Tarpoja ymmärtää, että rahan eteen on tehtävä työtä. Hän osallistuu vartion tai lippukunnan varainhankintaan.

Valikko

Suhde yhteiskuntaan: Lippukunnan myyjäisissä


Tavoite:

Tarpoja ymmärtää, että rahan eteen on tehtävä työtä. Hän osallistuu vartion tai lippukunnan varainhankintaan.

Kuvaus:

Tarpoja valmistaa jotain myytävää kerätäkseen varoja lippukunnan arkitoimintaan, ulkomaanleiriä tai lippukunnan mökkiä tai venettä varten. Tuote myydään lippukunnan perinteisissä myyjäisissä tai muussa tapahtumassa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kädentaidot Partiokulttuuri Varainhankinta
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Yhteisöön kuuluminen
Teemat Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja keskustelee lippukunnan johdon kanssa niistä tavoista joilla vartio voisi osallistua lippukunnan varainhankintaan. Hän välittää tarpojien ideat johdolle ja vastaavasti johdon ajatukset vartiolle. Vartionjohtaja hankkii tarvittavat materiaalit ja tarvittaessa ohjeet tai reseptin tuotetta varten. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa löytämään sopivan tuotteen ja tilaisuuden jossa sitä myydä. Luotsi auttaa vartionjohtajaa tarvittaessa materiaalin hankinnassa tai löytämässä ohjeet tai reseptin tuotteelle.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luovuus-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lettuja. Tarpojavartio pistää pystyyn letunpaisto- tai tikkupullapisteen lippukunnan tapahtumaan. Tarpojavartio voi myös myydä esimerkiksi vohveleita ja aitoa pannukahvia. Ehkä tarpojavartio keksii jotain muuta jota on helppo tehdä avoimella tulella myytäväksi? Luotsi ja vartionjohtaja selvittävät missä tulenteko on mahdollista tai hankkivat nuotiopohjia, joihon tehdä tuli. Luotsi tai aikuinen johtaja valvoo turvallisuutta tapahtuman aikana.

Leivonnaiset. Tarpojavartio leipoo esimerkiksi kakkuja, pullia, mokkapaloja, joulutorttuja tai leipää myytäväksi lippukunnan myyjäisiin tai kevätjuhlaan. Leipomisen yhteydessä on hyvä harjoitella ottamaan huomioon hygienia sekä erityisruokavaliot. Miten tuotteeseen voi merkitä ainesosat näkyville? Voiko saman tuotteen valmistaa myös gluteenittomana?

Kynttilät. Tarpoja tekee omia kynttilöitä. Kynttilöitä voi tehdä perinteisellä tavalla dippaamalla sytytysnauha kynttilämassaan. Helpompi tapa tehdä kynttilöitä on valaa ne esimerkiksi vanhoihin jugurttipurkkeihin. Silloin tarvitaan nauha, purkkeja ja steariinimassaa tai vanhoja kynttilänpalasia, jotka sulatetaan purkkeihin. Mehiläisvahalaatoista, joita saa askarteluliikkeistä, voi myös rullata hienoja kynttilöitä.

Sytystyspalat. Tarpojavartio tekee sytytyspaloja tai tuohisia. Sytytyspaloihin tarvitaan vanhoja munakennoja ja kynttilän pätkiä. Munakennojen kupit revitään irti. Loput munakennosta revitään palasiksi ja palaset kennoihin sisälle niin, että ne näyttävät ruusuilta. Syntyneet ruusut dipataan sulatettuun steariiniin. Tuohisiin tarvitaan pyöreitä vanulappuja ja kynttilän pätkiä. Vanulaput dipataan steariiniin. Valmiit tuohiset voi kerätä esimerkiksi vanhoihin sipsipurkkeihin. Lisää ideoita sytykkeisiin löytyy internetistä. Luotsin tehtävänä on valvoa, että sulatettua steariinia käytetään varoen ja turvallisesti.

Kausikoriste. Tarpojavartio tekee koristeita, jotka ovat ajankohtaisia vuodenaikaan nähden. Se voi valmistaa esimerkiksi joulukransseja, piparikuusia tai lankatonttuja joulumyyjäisiin tai lyhtyjä rappujuhlia tai muita pimeän jakson juhlia varten. Kesän myyjäisiin sopivat esimerkiksi saunavihdat tai tuohikoristeet.

Lisää vinkki

Liite