Tarpoja tuntee omaa kulttuuriaan.

Valikko

Suhde yhteiskuntaan: Meidän kulttuurimme


Tavoite:

Tarpoja tuntee omaa kulttuuriaan.

Kuvaus:

Tarpoja tutustuu oman paikkakuntansa tai maansa kulttuuriin.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka: Kolo muu
Taitoalueet: Arkielämän taidot Kansalaistaidot Kansalaisuus Partiokulttuuri Tapakulttuuri Yhteiskunta
Kesto: yksi koloilta
Kasvatustavoitteet: yhteisoon-kuuluminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja auttaa tarpojia löytämään heitä kiinnostavia paikallisia kulttuuritapahtumia, taiteilijoita tai näyttelyitä.  Vartionjohtaja auttaa käytännönjärjestelyissä, jos vartio tapaa taiteilijan tai toteuttaa retken paikalliseen tapahtumaan tai kohteeseen. Vartionjohtajan tehtävänä on yhdessä luotsin kanssa syventää taiteilijaan tai taidekohteeseen tutustumista. On tärkeää, että valitun tutustumiskohteen yhteydessä vartionjohtaja kyselee tarpojilta näiden mielipiteitä ja perusteluja mielipiteille. Tarkoitus ei ole vain todeta jonkin asian olevan hyvä tai huono, vaan kertoa omasta näkemyksestä tarkemmin. Vartionjohtaja pyrkii tuomaan mukaan myös monipuolisuutta ja kannustaa vartiota asettumaan omien mukavuusrajojensa ulkopuolelle. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa löytämään informaatiota paikallisista tapahtumista, taiteilijoista ja taideteoksista. Luotsi auttaa vartionjohtajaa toteuttamaan aktiviteetin sopivalla tasolla vartiota ajatellen.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luovuus-tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Paikallinen kulttuuritarjonta. Tarpojavartio osallistuu kulttuuritapahtumaan omalla paikkakunnallaan. Monessa kaupungissa ja kunnassa järjestetään esimerkiksi konsertteja, teatteriesityksiä, näyttelyitä tai kirjailijailtoja. Myös esimerkiksi kunnan järjestämät juhlat pitävät usein sisällään taiteen ammattilaisen juhlapuheen.

Kotimainen musiikki. Tarpojavartio valitsee jonkun suomalaisen artistin ja perehtyy hänen tuotantoonsa. Valinta voi kohdistua myös tiettyyn musiikkigenreen. Vartio voi myös tutustua artistiin joka on kotoisin samalta seudulta kuin vartio. Vartio vierailee mahdollisuuksien mukaan artistin keikalla tai tutustuu häneen eri lähteiden välityksellä. Miten artistin oma elämä ja taide tukevat toisiaan?

Kotimainen kirjailija. Tarpoja käy kirjastossa ja tutustuu yhteen tai useampaan kotimaiseen kirjailijaan. Onko olemassa kirjailijaa, joka on syntynyt tai työskennellyt tarpojan lähiympäristössä? Tarpoja lukee tekstin paikalliselta kirjailijalta tai kertomuksen joka kertoo kotipaikkakunnasta. Tekstiin tutustumisen jälkeen tarpoja käy keskustelua lukemastaan. Hän kertoo oman mielipiteensä ja ajatuksensa teoksesta. Tarpoja voi myös olla yhteyksissä kirjailijaan ja kertoa hänelle ajatuksistaan.

Kotimainen taiteilija. Tarpojavartio tutustuu kuvataiteeseen kotipaikkakunnallaan tai kotipaikkakuntalaisensa taiteilijan tuotantoon muualla Suomessa. Millaisia teoksia taiteilija on tehnyt? Missä niitä on esitelty? Mikä motivoi taiteilijaa, mitä hän haluaa teoksillaan ilmaista? Vartio tutustuu taiteilijan teoksiin mahdollisimman monipuolisesti. Taiteilijoiden näyttelyitä pienilläkin paikkakunnilla järjestävät esimerkiksi kirjastot ja kunnantalot. Tarpojavartio voi myös kutsua taiteilijan vieraakseen koloiltaan. Taiteen levinneisyyttä voi hahmottaa laittamalla karttaan kuvia lähiseudulla olevista tauluista ja patsaista. Vartio voi käydä itse ottamassa valokuvat teoksista tai piirtää niistä itse kuvat.

Lisää vinkki

Lisää liite