii myös toimivat illasta viestinnän tavat muille ryhmille. Vartio voi myös miettiä, voiko maastoleikki-iltaan ottaa myös ei-vielä-partiolaisen kaverin mukaan.

Aktiviteetin voi toteuttaa niin että yksi tarpoja vetää leikin aina yhden kokouksen yhteydessä tai vaihtoehtoisesti tarpojavartio pitää leikkimiskokouksen, jossa jokainen vuorollaan vetää leikin. Tarpojat voivat myös vetää leikkinsä retkellä tai nuoremman ryhmän kokouksessa.

Oppia leikin kautta. Tarpojat keksivät leikin, jonka avulla voi oppia jonkun partiotaidon, kuten trangian käytön, solmuja tai veneen osat. Kun tarpojavartio on viilannut leikin yksityiskohdat kuntoon, se vetää leikin nuoremmalle ryhmälle.

Vanhat leikit. Jos kololta tai kirjastosta löytyy oikein vanhoja leikkikirjoja, voi tarpoja selailla niitä ja löytää leikkejä, joita partiolaiset leikkivät 1950-luvulla tai 1920-luvulla. Vartio voi leikkiä leikin ja katsoa miten hyvin sen toimii nykypäivänä. Myös Baden-Powellin Partiopojan käsikirjassa on erilaisia harjoituksia, joiden toimivuutta voi testata nykypäivänä.

Perinteinen ulkoleikki. Tarpoja johtaa ulkoleikin, jota kukaan tai useimmat vartiossa eivät ole ennen leikkineet. Se voi esimerkiksi olla piiloleikki tai hippa. Tarpojan kannattaa miettiä leikkivän ryhmän kokoa ennen valintaansa. Jotkut leikit sopivat parhaiten isoille ryhmille ja toiset toimivat taas pienemmällä ryhmällä.

Laululeikki. Tarpoja johtaa uuden laululeikin, jota muut lippukunnassa eivät ennen ole kuulleet, tai vaihtoehtoisesti opettaa lippukunnan perinteisen laululeikin uudelle tarpojalle tai nuoremmille, jotka eivät vielä ole leikkiä leikkineet. Tarpoja voi myös sanoittaa vanhan laululeikin uudelleen esimerkiksi tiettyyn partiotapahtumaan paremmin sopivaksi.

Lisää vinkki

Liite