Tarpoja osaa ottaa huomioon ympäristön ja kestävän kehityksen askarrellessaan.

Valikko

Suhde ympäristöön: Kierrätysaskartelu


Tavoite:

Tarpoja osaa ottaa huomioon ympäristön ja kestävän kehityksen askarrellessaan.

Kuvaus:

Tarpoja askartelee kierrätysmateriaalista, tehden vanhasta uutta.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kädentaidot Kestävä kehitys Luovuus
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Tarpojavartio ja vartionjohtaja suunnittelevat yhdessä, mitä askarteluja vartio aikoo valmistaa ja mitä materiaaleja askarteluun tarvitaan. Suunnittelu kannattaa tehdä riittävän ajoissa, jotta materiaalien hankinnalle jää myös aikaa. Vartio pohtii yhdessä vartionjohtajan kanssa, mistä materiaaleja saa ja tekee suunnitelman niiden hankkimiseksi. Apua voi saada esimerkiksi tarpojien huoltajien työpaikoilta tai paikkakunnan teollisuuslaitoksista. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa tarvittaessa vartiota ja vartionjohtajaa ideoinnissa ja materiaalien hankinnassa. Luotsi huolehtii siitä, että askartelu on sopivan haastava tarpojavartiolle.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luovuus-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tämä vinkki sopii KITT:iin. Luotsi antaa jokaiselle vartiolle 10 käytettyä esinettä. Vartioiden tehtävänä on suunnitella aktiviteetti tai leikki, jossa käytetään kyseisiä esineitä. Vartion edustaja vetää aktiviteetin tai leikin muille vartioille. Lähde: Muistelemispäivä 2019

Vain luovuus rajoittaa, mitä voi tehdä kierrätysmateriaaleista. Tässä pari norjalaista vinkkiä: Kaula-/otsanauha vanhoista villahousuista. Säilytysteline pienille työkaluille tai toimistotarvikkeista vanhojen vaatteiden taskuista.

Tarpojat suunnittelevat kestävän kaupungin. Miten pitäisi suunnitella esimerkiksi liikenne, terveydenhuolto, maankäyttö tai jätehuolto? Paljonko ihmisiä kaupungissa asuu? Mistä asukkaat saavat ruokaa, vettä ja energiaa? Mitä asukkaat tekevät työkseen? Miten kaupunkia johdetaan? Miten järjestystä ylläpidetään? Miten kaupunki pitää yhteyttä muihin paikkakuntiin? Jos suunnittelua halutaan kohdentaa voivat tarpojat aluksi valita yhden kestävän kehityksen tavoitteista ja ottaa sen erityisen hyvin huomioon suunnittelussa. Tarpojat rakentavat kaupunkinsa kierrätysmateriaaleista. Kun kaupunki on valmis, johdattaa luotsi vartion keskustelemaan esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:  Millä perustein tarpojat tekivät valintansa? Miten voimme elää kestävämmin olemassa olevissa kaupungeissa? Lähde: DDS

Roskataidetta. Tarpojat keräävät roskia kaduilta ja luonnosta. Kerätyistä roskista tarpojavartio rakentaa taidetta ja pitää taidenäyttelyn esimerkiksi kololla tai kunnantalolla. Näyttely sopii hyvin kierrätysviikon teemaan.

Kierrätysmateriaali. Tarpoja käyttää kierrätysmateriaalia askarrellessaan. Esimerkiksi kierrätyskeskuksessa on usein pöytä, josta löytyy kierrätettyä askartelumateriaalia. Myös napit, helmet ja narunpätkät soveltuvat hyvin askarteluun. Tarpojat voivat tehdä yhteisen retken kierrätyskeskukseen tai löytää kankaanpalasia, nappeja tai muuta ylijäänyttä materiaalia kotoa.  Myös munakannot, jugurttipurkit, maitotölkit ja muut ruokapakkaukset sopivat hyvin askarteluun.

Uutta vanhasta. Tarpoja ehostaa vanhoja vaatteita tai tavaroita tai tuottaa niistä jotain uutta. Vinkkejä ja inspiraatiota löytyy internetistä. Yksi helppo vinkki on tehdä kangaskassi vanhasta t-paidasta. Kassiin tarvitaan t-paita ja sakset. Kassin ääriviivat piirretään t-paitaan ja leikataan niin, että t-paidan sivusaumoista tulee kassin sivusaumat. Tämän jälkeen leikataan muutamia suikaleita t-paidan helmaan. Suikaleet sidotaan niin, että kassille syntyy pohja.

Lisää vinkki

Liite